78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Michal (82.208.33.254) --- 30. 3. 2006
Re: ???? (15556)

Pokusim se odpovedet na dotaz kolik je potreba cukru na vyrobu 1 litru 40% alkoholu. Nejdrive si prepocitame kolik to je litru 100% alkoholu, to by melo byt podle trojclenky = 1*40/100 = 0,4litru 100% alkoholu. Pak bysme si vypocitali, kolik je 0,4 litru etanolu, kilogramu ethanolu. (hustota ethanolu je asi 0,8 g/ml;kg/l), tak tedy hmotnost bude objem krat hustota =0,4*0,8= 0,32kg.
Pri kvaseni cukru na ethanol je bilance asi takova, ze z jednoho kg cukru vznikne 0,5 kg ehanolu + 0,5 kg oxidu uhliciteho, potom tedy mnozstvi cukru na 0,32 kg ethanolu by melo byt dvakrat vetsi, tedy 0,64 kg cukru.
(je ale nutno jeste mozna uvazit nejake mnozstvi cukru ktere se spotrebuje na rust kvasinek a jejich existenci, a take, ze cukr neni 100%, ale obsahuje mozna do 2% vody (nevim to presne)). Taky je asi dobry vzit v uvahu, ze kvasny roztok nemusi byt dokvasen do nuloveho obsahu cukru, a taky vzit mozna jeste nejake ztraty pri odparu pri kvaseni, a pak pri destilaci.
Nakonec asi teda uvazovat ze na 1 litr 40% ethanolu bude potreba asi kolem 0,7kg cukru (coz by uvazovalo asi 9% cukru nevyuziteho na ethanol)

S pozdravem Michal
PS: Snad sem neplacal nejaky hlouposti, prosim dalsi ucastniky konference o pripadne opraveni. Dekuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15560


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:M.Osusky - Antwort: Re: ????
Předchozí:Miroslav Jakuš - HAiDA - Včelaři v mexiku dávají jako důkaz pravosti medu do sklenky s medem včelku


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu