78399

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Matějová (80.188.194.130) --- 27. 10. 2005
reklamní cedule

Dobrý den,
prosím o informaci jestli se dá někde koupit reklamní cedule na prodej medu a kolik přibližně stojí. Chci to jako vánoční dárek pro tchána. Moc děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12826


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Od: Michal Pol:
> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>
> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
> ....
> mp
.........

Nejakej napad v tomto smyslu jsou u me uz delsi dobu. Nakonec co je potreba proto, aby se zviditelnila prezentace vcelaru na internetu? Inzerce zdarma. To je altrernativa dosti podobna projektu MIE. Potom take dane nabidky nacpat do vyhledavacu a potom se vetrit do nejake bannerove vymeny atp. atp.

Co jsem momentalne udelal, tak je jakasi zkusebni preverze inzertniho webu: "Vcelarskeho dvora" s moznosti vkladani foto. (az 5x) A take hlavne. Server,(ic.cz) na kterem toto bezi je sice malej, ale neustale se vylepsuje. Ted se zrovna meni disky, coz se projevuje na vyssi rychlosti v zobrazeni. Jde domluvit mnohe a momentalne je vse ZDARMA a doufam ze bude dlouho. Adresa je na:

http://beekeeping.ic.cz/

Pokud je zajem a chtic neco vytvorit, divejte se a oslovujte ty, kteri uz funguji (napr. vcelarskenoviny.cz). Tam je podle me take mnoho moznosti a jde jen a jen o zajem. Jednou jsem rekl v souvislosti s webem a publikaci: "Mista je dostatek".


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12825


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

mohu to zkusit
pepan

----- Original Message -----
From: "Michal Pol" <pol.michal/=/tiscali.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 26, 2005 8:22 AM
Subject: Re: prodej ze dvora


> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>
> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
> na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
> dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
> adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
> bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak
> mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace
(pokud
> už takový název nemá).
>
> Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa
> je jiná.
>
> mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12824


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr (212.71.150.246) --- 26. 10. 2005
Výroba oplodňáčků z koplénu

Prosím nemá někdo zkušenosti s výrobou koplenových (polystyren)oplodňáčků? Jaký koplen použit aby oplodňáček byl co nejpevnější a take technologie výroby. Děkuji za každou informaci. Přeji krásny večer.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12823


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Langi (213.192.59.130) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Já se rád připojím.
langi

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12822


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Janšta (212.71.138.132) --- 26. 10. 2005
Re: koupě (12815)

Prodám nástavkové úly 39x27,5 přístupné shora i z boku (okénko). Nástavek na 13 rámků. Vhodné dovnitř - vnější vrstva nástavku je natřený sololit, uvnitř palubky, v meziprostoru je polystyren. Úl = dno + 2nástavky + vnitřní víko + příslušenství = 500Kč. Asi 10 - 20 úlů.

Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12821


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813) (12819)

Ze by to zverejnili v Blesku to je nenapadne.
Nicmene to povazuji za dobry napad, ze to alespon v casopise zverejnuji.
Bez databaze vcelaru jsou takove napady jen malo prinosne.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Pavel Samojlovič
Datum: 26.10.2005 15:43

> Jenom nechápu, proč ČSV zveřejňuje prodejce medu ve Včelařství, když
> je tento časopis jen pro včelaře.
>
> Pavel
> ----- Original Message ----- From: "lukas" <lukas/=/lukasvodnarek.net>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, October 26, 2005 3:37 PM
> Subject: Re: prodej ze dvora
>
>
>> Michal Pol napsal(a):
>>
>>> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>>>
>>> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a
>>> webhosting,
>>> na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
>>> dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
>>> adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
>>> bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by
>>> pak
>>> mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace
>>> (pokud
>>> už takový název nemá).
>>>
>>> Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje
>>> představa
>>> je jiná.
>>>
>>> mp
>>>
>> Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne
>> .cz domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo.
>> Lukas
>>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12820


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Samojlovič (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Jenom nechápu, proč ČSV zveřejňuje prodejce medu ve Včelařství, když je
tento časopis jen pro včelaře.

Pavel
----- Original Message -----
From: "lukas" <lukas/=/lukasvodnarek.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 26, 2005 3:37 PM
Subject: Re: prodej ze dvora


> Michal Pol napsal(a):
>
>>Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>>
>>- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
>>na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
>>dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
>>adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
>>bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak
>>mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace
>>(pokud
>>už takový název nemá).
>>
>>Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa
>>je jiná.
>>
>>mp
>>
> Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne .cz
> domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo.
> Lukas
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12819


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lukas (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Michal Pol napsal(a):

>Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>
>- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
>na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
>dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
>adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
>bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak
>mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace (pokud
>už takový název nemá).
>
>Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa
>je jiná.
>
>mp
>
>
>
Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne
.cz domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo.
Lukas

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12818


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 26. 10. 2005
Re: Kaštan koňský (12816)

Snůška z kaštanů určitě je , včelky na to létají.Ne každý květ dá ale nektar.Jak se barva středu změní ze žluté na růžovou, tak je prý již bez nektaru.Sám jsem si chtěl jírovec také vysadit na včelnici, ale odrazuje mě klíněnka jírovcová.Nejsem si jist zda bych mohl v dalších sezonách listí pálit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12817


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Kaštan koňský

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti se snůškou s Kaštanu Koňského - Jírovce Maďalu.
Totiž už pár let, když procházím kolem kaštanů v tuto dobu, je sbírám a strkám do země okolo úlů v lese a teď už tam roste tak zhruba 15 stromečků. Buď je nabídnu místním myslivcům, ti zalesňují místním majitelům různé kousky vykáceného lesa a podobné plochy a sazenice potřebují nebo je nasázím sám do mezí a podobných neudržovaných ploch, kde mají šanci vyrůst a plodit.

Radim Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12816


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Franta (213.220.249.187) --- 26. 10. 2005
koupě

Koupím starší úly vrchem přístupné,nabídněte

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12815


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Franta (213.220.249.187) --- 26. 10. 2005

Koupí starší úly vrchem přítupné, nabídněte

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (213.155.225.66) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812)

Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -

- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting, na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med, adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace (pokud už takový název nemá).

Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa je jiná.

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12813


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

MIE (82.100.11.24) --- 25. 10. 2005
prodej ze dvora

Zdravim všechny včelaře, i ostatní chovatele. Jsme sdružení pomáhající malochovatelům a zahrádkářům s odbytem domácích potravin. Do konce roku je registrace zdarma. Takže pokud máte zájem, registrujte se a nabídněte med, případně cokolv jiného, co se dá považovat za domácí potravinu, bez chemie... stránky: www.mie.cz . Dále prosím, pokud někdo chcete vést diskusi na téma: včelaření, můžete, máte ji tam připravenou. Díky. Tým Mie. Taky uvítám, pokud někdo máte nějaké texty, pro začátečníky i pokročilé: jak včelařit- viz rubrika chovatelství - zatim máme kuřata a králíky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12812


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Medovec (12810)

Jednoduché metody měření obsahu alkoholu nefungují, protože jsou v medovině
rušeny balastními látkami. Buď podle medu, kolik jsi ho tam dal nebo
zkušební destilací malého množství. Medu do medoviny na vypálení se má dávat
tolik, aby výsledná koncentrace alkoholu byla mezi 8 - 10 - 12 % . Při větší
koncentraci se kvašení zpomaluje, menší koncentrace je zbytečná a pokud se
po vykvašení na vypálení čeká, medovina se rychleji kazí. Výtěžnost závisí
na aparátu v pálenici, jednoduchý kotel může mít ztráty desitky procent,
destilační kolona mnohem méně. Obecně, čím více to smrdí kolem, tím větší
ztráty. Taky záleží na zaplnění kotle, nejmenší ztráty má přirozeně plný
kotel. Pokud přijdeš do pálenice s 50 litry a bude tam kotel 200 litrový,
nejspíš to dopadne tak, že palič k těm 50 litrům naleje do kotle dalších 50
litrů vody, jinak by totiž ten kotel propálil. Výtěžnost potom je přirozeně
mizerná.

Podívej se do starých příspěvků, medovina se do diskuze periodicky vrací.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stano" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 25, 2005 12:04 PM
Subject: Medovec


> Čím sa dá zmerať obsah alkoholu v medovine?
> Čím sa dá zvýšiť obsah alkoholu v medovine,aby to bolo
> rentabilné na vypálenie ? Stačí jedno kvasenie a hned páliť a aká je asi
> výťažnosť z 50 l medoviny?
> dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12811


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stano (62.168.127.183) --- 25. 10. 2005
Medovec

Čím sa dá zmerať obsah alkoholu v medovine?
Čím sa dá zvýšiť obsah alkoholu v medovine,aby to bolo
rentabilné na vypálenie ? Stačí jedno kvasenie a hned páliť a aká je asi výťažnosť z 50 l medoviny?
dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12810


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

Přitom třeba v posledním Včelařství č. 11 Petr Táborský píše:(volně
přepsáno, ne doslova)
časopis Včelařství není možné číst jako zábavnou literaturu (to znamená
přečíst a odložit).........K článku, jež studuji, vyhledám vždy všechny
možné informace v předchozích číslech časopisu, v odborných publikacích, na
internetu......Velice často přistupují včelaři na schůzích k publikovaným
názorům a námětům bez popsané přípravy
Josef Ševčík píše: ( volně přepsáno, ne doslova)
K tomu účelu bychom měli používat časopisy Včelařství a Moderní včelař,
učebnice Včelařství a moderní médium - internet.....Začínajícím včelařům
doporučujiz časopisu Včelařství přečíst výtisky 6/2004 až 5/2005 -
Kalendárium.

Takže zdá se, i do článků ve Včelařství už pronikají moderní názory, akorát
ta žába na prameni informací tam sedí dál. Jak by takovým začátečníkům
pomohlo, kdyby místo pracného shánění jednotlivých starých čísel Včelařství
od včelařů si mohli zakoupit CD s posledními 5 ročníky časopisu nebo si
stáhnout časopis třeba s půlročním zpožděním z internetu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 25, 2005 10:34 AM
Subject: Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta


> > Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis
> > Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak
> > tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před
> > nečleny svazu
>
> Ono se da jit stredni cestou. Priklad - Vesmir, Pchelovodstvo. Da se
> publikovat seznam vsech clanku v cisle, ale ne vsechny jsou
> pristupne.
>
> Pokud se tyce Vcelarstvi, tak by se daly verejne publikovat clanky,
> ktery by prispely k popularizaci vcelarstvi u nevcelaru.
>
> Napriklad.
>
> \vov

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12809


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (194.108.195.158) --- 25. 10. 2005
Mlhavé informace

Po dvouleté přestávce jsem začal znovu včelařit.Chtěl jsem si přečíst Včelařství,ale ještě jsem nebyl znovu členem svazu.Časopis jsem nesehnal nikde. Napsaljsem na ČSV odpověď zněla NE.První se musím stat členem.Na internetu také nic.Otázka zní.Takhle si svaz představuje propagaci včelařství?Včelař který není ve svazu není včelař?Proč si mohu přečíst zahraniční včelařské časopisy na internetu a česke né.Těhle otázek je celá spousta.
Milan
www.vcelarstvi.info

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12808


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Černochová Věra (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: koupím kvalitní med (12722) (12803)

Prosim o zpravu, jake mnozstvi a jaka je cena.Dik . cermed/=/tiscali.cz
----- Original Message -----
From: "Richard imko" <vcelar.rs/=/tiscali.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 9:51 PM
Subject: Re: koupím kvalitní med


> Trochu opožděně. Nabízím květový pastovaný med a tmavý med. Okr. Písek.
> R.S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12807


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795) (12805)

> Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis
> Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak
> tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před
> nečleny svazu

Ono se da jit stredni cestou. Priklad - Vesmir, Pchelovodstvo. Da se
publikovat seznam vsech clanku v cisle, ale ne vsechny jsou
pristupne.

Pokud se tyce Vcelarstvi, tak by se daly verejne publikovat clanky,
ktery by prispely k popularizaci vcelarstvi u nevcelaru.

Napriklad.

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12806


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

>Nemaji byt vynakladany penize poskytnute statem na
>osvetovou (vydavani Vcelarstvi je podle me take takto
>podporovano) cinnost take pro nejsirsi vcelarskou verejnost?
--------------------
Odpověď:
Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před nečleny svazu. Kdo se k časopisu bude chtít dostat, nikdo mu nezabrání. Včelám tahle strategie redakce určitě neposlouží.

Sám mám dobrých teoretických materiálů jak včelařit až hanba, jen to podle nich důsledně dělat - to je můj problém. Včely mi to občas svými žihadly připomínají :-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12805


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re:Mlhav? informace... (12797)

Od: Bullet:
>... a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že
> časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k
> dispozici internet a tudíž je to
> nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé....
.......


Nepotrebne, neefektivni, nedulezite, nezajimave :-))

Takze jakekoli zmeny, dle clanku, a vedeni registru odberatelu Vcelarstvi privitaji v elektronickem podani z hlaseni ZO, to neni problem. Tz. mimo jine, ze privitaji podani v elektronicke podobe a po internetu.

Zeby mely pocitace pro ČSV jen vyznam jako jen v registracich? To by byla videt opravdu smysluplnost, poslani a prace v CSV. Nedivim se tim padem, ze nektere titulky clanku se prekopirovavaji v clancich tak dlouho.

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12804


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Richard Šimko (212.11.112.106) --- 24. 10. 2005
Re: koupím kvalitní med (12722)

Trochu opožděně. Nabízím květový pastovaný med a tmavý med. Okr. Písek. R.S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12803


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

už tě vidím jak si př. NAPOLEONEM nebo MEDOVCEM mažeš kolena zevně já tedy
rozhodně zevnitř je to mnohem zábavnější

pepan

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 2:45 PM
Subject: Re: Medovec


Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12802


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

nic se nefiltruje je to jen surovina ale je tady jeden problém musíš si
zjistit jaký nejmenší objem ti v palírně vypálí jsou palírny s nejmenším
objemem břečky ,tak se tato surovina nazívá , 40 litrů a taky 300l. pozor na
to!!!!

pepan

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 2:45 PM
Subject: Re: Medovec


Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12801


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12800


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

f.bim (212.65.255.44) --- 24. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

Mně je to vcelku jasné kdo to čte a jistě dá zapravdu podstatě přízpěvku,zkostnatělost vycházející z předrevolučních manýrů nomenklaturních "kvádrů", či obava o zaměstnání?
Střední generace a starší byla záměrně uváděna v omyl slepou vírou k tištěné informaci, jiný názor byl označován za protistátní a undergrounový.
Zaplať pánbůh že žijeme v demokracii se všemi důsledky že? přátelé včelaři

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12799


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel T. (193.108.106.20) --- 24. 10. 2005
Německý med

Před rokem jsem dostal dárkově zabalený med z Německa, 3 krát 50 gramů (letní květ, horský květ a lesní). Prostě vzorkovnice. Na všem napsáno jak ekologicky je med získán zastudena a Hand made. První co mě zaujalo, že květový med zkrystalizoval zbůsobem vlastním pro med který je tepelne upraven nad hranicí 50°C(vlastní zkušenost) -po 6 měsících (+2až5 na pultech) je 1/2 čirá a druhá usazená ve formě jemných krystalek na dně. Ochutnal jsem všechny 3 vzorky najednou a měly skoro identickou chuť. Navíc to nebyla chuť běžného českého medu ale navoněno jak po bombónech. Všichni jsme se u toho ušklíbali a shodli se na tom, že jestli je tohle běžně k dostání, tak se ani nedivím, že je tak nízká spotřeba medu. Někdo tu kdysi napsal, že baliči medu udržují med zdravotně nezávadný. O léku se nedá hovořit. Teď už tomu rozumím.

Zdravím včelaře
Pavel T.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12798


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bullet (194.213.48.132) --- 24. 10. 2005
Mlhavé informace...

Milý Gustimiliáne,

tohle tady probíhalo poměrně nedávno, ptal jsem se na prakticky totéž (internetová podoba časopisu, vystavování případně -3 mesíce (pokud by šlo o zisk při vydávání časopisu)) a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k dispozici internet a tudíž je to nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12797


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantisek Rousek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
RE: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

>Je doufam kazdemu jasne kdo toto cte, ze otazka clanku (Vc. 11/2005/290) "Jak dal v osvetove cinnosti" zajmoveho sdruzeni, je nekym omezena.

Je doufam kazdemu jasne kto toto cte, kdo to napsal a za jakym ucelem.

Frantisek Rousek




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12796


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta

Se zajmem jsem si precetl v priloze Vcelarstvi, jak je vyhodne mit vnitrosvazovy casopis pristupny jen clenum a pry nic lepsiho podle rozhovoru s p. tajemnikem neni.

Davam zde jednu otazku. P. tajemnik byl osloven v takovem smyslu, kolik stoji vydavatelska cinnost casopisu a ke konkretnimu cislu by se urcite dostal. Ptam se, kolik je v castce statnich prostredku a na jaky ucel byly poskytnuty. Podle me totiz je zapomenuto to, ze se casopis sklada dle ISSN na dve casti a to publikacni a jakousi vestnikovou. (podle p. tajemnika)
Konkretneji?
Nemaji byt vynakladany penize poskytnute statem na osvetovou (vydavani Vcelarstvi je podle me take takto podporovano) cinnost take pro nejsirsi vcelarskou verejnost? Copak zakony o zajmovych organizacich nemluvi jasne o neznevyhodnovani clena a neclena potazmo jestli je castka na vzdelanost urcena vcelarum a ne CSV?

Je moznost, jak dat Vcelarstvi alespon v *.pdf souboru na internet a to, ze je sireni informaci po internetu vseobecne statem podporovano je jasne. Vzdyd prave informace o clenske praci, ktera je popisovana ve Vcelarstvi na svazovem webu je reklamou.

Vypada to tak, ze mnoho nadsencu ma webove stranky a vetsinou toto dela zdarma a ve volnem case. Svaz plati dva stale zamestnance starajici se o casopis a oni nejsou schopni takovou praci - vydat internetovou podobu Vcelarstvi uskutecnit? Tak vypada preci osveta a tim se navek dokazuje vyznam sdruzeni!

MOTTO: Chcete vyresit castecne osvetu a pristup laicke verejnosti k informacim o vcelich produktech? (viz. tabulka Vc.11/2005/291) Dejte p. tajemniku Vcelarstvi (treba bez vestniku) na internet. Potom smeknu, protoze jste splnil jednu podminku cerpani penez ze statnich zdroju.

Je doufam kazdemu jasne kdo toto cte, ze otazka clanku (Vc. 11/2005/290) "Jak dal v osvetove cinnosti" zajmoveho sdruzeni, je nekym omezena.


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12795


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

> KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře
uzavři
> aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť

Taky aby se z mrtvých kvasinek nedostaly do pálenky pachutě.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 11:18 AM
Subject: Re: Medovec


> kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A
PAK
> JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ
DO
> KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře
uzavři
> aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť
> nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr
>
> pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan>
> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM
> Subject: Re: Medovec
>
>
> > Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
> kvašení,
> > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> > Martin
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12794


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A PAK
JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ DO
KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře uzavři
aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť
nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr

pepan

----- Original Message -----
From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM
Subject: Re: Medovec


> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12793


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Černý (80.83.67.77) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789)

Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení, nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12792


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Strihani kridel (12673) (12695)

Ja to používam už asi 8 rokov a tak na 70 % ostáva
stará matka v úli spolu s mladou a istý čas sa
tolerujú (po čase sa včely starej zbavia), niekedy sa
stará snaží vyrojiť ale len vypadne pred úľ a včely sa
vrátia. Ja vždy keď chcem meniť matku strihnem starej
krídla a nechám jej 1 uzavretý matečník. Ak stará
matka je dobrá tak po vídení novej so starou urobím
odloženec a výmenu opakujem. Takto si zabezpečíš
kontinuálne plodovanie a skoro úplné kopírovanie
vlastností pôvodnej rodiny. Po skúsenostiach si
myslím, že vlastnosti rodiny závisia len asi na 50% od
matky a asi na 50% od organizácie práce v rodine. Mám
cca 27 rodín a mám tak 1 roj za dva roky (aj to sa
zväčša len domnievam, že mi niečo ušlo) - pri
prehliadkych každé 2 týžde počas vrcholnej sezóny t.j.
máj - jún a tak raz za 3 týždne v apríli, júli a
auguste.

Peter M.

--- Kamil <Kamil.Rimal/=/cz.enersys.com> wrote:

> Co znám včelaře tak si libuje, že přistřižení matky
> při rojení zabraňuje
> odletu roje, nebo se dokonce roj vrátí protože matka
> je do dvou metrů od
> úlu. Tak nevím jestli
> ano nebo ne.
>



       
              
__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12791


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

FrantiĹĄek Rousek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
RE: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783) (12786)



Jeden je brouk(ten cerny). To druhé je larva.
Frantisek Rousek

Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.

D. Helmut



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12790


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 23. 10. 2005
Medovec

Do kvasu se nic nepřidává. Kvašení je tak bouřlivé, že poklice nadskakuje a často pěna teče ven. Možná, že by se tento postup dal použít i při výrobě medoviny.Kvašení trvá tak cca 14 dní. Jinak já jsem fungoval spíš jako dodavatel medu a pozorovatel. Za med jsem vždy dostal nějakou tu láhvinku. Žel Ukrajinci jsou pryč a tak uvažuji, že se do toho také jednou pustím. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12789


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 23. 10. 2005
ATB v biomedu v Americe (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757)

Podle toho co vím o včelařeni v Americe, Naposledy jsme se s americanem
včelařem bavil 2 hodiny v Pardubicích na dnech medu začátkem rijna.
To co mi řekl odpovídá i dalsim referencim, tj. bez antibiotik by jim
vsechno vychcipalo, berou to jako nutne zlo, stejne jako my Gabon. Jinak
o tom nepremysli.Antibiotika pouzivaj i podle toho jak ma konkretni
včelař rad vcely. Cim je ma radej, tim vic leci, co kdyby....
Radek

-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Friday, October 21, 2005 1:10 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Re:

Biomed u nás je definitivně zabitá záležitost díky našim veterinárním
předpisům. Mohl bych se cítit diskriminován jako včelař v EU.
Koupit si ho ale tady můžete - dovezený z Itálie
http://www.probio.cz/vyrobky/med-kvetovy-bio.htm

Na všech těch předpisech mě zaráží možnost preventivního ošetřování mimo
sezonu (nejpozději 30 dní před začátkem) antibiotiky oxytetracycline
(terramycin) v USA. Asi to mají nějak ověřený, že se to pak nedostane do
medu, nebo nevím. Tak tedy naše skvělé léky z Dolu NE a tolik tady
proklínaná antibiotika ANO. Není to divné? Vyplývá mi z toho, že naši
veterinární odborníci a jejich výzkumy nejsou kompatibilní se světem.
Neříkám horší nebo lepší, to nevím.

__________ Informace od NOD32 1.1263 (20051021) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12788


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef MenĹĄĂ­k (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)

cybí tam odkut tento nález pochází nebo to je jen demonstrativní ukázka.

pepan

----- Original Message -----
From: <9732597286/=/gmx.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 23, 2005 2:12 PM
Subject: Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice!


> Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.
>
> D. Helmut
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: josef Šroll
> Datum: 23.10.2005 11:48
>
> >ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
> >republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
> >specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
> >Více na:
> >http://www.hrnek.cz/tumida/
> >
> >Pepa
> >
> >
> >
> >
> >

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12787


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)

Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: josef Šroll
Datum: 23.10.2005 11:48

>ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
>republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
>specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
>Více na:
>http://www.hrnek.cz/tumida/
>
>Pepa
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12786


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re:Fotografie ze zasedani UV CSV (12784)

Od: josef Šroll :
> Na
> http://www.sroll.net/vcely/uvcsv22_10/index.php
> je galerie fotografií z právě proběhlého zasedání ÚV ČSV.
...............

Dobry napad s temi fotografiemi. Jeste kdyby byly nejake doprovodne informace nebo *.mp3 z diktafonu. (napr. zneni usneseni atd.)

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12785


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Fotografie ze zasedani UV CSV

Na
http://www.sroll.net/vcely/uvcsv22_10/index.php
je galerie fotografií z právě proběhlého zasedání ÚV ČSV.
K obrázkům je možno připisovat komentáře, vulgarizmy budou
mazány.

Pepa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12784


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice!

ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
Více na:
http://www.hrnek.cz/tumida/

Pepa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12783


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Jindra (84.244.102.138) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780) (12781)

> Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.

To asi přítel včelař popletl. Z 1 kg medu je téměř 1 litr 50% medovce. Z 10 litrů medoviny (10% lihu) jsou 2 litry pálenky. Medovec však není na "ožrání" je to lék. Pokud medovinu vyrobíš z vypláchnutých víček, obsahuje esence z propolisu které se přenesou do medovce. Ten pak kudy teče tudy léčí.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12782


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Včelár (84.47.69.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780)

Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.
A nie, že sa ožerieš ako tá sviňa.
Pozvi všetkých kolegov včelárov nech sa ožerieme všetci.

Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)
Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)

Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12780


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.109.94) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)

Rudo, jak dlouho asi probíhá kvas? Od založení kvasu k pálení? Jinak se tam nic nepřidává? Živná sůl, okyselení ?

Jinak z vlastní zkušenosti potvrzuji, že ukrajinci jsou mistři světa ve výrobě kvalitní pálenky. A kontrolní výpočet na % lihu mi potvrzuje věrohodnost receptu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12779


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

emil (85.160.152.242) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767) (12775)

Podle stávájícího zákonä o lihu je jakákoliv výroba lihu v domácích podmínkách zakázána pod hrozbou vysokých pokut.I výroba v pěstitelské pálenici je omezena na 30l absolutního alkoholu tj.cca 60l běžné pálenky na domácnost.Aby toho ještě nebylo málo,tak je jakýkoliv prodej zakázán,takže to musíte vypít sám nebo s přáteli.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773) (12776)

> http://www.n-vcelari.cz/clanek-letni-skola-nastavkoveho-vcelareni.htm

bajecny.

DEKUJU MOCKRAT

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12777


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773)

http://www.n-vcelari.cz/clanek-letni-skola-nastavkoveho-vcelareni.htm

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <olda.vancata/=/quicknet.se>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: 22. října 2005 11:59
Subject: Kdo vi? Kde?


>
> Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky
> skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu
> vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit.
>
> Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam".
>
> Dik predem
>
> \vov
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12776


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767)

Teplota bodu varu etanolu je 78 st C. Ukapávat začíná při teplotě v kotli
cca 65 st C, někde tam je zhruba bod varu metanolu, přesně bych se musel
podívat do tabulek. Destilace etanolu končí při teplotě v kotli cca 98 st C,
je to bod varu azeotropické směsi voda-etanol, složení směsi už neznám. Nad
98 st C se odpařuje už jen voda a nežádoucí vyšší alkoholy a další látky,
některé jsou ve vodě špatně rozpustné, to je ten zakalený kondenzát,
pokračovat už nemá smysl. Pro dobré oddělení jednotlivých složek by měla
destilace trvat aspoň hodinu, takže nespěchat. Vyhazuje se obvykle do deseti
procent celkového kondenzátu, 3-4 % ze začátku, zbytek z konce destilace. Má
se používat měděný kotel nebo aspoň měděný chladič, měď katalyticky oxiduje
většinu nežádoucího metanolu na acetaldehyd, který je těkavý a z destilátu
během pár dnů vyprchává, pokud je v otevřené nádobě. Tolik znalosti získané
kdysi ve škole a ověřené v pálenicích.
Jinak je myslím podle našich zákonů povoleno pálit doma pro vlastní
potřebu, jinak ne.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 9:58 PM
Subject: Medovec - výroba.


> Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a
> to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl
> kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá
> naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na
dně
> otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět
> žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází
gumovou
> zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od
> mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být
> problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů
se
> musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi
> míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem
> varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality,
> protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým
> poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k
> prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl
> jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře.
> Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12775


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773)

Před několika roky jsem takové židle zažil u Kolomého při návštěvě našich
včelařů jako nenápadnou propagaci pevnosti svých tehdy neuteplených
dřevěných nastavků. Ale byly to na 39x24.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, October 22, 2005 11:59 AM
Subject: Kdo vi? Kde?


>
> Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky
> skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu
> vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit.
>
> Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam".
>
> Dik predem
>
> \vov

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12774


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Kdo vi? Kde? (12771)


Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky
skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu
vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit.

Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam".

Dik predem

\vov




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12773


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký (212.158.145.17) --- 22. 10. 2005
Luční med

Teď jsem viděl v Lidlu luční med 900 g za 69,90 Kč

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12772


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký (212.158.145.17) --- 22. 10. 2005
Luční med

Teď jsem viděl v Lidlu luční med 900 g za 69,90 Kč

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12771


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756)

Netvrdím, že u biovčelaření nelze kočovat přiznám se, že to ani nevím, jen jsem odpovídal Emanovi na jeho přízpěvek v kterém si myslel že Krřkonoše jsou včelařský bioráj a přidal jsem k tomu to co vím od P. Skrbka. V Obřím dole se včelkám moc nedařilo sluníčko tam začíná svítit v létě okolo 11 a ve 14 už se zas schovává na druhé straně a tím dlouho a brzo chladno a na Studniční hoře kromě vysokohorského vřesu nic moc nekvete, a zase léto tam začíná v červenci a končí babím létem v půlce září a to měl štěstí že si toho nevšimli ochranáři ještě by měl problémy, že tam uměle chované včelky nepatří.

Vláďa

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> Predmet: Re: Re:
> Datum: 21.10.2005 12:29:39
> ----------------------------------------
> U biovčelaření nejde kočovat? Přezimovat dole, chytit jarní snůšku a na
> konci května přemístit na další jarní snůšku do těch Krkonoš. Nebo se pro
> biovčelaření dá použít jen biokočování s úlem v bioruksaku na zádech?
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Vladimír Navrkal" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, October 20, 2005 11:59 PM
> Subject: Re: Re:
>
>
> Ten má mimořádné stanoviště je dost vysoko a přitom není zas tak vysoko aby
> včelky nenašli dostatečné množství snůžky a hlavně je obklopen horami ze
> všech stran a má pro včelky široké údolí Špindlu. V naší ZO se o něco
> podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou ,
> v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na
> zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce
> ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
> Vláďa
> > ------------ Puvodni zprava ------------
> > Od: Petr Lokvenc <>
> > Predmet: Re: Re:
> > Datum: 21.10.2005 00:02:55
> > ----------------------------------------
> > A co Holodniok, Vláďo ? - ten přece také nedokrmuje :-) ...
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Vladimír Navrkal" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Thursday, October 20, 2005 10:36 PM
> > Subject: Re: Re:
> >
> >
> > Nevim, nevim Emane ani tady vtěch Krkonoších to není jistý myslím si , že
> > mám široko daleko jen a jen pastviny a lesy a najednou jdu na houby a
> koukám
> > mezi lesy pole svazenky a vloni to byla louka a ani ty lesy nejsou jistý
> i
> > ty se občas stříkaj proti škůdcům to bys musel do rezervace ata je zas
> tak
> > vysoko, že bys toho medu moc neměl a ještě bys je musel krmit.. Vláďa
> >
> >
> >
> >
> >
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12770


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12764)

Od: Jan Cervenka
> Tusimze i v
> Italii chovaji kranky.
..........

Mozna neco malo. V Italii jsou lingustiky,(vlasky) a na Sicilii sicilianky. Je tam docela jiny problem v souvislosti s ekomedem a to je stale plodovani nepreruseny vyvoj destruktora. "Ekologicke" tam jsou pouze kyseliny ( formic a osalic) a vedle toho, a to pry neni ekologicke uz zanechava pach v medu, ty etericke smesice. Pyretroidy jsou v Italii mimo zakon.

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12769


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12768


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12767


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (213.235.142.205) --- 21. 10. 2005
Re: Re: Med v krkonoších (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747)

" V naší ZO se o něco podobného pokouší P.Skrbek z koušel chovat včelky v Obřím dole pod Sněžkou , v nejpřísnější rezervaci kam směl jen on jako hajnej, další včelky vynesl na zádech až na Studniční horu .a pro med si přišel ke mě a doma manželce ukazoval co toho vytočil pro klid v rodině.
".........

To je zajímavé, v učených knihách se uvádí, že smrk meduje hlavně ve svých přirozených polohách nad 500mnm.
To ani tam už není medovice?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12766


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78399 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 12766 do č. 12826)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu