78399
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)
Od: Michal Pol: > Přátelé, co říkáte tomuto nápadu - > > - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting, > .... > mp .........
Nejakej napad v tomto smyslu jsou u me uz delsi dobu. Nakonec co je potreba proto, aby se zviditelnila prezentace vcelaru na internetu? Inzerce zdarma. To je altrernativa dosti podobna projektu MIE. Potom take dane nabidky nacpat do vyhledavacu a potom se vetrit do nejake bannerove vymeny atp. atp.
Co jsem momentalne udelal, tak je jakasi zkusebni preverze inzertniho webu: "Vcelarskeho dvora" s moznosti vkladani foto. (az 5x) A take hlavne. Server,(ic.cz) na kterem toto bezi je sice malej, ale neustale se vylepsuje. Ted se zrovna meni disky, coz se projevuje na vyssi rychlosti v zobrazeni. Jde domluvit mnohe a momentalne je vse ZDARMA a doufam ze bude dlouho. Adresa je na:
http://beekeeping.ic.cz/
Pokud je zajem a chtic neco vytvorit, divejte se a oslovujte ty, kteri uz funguji (napr. vcelarskenoviny.cz). Tam je podle me take mnoho moznosti a jde jen a jen o zajem. Jednou jsem rekl v souvislosti s webem a publikaci: "Mista je dostatek".
_gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12825
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- pan Josef Menšík (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)
mohu to zkusit pepan
----- Original Message ----- From: "Michal Pol" <pol.michal/=/tiscali.cz> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, October 26, 2005 8:22 AM Subject: Re: prodej ze dvora
> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu - > > - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting, > na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze > dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med, > adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by > bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak > mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace (pokud > už takový název nemá). > > Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa > je jiná. > > mp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12824
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813) (12819)
Ze by to zverejnili v Blesku to je nenapadne. Nicmene to povazuji za dobry napad, ze to alespon v casopise zverejnuji. Bez databaze vcelaru jsou takove napady jen malo prinosne.
D. Helmut
--- Original Nachricht --- Absender: Pavel Samojlovič Datum: 26.10.2005 15:43
> Jenom nechápu, proč ČSV zveřejňuje prodejce medu ve Včelařství, když > je tento časopis jen pro včelaře. > > Pavel > ----- Original Message ----- From: "lukas" <lukas/=/lukasvodnarek.net> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Wednesday, October 26, 2005 3:37 PM > Subject: Re: prodej ze dvora > > >> Michal Pol napsal(a): >> >>> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu - >>> >>> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a >>> webhosting, >>> na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze >>> dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med, >>> adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by >>> bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by >>> pak >>> mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace >>> (pokud >>> už takový název nemá). >>> >>> Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje >>> představa >>> je jiná. >>> >>> mp >>> >> Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne >> .cz domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo. >> Lukas >> > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12820
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pavel Samojlovič (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)
Jenom nechápu, proč ČSV zveřejňuje prodejce medu ve Včelařství, když je tento časopis jen pro včelaře.
Pavel ----- Original Message ----- From: "lukas" <lukas/=/lukasvodnarek.net> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, October 26, 2005 3:37 PM Subject: Re: prodej ze dvora
> Michal Pol napsal(a): > >>Přátelé, co říkáte tomuto nápadu - >> >>- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting, >>na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze >>dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med, >>adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by >>bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak >>mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace >>(pokud >>už takový název nemá). >> >>Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa >>je jiná. >> >>mp >> > Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne .cz > domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo. > Lukas >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12819
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- lukas (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)
Michal Pol napsal(a):
>Přátelé, co říkáte tomuto nápadu - > >- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting, >na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze >dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med, >adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by >bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak >mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace (pokud >už takový název nemá). > >Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa >je jiná. > >mp > > > Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne .cz domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo. Lukas
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12818
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Kaštan koňský
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti se snůškou s Kaštanu Koňského - Jírovce Maďalu. Totiž už pár let, když procházím kolem kaštanů v tuto dobu, je sbírám a strkám do země okolo úlů v lese a teď už tam roste tak zhruba 15 stromečků. Buď je nabídnu místním myslivcům, ti zalesňují místním majitelům různé kousky vykáceného lesa a podobné plochy a sazenice potřebují nebo je nasázím sám do mezí a podobných neudržovaných ploch, kde mají šanci vyrůst a plodit.
Radim Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12816
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Michal Pol (213.155.225.66) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812)
Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting, na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med, adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace (pokud už takový název nemá).
Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa je jiná.
mp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12813
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- MIE (82.100.11.24) --- 25. 10. 2005
prodej ze dvora
Zdravim všechny včelaře, i ostatní chovatele. Jsme sdružení pomáhající malochovatelům a zahrádkářům s odbytem domácích potravin. Do konce roku je registrace zdarma. Takže pokud máte zájem, registrujte se a nabídněte med, případně cokolv jiného, co se dá považovat za domácí potravinu, bez chemie... stránky: www.mie.cz . Dále prosím, pokud někdo chcete vést diskusi na téma: včelaření, můžete, máte ji tam připravenou. Díky. Tým Mie. Taky uvítám, pokud někdo máte nějaké texty, pro začátečníky i pokročilé: jak včelařit- viz rubrika chovatelství - zatim máme kuřata a králíky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12812
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Medovec (12810)
Jednoduché metody měření obsahu alkoholu nefungují, protože jsou v medovině rušeny balastními látkami. Buď podle medu, kolik jsi ho tam dal nebo zkušební destilací malého množství. Medu do medoviny na vypálení se má dávat tolik, aby výsledná koncentrace alkoholu byla mezi 8 - 10 - 12 % . Při větší koncentraci se kvašení zpomaluje, menší koncentrace je zbytečná a pokud se po vykvašení na vypálení čeká, medovina se rychleji kazí. Výtěžnost závisí na aparátu v pálenici, jednoduchý kotel může mít ztráty desitky procent, destilační kolona mnohem méně. Obecně, čím více to smrdí kolem, tím větší ztráty. Taky záleží na zaplnění kotle, nejmenší ztráty má přirozeně plný kotel. Pokud přijdeš do pálenice s 50 litry a bude tam kotel 200 litrový, nejspíš to dopadne tak, že palič k těm 50 litrům naleje do kotle dalších 50 litrů vody, jinak by totiž ten kotel propálil. Výtěžnost potom je přirozeně mizerná.
Podívej se do starých příspěvků, medovina se do diskuze periodicky vrací.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Stano" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, October 25, 2005 12:04 PM Subject: Medovec
> Čím sa dá zmerať obsah alkoholu v medovine? > Čím sa dá zvýšiť obsah alkoholu v medovine,aby to bolo > rentabilné na vypálenie ? Stačí jedno kvasenie a hned páliť a aká je asi > výťažnosť z 50 l medoviny? > dakujem Stano
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12811
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)
Přitom třeba v posledním Včelařství č. 11 Petr Táborský píše:(volně přepsáno, ne doslova) časopis Včelařství není možné číst jako zábavnou literaturu (to znamená přečíst a odložit).........K článku, jež studuji, vyhledám vždy všechny možné informace v předchozích číslech časopisu, v odborných publikacích, na internetu......Velice často přistupují včelaři na schůzích k publikovaným názorům a námětům bez popsané přípravy Josef Ševčík píše: ( volně přepsáno, ne doslova) K tomu účelu bychom měli používat časopisy Včelařství a Moderní včelař, učebnice Včelařství a moderní médium - internet.....Začínajícím včelařům doporučujiz časopisu Včelařství přečíst výtisky 6/2004 až 5/2005 - Kalendárium.
Takže zdá se, i do článků ve Včelařství už pronikají moderní názory, akorát ta žába na prameni informací tam sedí dál. Jak by takovým začátečníkům pomohlo, kdyby místo pracného shánění jednotlivých starých čísel Včelařství od včelařů si mohli zakoupit CD s posledními 5 ročníky časopisu nebo si stáhnout časopis třeba s půlročním zpožděním z internetu.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Olda Vancata" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, October 25, 2005 10:34 AM Subject: Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta
> > Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis > > Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak > > tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před > > nečleny svazu > > Ono se da jit stredni cestou. Priklad - Vesmir, Pchelovodstvo. Da se > publikovat seznam vsech clanku v cisle, ale ne vsechny jsou > pristupne. > > Pokud se tyce Vcelarstvi, tak by se daly verejne publikovat clanky, > ktery by prispely k popularizaci vcelarstvi u nevcelaru. > > Napriklad. > > \vov
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12809
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Milan (194.108.195.158) --- 25. 10. 2005
Mlhavé informace
Po dvouleté přestávce jsem začal znovu včelařit.Chtěl jsem si přečíst Včelařství,ale ještě jsem nebyl znovu členem svazu.Časopis jsem nesehnal nikde. Napsaljsem na ČSV odpověď zněla NE.První se musím stat členem.Na internetu také nic.Otázka zní.Takhle si svaz představuje propagaci včelařství?Včelař který není ve svazu není včelař?Proč si mohu přečíst zahraniční včelařské časopisy na internetu a česke né.Těhle otázek je celá spousta.
Milan
www.vcelarstvi.info
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12808
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Černochová Věra (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: koupím kvalitní med (12722) (12803)
Prosim o zpravu, jake mnozstvi a jaka je cena.Dik . cermed/=/tiscali.cz ----- Original Message ----- From: "Richard imko" <vcelar.rs/=/tiscali.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, October 24, 2005 9:51 PM Subject: Re: koupím kvalitní med
> Trochu opožděně. Nabízím květový pastovaný med a tmavý med. Okr. Písek. > R.S.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12807
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Olda Vancata (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795) (12805)
> Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis > Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak > tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před > nečleny svazu
Ono se da jit stredni cestou. Priklad - Vesmir, Pchelovodstvo. Da se publikovat seznam vsech clanku v cisle, ale ne vsechny jsou pristupne.
Pokud se tyce Vcelarstvi, tak by se daly verejne publikovat clanky, ktery by prispely k popularizaci vcelarstvi u nevcelaru.
Napriklad.
\vov
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12806
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Eman (194.149.115.135) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)
>Nemaji byt vynakladany penize poskytnute statem na
>osvetovou (vydavani Vcelarstvi je podle me take takto
>podporovano) cinnost take pro nejsirsi vcelarskou verejnost?
--------------------
Odpověď:
Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před nečleny svazu. Kdo se k časopisu bude chtít dostat, nikdo mu nezabrání. Včelám tahle strategie redakce určitě neposlouží.
Sám mám dobrých teoretických materiálů jak včelařit až hanba, jen to podle nich důsledně dělat - to je můj problém. Včely mi to občas svými žihadly připomínají :-).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12805
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re:Mlhav? informace... (12797)
Od: Bullet: >... a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že > časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k > dispozici internet a tudíž je to > nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé.... .......
Nepotrebne, neefektivni, nedulezite, nezajimave :-))
Takze jakekoli zmeny, dle clanku, a vedeni registru odberatelu Vcelarstvi privitaji v elektronickem podani z hlaseni ZO, to neni problem. Tz. mimo jine, ze privitaji podani v elektronicke podobe a po internetu.
Zeby mely pocitace pro ČSV jen vyznam jako jen v registracich? To by byla videt opravdu smysluplnost, poslani a prace v CSV. Nedivim se tim padem, ze nektere titulky clanku se prekopirovavaji v clancich tak dlouho.
_gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12804
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)
už tě vidím jak si př. NAPOLEONEM nebo MEDOVCEM mažeš kolena zevně já tedy rozhodně zevnitř je to mnohem zábavnější
pepan
----- Original Message ----- From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, October 24, 2005 2:45 PM Subject: Re: Medovec
Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a): > Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení, > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? > Martin
Dobry den, nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim. Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12802
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)
nic se nefiltruje je to jen surovina ale je tady jeden problém musíš si zjistit jaký nejmenší objem ti v palírně vypálí jsou palírny s nejmenším objemem břečky ,tak se tato surovina nazívá , 40 litrů a taky 300l. pozor na to!!!!
pepan
----- Original Message ----- From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, October 24, 2005 2:45 PM Subject: Re: Medovec
Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a): > Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení, > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? > Martin
Dobry den, nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim. Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12801
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Cervenka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)
Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a): > Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení, > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? > Martin
Dobry den, nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim. Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12800
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- f.bim (212.65.255.44) --- 24. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)
Mně je to vcelku jasné kdo to čte a jistě dá zapravdu podstatě přízpěvku,zkostnatělost vycházející z předrevolučních manýrů nomenklaturních "kvádrů", či obava o zaměstnání?
Střední generace a starší byla záměrně uváděna v omyl slepou vírou k tištěné informaci, jiný názor byl označován za protistátní a undergrounový.
Zaplať pánbůh že žijeme v demokracii se všemi důsledky že? přátelé včelaři
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12799
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pavel T. (193.108.106.20) --- 24. 10. 2005
Německý med
Před rokem jsem dostal dárkově zabalený med z Německa, 3 krát 50 gramů (letní květ, horský květ a lesní). Prostě vzorkovnice. Na všem napsáno jak ekologicky je med získán zastudena a Hand made. První co mě zaujalo, že květový med zkrystalizoval zbůsobem vlastním pro med který je tepelne upraven nad hranicí 50°C(vlastní zkušenost) -po 6 měsících (+2až5 na pultech) je 1/2 čirá a druhá usazená ve formě jemných krystalek na dně. Ochutnal jsem všechny 3 vzorky najednou a měly skoro identickou chuť. Navíc to nebyla chuť běžného českého medu ale navoněno jak po bombónech. Všichni jsme se u toho ušklíbali a shodli se na tom, že jestli je tohle běžně k dostání, tak se ani nedivím, že je tak nízká spotřeba medu. Někdo tu kdysi napsal, že baliči medu udržují med zdravotně nezávadný. O léku se nedá hovořit. Teď už tomu rozumím.
Zdravím včelaře
Pavel T.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12798
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Bullet (194.213.48.132) --- 24. 10. 2005
Mlhavé informace...
Milý Gustimiliáne,
tohle tady probíhalo poměrně nedávno, ptal jsem se na prakticky totéž (internetová podoba časopisu, vystavování případně -3 mesíce (pokud by šlo o zisk při vydávání časopisu)) a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k dispozici internet a tudíž je to nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12797
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta
Se zajmem jsem si precetl v priloze Vcelarstvi, jak je vyhodne mit vnitrosvazovy casopis pristupny jen clenum a pry nic lepsiho podle rozhovoru s p. tajemnikem neni.
Davam zde jednu otazku. P. tajemnik byl osloven v takovem smyslu, kolik stoji vydavatelska cinnost casopisu a ke konkretnimu cislu by se urcite dostal. Ptam se, kolik je v castce statnich prostredku a na jaky ucel byly poskytnuty. Podle me totiz je zapomenuto to, ze se casopis sklada dle ISSN na dve casti a to publikacni a jakousi vestnikovou. (podle p. tajemnika) Konkretneji? Nemaji byt vynakladany penize poskytnute statem na osvetovou (vydavani Vcelarstvi je podle me take takto podporovano) cinnost take pro nejsirsi vcelarskou verejnost? Copak zakony o zajmovych organizacich nemluvi jasne o neznevyhodnovani clena a neclena potazmo jestli je castka na vzdelanost urcena vcelarum a ne CSV?
Je moznost, jak dat Vcelarstvi alespon v *.pdf souboru na internet a to, ze je sireni informaci po internetu vseobecne statem podporovano je jasne. Vzdyd prave informace o clenske praci, ktera je popisovana ve Vcelarstvi na svazovem webu je reklamou.
Vypada to tak, ze mnoho nadsencu ma webove stranky a vetsinou toto dela zdarma a ve volnem case. Svaz plati dva stale zamestnance starajici se o casopis a oni nejsou schopni takovou praci - vydat internetovou podobu Vcelarstvi uskutecnit? Tak vypada preci osveta a tim se navek dokazuje vyznam sdruzeni!
MOTTO: Chcete vyresit castecne osvetu a pristup laicke verejnosti k informacim o vcelich produktech? (viz. tabulka Vc.11/2005/291) Dejte p. tajemniku Vcelarstvi (treba bez vestniku) na internet. Potom smeknu, protoze jste splnil jednu podminku cerpani penez ze statnich zdroju.
Je doufam kazdemu jasne kdo toto cte, ze otazka clanku (Vc. 11/2005/290) "Jak dal v osvetove cinnosti" zajmoveho sdruzeni, je nekym omezena.
_gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12795
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)
> KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře uzavři > aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť
Taky aby se z mrtvých kvasinek nedostaly do pálenky pachutě.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "pan Josef Menšík" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, October 24, 2005 11:18 AM Subject: Re: Medovec
> kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A PAK > JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ DO > KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře uzavři > aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť > nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr > > pepan > > ----- Original Message ----- > From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan> > To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM > Subject: Re: Medovec > > > > Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým > kvašení, > > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? > > Martin >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12794
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)
kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A PAK JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ DO KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře uzavři aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr
pepan
----- Original Message ----- From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM Subject: Re: Medovec
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení, > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? > Martin
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12793
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pete Mal (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Strihani kridel (12673) (12695)
Ja to používam už asi 8 rokov a tak na 70 % ostáva stará matka v úli spolu s mladou a istý čas sa tolerujú (po čase sa včely starej zbavia), niekedy sa stará snaží vyrojiť ale len vypadne pred úľ a včely sa vrátia. Ja vždy keď chcem meniť matku strihnem starej krídla a nechám jej 1 uzavretý matečník. Ak stará matka je dobrá tak po vídení novej so starou urobím odloženec a výmenu opakujem. Takto si zabezpečíš kontinuálne plodovanie a skoro úplné kopírovanie vlastností pôvodnej rodiny. Po skúsenostiach si myslím, že vlastnosti rodiny závisia len asi na 50% od matky a asi na 50% od organizácie práce v rodine. Mám cca 27 rodín a mám tak 1 roj za dva roky (aj to sa zväčša len domnievam, že mi niečo ušlo) - pri prehliadkych každé 2 týžde počas vrcholnej sezóny t.j. máj - jún a tak raz za 3 týždne v apríli, júli a auguste.
Peter M.
--- Kamil <Kamil.Rimal/=/cz.enersys.com> wrote:
> Co znám včelaře tak si libuje, že přistřižení matky > při rojení zabraňuje > odletu roje, nebo se dokonce roj vrátí protože matka > je do dvou metrů od > úlu. Tak nevím jestli > ano nebo ne. >
__________________________________ Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005 http://mail.yahoo.com
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12791
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (213.151.87.17) --- 23. 10. 2005
Medovec
Do kvasu se nic nepřidává. Kvašení je tak bouřlivé, že poklice nadskakuje a často pěna teče ven. Možná, že by se tento postup dal použít i při výrobě medoviny.Kvašení trvá tak cca 14 dní. Jinak já jsem fungoval spíš jako dodavatel medu a pozorovatel. Za med jsem vždy dostal nějakou tu láhvinku. Žel Ukrajinci jsou pryč a tak uvažuji, že se do toho také jednou pustím. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12789
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek HUBAČ (e-mailem) --- 23. 10. 2005
ATB v biomedu v Americe (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757)
Podle toho co vím o včelařeni v Americe, Naposledy jsme se s americanem včelařem bavil 2 hodiny v Pardubicích na dnech medu začátkem rijna. To co mi řekl odpovídá i dalsim referencim, tj. bez antibiotik by jim vsechno vychcipalo, berou to jako nutne zlo, stejne jako my Gabon. Jinak o tom nepremysli.Antibiotika pouzivaj i podle toho jak ma konkretni včelař rad vcely. Cim je ma radej, tim vic leci, co kdyby.... Radek
-----Original Message----- From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan] Sent: Friday, October 21, 2005 1:10 PM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Re: Re:
Biomed u nás je definitivně zabitá záležitost díky našim veterinárním předpisům. Mohl bych se cítit diskriminován jako včelař v EU. Koupit si ho ale tady můžete - dovezený z Itálie http://www.probio.cz/vyrobky/med-kvetovy-bio.htm
Na všech těch předpisech mě zaráží možnost preventivního ošetřování mimo sezonu (nejpozději 30 dní před začátkem) antibiotiky oxytetracycline (terramycin) v USA. Asi to mají nějak ověřený, že se to pak nedostane do medu, nebo nevím. Tak tedy naše skvělé léky z Dolu NE a tolik tady proklínaná antibiotika ANO. Není to divné? Vyplývá mi z toho, že naši veterinární odborníci a jejich výzkumy nejsou kompatibilní se světem. Neříkám horší nebo lepší, to nevím.
__________ Informace od NOD32 1.1263 (20051021) __________
Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. http://www.nod32.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12788
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- pan Josef MenĹĄĂk (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)
cybí tam odkut tento nález pochází nebo to je jen demonstrativní ukázka.
pepan
----- Original Message ----- From: <9732597286/=/gmx.net> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, October 23, 2005 2:12 PM Subject: Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice!
> Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy. > > D. Helmut > > --- Original Nachricht --- > Absender: josef Šroll > Datum: 23.10.2005 11:48 > > >ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší > >republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora - > >specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje. > >Více na: > >http://www.hrnek.cz/tumida/ > > > >Pepa > > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12787
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)
Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.
D. Helmut
--- Original Nachricht --- Absender: josef Šroll Datum: 23.10.2005 11:48
>ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší >republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora - >specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje. >Více na: >http://www.hrnek.cz/tumida/ > >Pepa > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12786
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Honza Jindra (84.244.102.138) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780) (12781)
> Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.
To asi přítel včelař popletl. Z 1 kg medu je téměř 1 litr 50% medovce. Z 10 litrů medoviny (10% lihu) jsou 2 litry pálenky. Medovec však není na "ožrání" je to lék. Pokud medovinu vyrobíš z vypláchnutých víček, obsahuje esence z propolisu které se přenesou do medovce. Ten pak kudy teče tudy léčí.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12782
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Včelár (84.47.69.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780)
Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.
A nie, že sa ožerieš ako tá sviňa.
Pozvi všetkých kolegov včelárov nech sa ožerieme všetci.
Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)
Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12781
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- emil (85.160.152.242) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767) (12775)
Podle stávájícího zákonä o lihu je jakákoliv výroba lihu v domácích podmínkách zakázána pod hrozbou vysokých pokut.I výroba v pěstitelské pálenici je omezena na 30l absolutního alkoholu tj.cca 60l běžné pálenky na domácnost.Aby toho ještě nebylo málo,tak je jakýkoliv prodej zakázán,takže to musíte vypít sám nebo s přáteli.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12778
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773)
http://www.n-vcelari.cz/clanek-letni-skola-nastavkoveho-vcelareni.htm
----- Original Message ----- From: "Olda Vancata" <olda.vancata/=/quicknet.se> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: 22. října 2005 11:59 Subject: Kdo vi? Kde?
> > Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky > skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu > vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit. > > Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam". > > Dik predem > > \vov > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12776
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767)
Teplota bodu varu etanolu je 78 st C. Ukapávat začíná při teplotě v kotli cca 65 st C, někde tam je zhruba bod varu metanolu, přesně bych se musel podívat do tabulek. Destilace etanolu končí při teplotě v kotli cca 98 st C, je to bod varu azeotropické směsi voda-etanol, složení směsi už neznám. Nad 98 st C se odpařuje už jen voda a nežádoucí vyšší alkoholy a další látky, některé jsou ve vodě špatně rozpustné, to je ten zakalený kondenzát, pokračovat už nemá smysl. Pro dobré oddělení jednotlivých složek by měla destilace trvat aspoň hodinu, takže nespěchat. Vyhazuje se obvykle do deseti procent celkového kondenzátu, 3-4 % ze začátku, zbytek z konce destilace. Má se používat měděný kotel nebo aspoň měděný chladič, měď katalyticky oxiduje většinu nežádoucího metanolu na acetaldehyd, který je těkavý a z destilátu během pár dnů vyprchává, pokud je v otevřené nádobě. Tolik znalosti získané kdysi ve škole a ověřené v pálenicích. Jinak je myslím podle našich zákonů povoleno pálit doma pro vlastní potřebu, jinak ne.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, October 21, 2005 9:58 PM Subject: Medovec - výroba.
> Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a > to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl > kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá > naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně > otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět > žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou > zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od > mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být > problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se > musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi > míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem > varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, > protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým > poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k > prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl > jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. > Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12775
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773)
Před několika roky jsem takové židle zažil u Kolomého při návštěvě našich včelařů jako nenápadnou propagaci pevnosti svých tehdy neuteplených dřevěných nastavků. Ale byly to na 39x24.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Olda Vancata" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, October 22, 2005 11:59 AM Subject: Kdo vi? Kde?
> > Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky > skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu > vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit. > > Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam". > > Dik predem > > \vov
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12774
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)
Netvrdím, že u biovčelaření nelze kočovat přiznám se, že to ani nevím, jen jsem odpovídal Emanovi na jeho přízpěvek v kterém si myslel že Krřkonoše jsou včelařský bioráj a přidal jsem k tomu to co vím od P. Skrbka. V Obřím dole se včelkám moc nedařilo sluníčko tam začíná svítit v létě okolo 11 a ve 14 už se zas schovává na druhé straně a tím dlouho a brzo chladno a na Studniční hoře kromě vysokohorského vřesu nic moc nekvete, a zase léto tam začíná v červenci a končí babím létem v půlce září a to měl štěstí že si toho nevšimli ochranáři ještě by měl problémy, že tam uměle chované včelky nepatří.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------ > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > Predmet: Re: Re: > Datum: 21.10.2005 12:29:39 > ---------------------------------------- > U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na > konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro > biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech? > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "Vladimír Navrkal" <> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Thursday, October 20, 2005 11:59 PM > Subject: Re: Re: > > > Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby > včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze > všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco > podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou , > v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na > zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce > ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině. > Vláďa > > ------------ Puvodni zprava ------------ > > Od: Petr Lokvenc <> > > Predmet: Re: Re: > > Datum: 21.10.2005 00:02:55 > > ---------------------------------------- > > A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ... > > > > ----- Original Message ----- > > From: "Vladimír Navrkal" <> > > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > > Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM > > Subject: Re: Re: > > > > > > Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že > > mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a > koukám > > mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý > i > > ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas > tak > > vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa > > > > > > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12770
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12764)
Od: Jan Cervenka > Tusimze i v > Italii chovaji kranky. ..........
Mozna neco malo. V Italii jsou lingustiky,(vlasky) a na Sicilii sicilianky. Je tam docela jiny problem v souvislosti s ekomedem a to je stale plodovani nepreruseny vyvoj destruktora. "Ekologicke" tam jsou pouze kyseliny ( formic a osalic) a vedle toho, a to pry neni ekologicke uz zanechava pach v medu, ty etericke smesice. Pyretroidy jsou v Italii mimo zakon.
_gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12769
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.
Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12768
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.
Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12767
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (213.235.142.205) --- 21. 10. 2005
Re: Re: Med v krkonoších (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747)
" V naší ZO se o něco podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou , v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
".........
To je zajímavé, v učených knihách se uvádí, že smrk meduje hlavně ve svých přirozených polohách nad 500mnm.
To ani tam už není medovice?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12766
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78399 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 12766 do č. 12826)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu