76754

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14708) (14712)

Od: Anton Turcani :

> Čiastočne som sa vo Vašich komentároch
> dozvedel že voda čierna, no nedozvedel som sa prečo a z čoho, aspoň nie
> všetky príčiny. A práve čierna farba a ostrá chuť medu pochádza od
> prítomnosti propolisu, ktorý včely používajú na dezinfekciu vnútra bunky, v
> ktorej včely vychovávajú plod.

> To, že včely poťahujú vrstvičkou propolisu aj
> novovystavaný plást, zistíme jednoduchým pokusom. Vložte panenský plást
> niekoľko rokov po sebe vo včelstve bez jeho zaplodovania, potom ho vložte
> na vyčistený tanier v slnečnom tavidle, zistíte, že ten plást nie je z
> čistého vosku, ale na plechovom tanieri ostane vrstva propolisu, akoby
> odlačky jednotlivých buniek.
.............

Nechci hledat problém . Ale u toho nezaplodovovaného plástu bych to typoval na propolis zanešenej pohybem noh včel po prostředí úlu a sedimedt z nektaru. Něco podobného je vidět při silně pylové (např. slunečnicové) snůšce jasně.

To, jestli skutečně potahují včely po vyběhnutí plodu nějakou nanovrstvou "leštěnky" s příměsí propolisu nedokazuje, že ji med posléze nenaruší a nedostane se ke zbytkům exrementů od larev atp.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14714


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Eman - Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě
Předchozí:Jan Cervenka - Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu