78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni (15437) (15453)

> Příčinu tohoto jevu si zatím
> neumím vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.
......

Není z příspěvku jasné, jestli nakyslý chrakter si med získal po vytočení nebo už ho měl před vytočením.


Typuji ten jev na slabou "homogenizaci", která neproběhla ve včelstvu při činnosti odpařování medu včelou. Vlastně nejde až tak o obsah vody. Ta může být v pořádku, ale o tu nesourodost směsi jedné - enzymů včel (které jsou příměsí) plus kvěťáku (100% medovice neexistuje) a směsi druhé - medovice a medovicových výměšků z producentů. Ty se nádobě oddělí (navrství) medovice pod kvěťák a kvěťák má jiný obsah vody a medovice také. A ke květˇáku se částečně přidá enzym od včel z medovice. Ta se dělí v sudech běžně a někdo ho tu charakterizoval jako "smetanový med". Já mu říkám enzymatická čepice.

Je to jak kdyby se chtěl studený či lépe ledový (čistý) akát tř. 1, smíchat s vlažnou slunečnicí. Prostě se také po nalití a jakési nedokonalé homogenizaci navrství.

Jen čistě teoreticky a nahrubo myšleno.
_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15454


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:164410 - Re: Ležany
Předchozí:Lubomir - Re: med s nakyslou vuni


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu