78133

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Anton Turcani (e-mailem) --- 21. 10. 2005
Re: Pálení medoviny (12748)

Od doby (asi 10 dní) ako som sa prihlásil do Konferenci včelařu, prečítal
som všetky otázky a jednotlivé odpovede a poviem vám pravdu, bolí ma z toho
hlava. Predsa však napíšem niečo k téme o pálení ovocného alebo trebárs
medového kvasu, čiže medoviny. Každý kvas musí byť s dostatkom cukrov
(glukózy, fruktózy alebo sacharózy) t.j. minimálne 21-22% na liter kvasu. Po
prekvasení bude kvas obohatený o 11-12° alkoholu a to je cieľom. Príprava
ovocného kvasu pozostáva z premerania obsahu cukrov a ak ich má málo, musí
kvas dosladiť kryštálovým cukrom alebo medom na spomínaných 21-22° a viac,
medový zákvas určený na pálenie je z obsahom 1 kg medu (akéhokoľvek) na 4
litre vody, plus kvasinky npr. aj dolské. Čo je dôležité, každý kvas musí
byť vykvasený a to je vtedy, keď je kvas bez cukrov (vtedy by mal byť s
obsahom 12° alkoholu). Každý kvas má inú dobu kvasenia, preto najlepšie mať
muštomer a zmerať zbytok cukru v kvase a podľa toho sa riadiť. Medovina
kvasí (mnohí máte skúsenosti) najdlhšie, ale oplatí sa. Destaláciu je
najvhodnejšie robiť v obecných péleniciach, ale za určitého rizika (zákon) i
v domácej pálenici, ale len vtedy keď je do zostavy zaradený deflegmátor
(ten je v každej pálinici) na oddelenie kyselín a zlého metylalkoholu.
Tohoto roku sme boli na trojdňovom zájazde s maďarskými včelármi u
poľskýchvčelárov v Novom Sonči. Ako je zvykom, mužská časť sa rada chváli
svojimi destilačnými výsledkami a kolovali medzi nami všelijaké značky. Ale
všetci chodili na priateľovu medovicu- medovec, ktorá vynikajúco chutila
Mala dobrých 53° Anti


----- Original Message -----
From: "Martin Černý" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 7:35 AM
Subject: Pálení medoviny


> Také už jsem uvažoval o přepálení medoviny. Nevíte někdo, v jakém stavu
> musí být medovina dána k přepálení? Musí být vykvašená a odležená, nebo
> stačí jen rozkvasit? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12765


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Karel - Re: Re: Med v krkonoších
Předchozí:Jan Cervenka - Re:


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu