78083

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703) (14704)

Stonjek napsal:
>Musím se Gustava zastat.Je to tak. Z černých souší je med horší kvality a barvy. /Chuť vůně/
>V Dole jsem na jakési přednášce dr. Kamlera vyslechl názor, že med získaný vyplavením ze starých plástů se nedá použít ani na vaření medoviny.
>Ale kdo nechce, neslyší.

Zajímá mě to.
Co je to vyplavování medu?
Zkoumají to v Dole nebo je to soukromý názor dr. Kamlera?
Pokud je to pravda, proč toho není plné včelařství a není to doloženo tabulkami, jak to požaduje Gustav po veterině?
Ta medovina je tím nějak zdravorně závadná, nebo jen chutná jinak?

Zatím jsem kromě tvrzení jednotlivých včelařů neviděl žádný seriózní argument o nekvalitnosti medu ze zakladených souší.
I Gustav nakonec napsal, jak jsem to pochopil, že myslel včelaře, kteří dílo pravidelně neobnovují.

Ale jaké další látky se do tmavých souší dostávají, než zase jen košilky a exkrementy larev, které jsou i v žemlových souších (samozřejmě mimo léčiva)? zřejmě propolis, jak napsal a Turčáni.

Možná jde jen o míru, vždyť dílo providelně obnovuje absolutní většina včelařů. Těch, kdo používají do medníků jen nezakladené souše podle mě moc není. A takto to vypadá, že každý, kdo používá souše zakladené ja vlastně čuně, a nabízí zákazníkům nekvalitní med.


Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14721


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Michal Pol - Pastování medu jinak
Předchozí:Janura - RE: A.Turčáni


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu