78683
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 11. 2005
Re: skladování medu v mrazničče. (13279) (13280)
Tekutý med je v podstatě velice koncentrovaný roztok cukrů ve vodě a jako takový i při minusové teplotě dosažitelné v mrazničče nemrzne. Podobně jako třeba solanka. Rozdíl je v tom, že molekuly cukrů jsou mnohem větší než molekuly soli, proto má med mnohem vyšší viskozitu a v mrazničče je defakto tuhý. Ale není zmrzlý, je to pořád kapalina, podobně jako třeba sklo za normální teploty.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Radek Kruina" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, November 24, 2005 12:45 PM Subject: Re: skladování medu v mrazničče.
> Radim Polášek napsal: > >Jednou jsem v létě vytočil med a čerstvý hned pár sklenic > >uložil do mrazničky. > > V této souvislosti bych se znovu zeptal, jestli to, že je med vystavený > mrazu (třeba těm -18 v mrazničce)mu nějak neškodí, nebo ho neznehodnocuje?. > Pokud by to bylo tak, že teplota pod 5 stupňů pouze oddaluje krystalizaci, > bylo by na zváženou, jestli opravdu část medu, kterou chceme prodávat > tekutou, nezmrazit. Ale bude to ještě plnohodnotný med? Nestne se z medu > jen to sladidlo bez všech léčebných účinků? > > Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13282
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu