78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jan Čáp (e-mailem) --- 11. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559)

Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš
nestačí.

Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med
rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg.
Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr)
změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch
18.

Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s
ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou,
nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit
intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování.

Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale
spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu
kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné.

Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu
a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec'
Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že
kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u
posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva.

S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 %
(teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou.

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Adela - Vceli med z Mexika
Předchozí:Ing . Aleš Příleský - RE: Sedimentace a kvaen? medu v n?dob?


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu