78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



emil (85.160.191.66) --- 11. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12567) (12572)

Pan Hubač se prezentuje jako odborník epidemiolog a plácá nesmysly.Ing. Titěra nemůže nic likvidovat sám o sobě,je určený přesný postup při likvidaci. Může pouze doporučit rozsah v případě,že je devadesát procent pozitivních.Bydlím vzdušnou čarou 4km od Divák,mor vč.plodu u nás začal v roce 2002 a jen díky ing.Titěrovi jsme objevili další pozitivní včelstva již v klinickém stádiu.Na jeho doporučení jsme provedli řadu opatření, díky jim jsme zatím?! NEDOPADLI tak jak v Divákách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12574


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 11. 10. 2005
RE: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12567)

To je přesně to co tvrdím od samého začátku "Veterina na to kašle " ta umí akorát tak pak vydat nějakou vyhlášku , kde nám něco striktně nařídí , ale že jim trvá půl roku vyšetření na mor včelího plodu a že mezitím se to rozšířilo dál a dál . Tak to pak zlikvidujem však medu je jinde dost.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Radek HUBAČ <drh/=/seznam.cz>
> Predmet: RE: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
> kontroly a tlumen?
> Datum: 10.10.2005 22:14:32
> ----------------------------------------
> Ahoj Emane a další,
> Ja jsem v Divákách byl kolem 10.9.05. Tam dal Titera likvidovat vcely v
> cele vesnici 23.6. na zaklade zimniho vyšetřeni měli. Klinicke vyšetřeni
> delali pozde. I když jsem se s Titerou snazil na shromazdeni ucitelu
> bavit na tohle tema, neuspel jsem. Navíc v tom zari v Divákách byly na
> kazdem kvetu 3 vcely. Proc? Protože se palilo po vyrojeni vcel a na
> likvidaci divokých vcel V Dolu nemaj metodiku. U vcelaru to není problem
> spalit. Když mistni včelaři navrhli reseni, odpověď byla kupte si
> rojaky, pochytejte vcely a znicte je, od nikoho nic nedostanete, ani ty
> rojaky.
> Jinde ustoupil mor třeba po vykaceni starych lip ve stromořadí, kde byl
> zdroj nakazy. Proste je to jiné v kazdem konkrétním pripade a veterina
> na to kasle Dol je moc, moc pomaly. Kdyby klinicke vyšetřeni probehlo
> koncem dubna, mohlo byt mnohem méně problemu. Nechávám Tondovi vcely na
> pristi rok a doufam, ze je nestihne stejny osud obeti.
> Hezky vecer preje Radek
> Jelikoz jsem epidemiolog a zabývám se epidemickym procesem, myslim vyse
> uvedene radky vazne. Poznamka proto, kdyby to zase nějakému chytrakovi
> doslo víckrát, posilam to jen jednou!!!
>
> -----Original Message-----
> From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
> Sent: Sunday, September 25, 2005 2:05 PM
> To: V?ela?sk? mailing list
> Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu -
> monosti kontroly a tlumen?
>
> >Lze se proti včelímu moru bránit?
>
> Velmi dobrý námět k diskuzi! Víc hlav víc ví.
> Jsou včelstva, která si dokážou s morem poradit sama. Mají vynikající
> čistící pud. Pokud včelstva vyklidí napadené larvy dřív, než bakterie
> vytvoří spory, pak se rozšiřování moru může ve včelstvu zastavit. Na
> další
> včelstva se mor zpravidla rozšíří přes infikovanou potravu - loupežemi.
> Lék na mor je antibiotikum s to se nesmí používat. Velmi zajímavou
> moderní
> metodu boje s morem aplikují němci, ale na tuto metodu tady už
> Gustimilán
> ukázal (na webu vědeckých filmů IWF).
>
> Někdo informovaný by tu mohl vysvětlit, proč se tolik rozšířil mor v.p.
> na
> jižní moravě. Já sice slyšel vysvětlení, ale je to jedna paní povídala.
>
> __________ Informace od NOD32 1.1233 (20050926) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12573


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Krušina (195.39.121.166) --- 11. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12567)

Radek Hubač napsal:
>Ja jsem v Divákách byl kolem 10.9.05. Tam dal Titera
>likvidovat vcely v cele vesnici 23.6. na zaklade zimniho
>vyšetřeni měli. Klinicke vyšetřeni delali pozde.

Zdá se mi, že v tomto sdělení bude nějaká chyba. Likvidovat včely může nařídit přece jen veterina. Titěra je výzkumník. Na přednášce před rokem bylo jasné, že naopak striktně doporučuje postup spolupráce s veterinou. Takže pokud je někdo pomalý nebo laxní, viděl bych to tak, že to může být spíš veterina nebo včelaři.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12572


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 11. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12567)

Radek Hubač:
....Tam dal Titera likvidovat vcely v cele vesnici 23.6. na zaklade zimniho vyšetřeni měli. Klinicke vyšetřeni delali pozde. ...
----------------------------------------

Zajimavy prispevek. Jen by me zajimalo, jak ti postizeni vcelari dostali nahradu za likvidovana vcelstva. Titera neni veterinar a veterinari maji jasne instrukce, kdy mohou naridit likvidaci - vysledek rozboru meli neni pro ne smerodatny k likvidaci vcelstev. Kazdopadne je to vsechno zajimave a hlasoval bych pro dotace na rozbory meli v problemovych oblastech, abychom vedeli dopredu jak na tom jsme.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12571


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: inzerát - Ăşly ze dĹeva (12561) (12565) (12566) (12569)

Napiste neco vic o Vasich ulech. Urcite to zpestri tuto konferenci.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Milan
Datum: 10.10.2005 22:03

>Máte pravdu tahle stolárna se opravdu neživí výrobou úlu.Tahle výroba je
>jen okrajová.Velmi mě překvapilo,že místo o úly máte zájem o to kolik se dá
>vydělat.Co se týče dopravy větší množství dovezu a jinak úly posílám
>poštou.
>ahoj Milan
>P.S. dík za pochvalu mých stránek
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12570


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (194.108.195.158) --- 10. 10. 2005
Re: inzerát - úly ze dřeva (12561) (12565) (12566)

Máte pravdu tahle stolárna se opravdu neživí výrobou úlu.Tahle výroba je jen okrajová.Velmi mě překvapilo,že místo o úly máte zájem o to kolik se dá vydělat.Co se týče dopravy větší množství dovezu a jinak úly posílám poštou.
ahoj Milan
P.S. dík za pochvalu mých stránek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12569


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re:Rok se s rokem seel (12563)

Od: Minařík
> Pane Češka nefilosofujte a zaměte si před vlastním prahem.
> Už všichni víme co jste zač.
.........

Rad bych vedel p. Minariku, co jsi ty zac? Zeby vedouci nejake karavany? :-)) To bys byl moc ochotnej, kdybys mi (nam) vecne povedel jaka je tvoje reakce na prispevek od pana Cesky. A nezatahoval sem nejakej blabol typu urazky. Chapej. Vzchop se a reaguj na prispevek cislo 12559. Jsi na konferenci a ta je otom se neco dozvedet.

Co se tyka me reakce na Oboru, tak se vubec nedivim, ze neco informacne prosakuje o problemech. To jsem pochopil i ze zjistovani vyse vykupnich cen medu nekdy v lete. V Obore byla jedna z nejnizsich.

Vyber z odpovedi od ED( EUROPE DIRECT ) na muj dotaz okolo produkce a prodeje medu:

"V červnu 1997 přijala Rada nařízení (ES) č. 1221/97, kterým bylo zamýšleno pomoci zlepšit produkci a marketing medu v Evropské unii. Toto nařízení dává členským státům šanci vytvořit národní roční programy v užší spolupráci s obchodními organizacemi a společnostmi."

Co se deje v CR pro lepsi produkci a marketing medu? ....Moc dobre se me med v dnesni situaci na trhu neprodukuje a ta podoba dotace je pro me nezajimava. Kde je ta spoluprace naseho clenskeho statu s obchodnimi organizacemi, kterou nam EU doporucuje? Nevite kdo sedi na Ministerstvu zemedelstvi za obor vcelarstvi? Dost by me zajimalo to osloveni SVOZMU nasim clenskym statem.

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12568


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 10. 10. 2005
RE: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411)

Ahoj Emane a další,
Ja jsem v Divákách byl kolem 10.9.05. Tam dal Titera likvidovat vcely v
cele vesnici 23.6. na zaklade zimniho vyšetřeni měli. Klinicke vyšetřeni
delali pozde. I když jsem se s Titerou snazil na shromazdeni ucitelu
bavit na tohle tema, neuspel jsem. Navíc v tom zari v Divákách byly na
kazdem kvetu 3 vcely. Proc? Protože se palilo po vyrojeni vcel a na
likvidaci divokých vcel V Dolu nemaj metodiku. U vcelaru to není problem
spalit. Když mistni včelaři navrhli reseni, odpověď byla kupte si
rojaky, pochytejte vcely a znicte je, od nikoho nic nedostanete, ani ty
rojaky.
Jinde ustoupil mor třeba po vykaceni starych lip ve stromořadí, kde byl
zdroj nakazy. Proste je to jiné v kazdem konkrétním pripade a veterina
na to kasle Dol je moc, moc pomaly. Kdyby klinicke vyšetřeni probehlo
koncem dubna, mohlo byt mnohem méně problemu. Nechávám Tondovi vcely na
pristi rok a doufam, ze je nestihne stejny osud obeti.
Hezky vecer preje Radek
Jelikoz jsem epidemiolog a zabývám se epidemickym procesem, myslim vyse
uvedene radky vazne. Poznamka proto, kdyby to zase nějakému chytrakovi
doslo víckrát, posilam to jen jednou!!!

-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Sunday, September 25, 2005 2:05 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu -
monosti kontroly a tlumen?

>Lze se proti včelímu moru bránit?

Velmi dobrý námět k diskuzi! Víc hlav víc ví.
Jsou včelstva, která si dokážou s morem poradit sama. Mají vynikající
čistící pud. Pokud včelstva vyklidí napadené larvy dřív, než bakterie
vytvoří spory, pak se rozšiřování moru může ve včelstvu zastavit. Na
další
včelstva se mor zpravidla rozšíří přes infikovanou potravu - loupežemi.
Lék na mor je antibiotikum s to se nesmí používat. Velmi zajímavou
moderní
metodu boje s morem aplikují němci, ale na tuto metodu tady už
Gustimilán
ukázal (na webu vědeckých filmů IWF).

Někdo informovaný by tu mohl vysvětlit, proč se tolik rozšířil mor v.p.
na
jižní moravě. Já sice slyšel vysvětlení, ale je to jedna paní povídala.

__________ Informace od NOD32 1.1233 (20050926) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12567


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: inzerát - úly ze dřeva (12561) (12565)

Mam ten dojem, ze trochu prehanite, 1000 ulu x 2000 Kc = 2 miliony
To uz je dost penez. Ono stolarstvi je nejspise rodiny podnik.
To by si zaplatil vsechny stroje uz za jeden rok.

A mam ten dojem, ze od te doby co sem poslal inzerat naposledy si svoje
stranky podstatne vylepsil.
Me se to libi. Jenze s dopravou na vetsi vzdalenosti to asi bude dost
problem.
I kdyz jeden ul lze asi bez problem zabalit. Takze v nejhorsim si nekdo
objedna 10 baliku.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Radim Polášek
Datum: 10.10.2005 19:21

>Pochybuji. Kdyby se jen z úlů mělo stolařství uživit, musel by jich prodávat
>bajočko tisíce až desetitisíce za rok a byl by dost známý. Stolárnu asi má.,
>ale ty fotky klidně mohou být z jediné zakázky 10 - 15 úlů pro jednoho
>včelaře.
>Jenže za vlastnictví domény www.vcelarstvi.info zaplatí za rok nějak 200 -
>300 Kč a za hosting 500 nebo 600 Kč za rok. Je zaregistrovaný jako admin,
>takže stránky si nejspíš dělal sám a tudíž žádné další náklady na provoz
>webové stránky nemá. Vrátí se mu to, když prodá 2-3 úly. Takže proč by si
>neudělal webové stránky, navíc na takové atraktivní adrese, jako je
>www.vcelarství.info ? Stejně, jak kdyby prodejce medu vlastnil
>www.medarstvi.info .
>
>R. Polášek
>
>----- Original Message -----
>From: <>
>To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
>Sent: Monday, October 10, 2005 4:02 PM
>Subject: Re: inzerát - úly ze dřeva
>
>
>
>
>>Mate opravdu profesionalni stolarstvi.
>>To provozujete jenom kvuli ulum?
>>Vsechna cest!
>>
>>D. Helmut
>>
>>--- Original Nachricht ---
>>Absender: Milan
>>Datum: 10.10.2005 15:39
>>
>>
>>
>>>Stále nabízím kvalitní úly z palubek.Víc na stránkách www.vcelarstvi.info
>>>Milan
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12566


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim PolĂĽĹĽek (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: inzerát - úly ze dřeva (12561)

Pochybuji. Kdyby se jen z úlů mělo stolařství uživit, musel by jich prodávat
bajočko tisíce až desetitisíce za rok a byl by dost známý. Stolárnu asi má.,
ale ty fotky klidně mohou být z jediné zakázky 10 - 15 úlů pro jednoho
včelaře.
Jenže za vlastnictví domény www.vcelarstvi.info zaplatí za rok nějak 200 -
300 Kč a za hosting 500 nebo 600 Kč za rok. Je zaregistrovaný jako admin,
takže stránky si nejspíš dělal sám a tudíž žádné další náklady na provoz
webové stránky nemá. Vrátí se mu to, když prodá 2-3 úly. Takže proč by si
neudělal webové stránky, navíc na takové atraktivní adrese, jako je
www.vcelarství.info ? Stejně, jak kdyby prodejce medu vlastnil
www.medarstvi.info .

R. Polášek

----- Original Message -----
From: <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 10, 2005 4:02 PM
Subject: Re: inzerát - úly ze dřeva


> Mate opravdu profesionalni stolarstvi.
> To provozujete jenom kvuli ulum?
> Vsechna cest!
>
> D. Helmut
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Milan
> Datum: 10.10.2005 15:39
>
> >Stále nabízím kvalitní úly z palubek.Víc na stránkách www.vcelarstvi.info
> >Milan
> >
> >
> >
> >

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12565


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: inzerát - úly ze dřeva (12561)

Mate opravdu profesionalni stolarstvi.
To provozujete jenom kvuli ulum?
Vsechna cest!

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Milan
Datum: 10.10.2005 15:39

>Stále nabízím kvalitní úly z palubek.Víc na stránkách www.vcelarstvi.info
>Milan
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12564


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Minařík (83.208.6.34) --- 10. 10. 2005
Rok se s rokem sešel

Pane Češka nefilosofujte a zaměte si před vlastním prahem.
Už všichni víme co jste zač.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12563


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524) (12557)

Dne pondělí 10 října 2005 08:58 pan Josef Menšík napsal(a):
> Ještě jsem nenapsal ,že ten jis mám položen přímo na kotli a lisuji každou
> dávku.vVýlisky se po vychladnutí odělují volné od sebe


Dobry den,

nemel by jste fotku tohoto kompletu ?

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (194.108.195.158) --- 10. 10. 2005
inzerát - úly ze dřeva

Stále nabízím kvalitní úly z palubek.Víc na stránkách www.vcelarstvi.info
Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12561


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vhájek (81.19.46.66) --- 10. 10. 2005
Re: Rok se s rokem sešel (glosa) (12559)

Rádi se necháme poučit. Jak je to se světovou cenou medu? Co ji určuje a kde ji zjistím? Jak funguje světový obchod s medem? Je to stejné jako ostatní zemědělské komodity? Přiznám se, ža o výroku místopředsedy o nexistenci světové ceny medu pochybuji, na druhou stranu se nejedná o exaktní záležitost, takže předpokládám, že se dá zjistit na některé komoditní burze. Můžte nás neobchodníky uvést více do obrazu? Nejlépe odkaz na příslušné WWW???

S pozdravem

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12560


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Lubomir Ceska (194.108.234.49) --- 10. 10. 2005
Rok se s rokem sešel (glosa)

V říjnu loňského roku jsem zveřejnil informace o neudržitelném stavu ve Včele Předboj a následující dění kolem tohoto podniku jsou, myslím, včelařské veřejností dobře známa.

Znovu však musím připomenout, jak na mé informace reagoval pan Peroutka a s ním i celý ÚV ČSV. Ještě několik měsíců časopis včelařství otiskoval články a fotografie z tohoto podniku, a to v duchu „ vše je v naprostém pořádku“.

Je opět říjen, a myslím, že ve včelařství uplynul velmi převratný rok. Zejména v oblasti zvyšování světové produkce medu a s tím související snižování jeho nákupní ceny.

Jak na tyto skutečnosti reaguje časopis Včelařství?
Na aktivu v Praze (jak je možno vyčíst v časopise Včelařství č.10) se od pana Peroutky včelařská veřejnost dozvěděla, že „světová cena medu neexistuje“, dále pak si pan tajemník zřejmě nedopatřením podivně vyložil informace o hladovějící Africe (dle mého názoru přesunem podpory včelařství do třetích zemí dojde k ještě většímu tlaku na snížení ceny medu).

Za sebe chci říct, že mě velmi mrzí přístup nejen vedení ČSV, ale zejména přístup Ministerstva zemědělství, které se snaží naše zemědělce neustále takzvaně „opíjet rohlíkem“, jak se u nás všechno daří, jaké jsou podpory, dotace, intervenční nákupy a bla, bla, bla. Pokud se něco nedaří, tak to „odpovídá směrnicím EU“ a je to.

„Spokojený“ český zemědělec se poté dočte, že si zákazník může koupit 50kg brambor, a to za celých 100,-Kč, a ještě k nim dostane deset kilogramů zelí zadarmo (viz leták Makro). Zemědělec potom přemýšlí, jestli ještě nespí, případně kdeže asi rozdávají kouzelné prstýnky princezny Arabely.

V časopise Včelařství se zase můžeme dočíst, že vše funguje a pan tajemník radí včelařům, aby podávali na české zpracovatele (aspoň ty některé) žaloby, zřejmě proto, aby se náhodou nezačalo mluvit o tom, že žádný intervenční nákup nebude, že příspěvky se nezvýší a dotace že si přerozdělí svým byrokratickým aparátům. Nedejbože, aby se říkalo, že další podnik pod správou ÚV jde s prodejem medu stále níž, a jak pan tajemník zapomněl na skutečnost, že letos Včelpo Obora vykupovalo za nejnižší ceny a v současné době med vůbec nenakupuje. Snad to zachrání akce typu „Potěmkinova vesnice“ z Českých Budějovic.

Pane Peroutko, vyzývám vás, přestaňte, prosím, lidem pochlebovat pojďme si sednout ke stolu s takovou náladou, abychom na dalších světových výstavách nemuseli zase chybět. Neznám zemi, ve které by byla taková z᚝ vedení zájmové organizace, která produkuje určitou surovinu, proti vlastním zpracovatelům jako se tomu děje u nás.


Dne 10.10.2005

                                    Lubomír Češka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12559


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12548) (12550) (12551) (12553)

Tady by se dalo říct, že člověk vysoký metr 80 a vážící 40 kilo onemocní
xkrát častěji než člověk vážicí 75 kg a stejně vysoký.
Jinak to je přirozeně každého věc, v čem a v jakém množství kvasí.
A jelikož máme doma sbírku demižónů od pětilitrových po padesátilitrový (
zřejmě původně na kyselinu), v mládí jsem v nich intenzívně zkoušel sice
medovinu ne, ale různá "vína" od jablečného moštu přes jablečný mošt
obohacený pro lepší chu nastrouhanými jablky a hruškami, různé mixy z
rybízu, angreštu a třešní až po "víno" z vyřazených zavařenin a sirupů nebo
ze zbytků z drobného ovoce po získání šávy v odšavovacím hrnci. Sice
většina končila v kvasu na pálení, ale určité zkušenosti s různými objemy
jsem získal.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 10, 2005 11:45 AM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> >...by se v případě místně zeslabené stěny
> nebo nějaké skryté prasklinky mohl rozpadnout i při velice nízkém tlaku
> ------------
> Tuhle moudrost jsem experimentálně ověřil :-(.
>
> Jinak tvé vysvětlení proč začínat s větším množstvím mi připadá asi tak
> logické, jako že 150 kg člověk má proti 75 kg 2x nižší pravděpodobnost, že
> onemocní chřipkou. V praxi to bývá někdy naopak. Podotýkám, že vždy
> předpokládám převaření roztoku a sterilní nádoby a pomůcky. Logické mi
> přijde vysvětlení, že začátečník z neznalosti něco zanedbá a ze šetrnosti
> se mu 10 litrů bude pro začátek zdát moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12558


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524)

Ještě jsem nenapsal ,že ten jis mám položen přímo na kotli a lisuji každou
dávku.vVýlisky se po vychladnutí odělují volné od sebe

pepan

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 09, 2005 9:10 PM
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
kontroly a tlumen?


> Určitě to zkusím, už taky proto, že ten pákový lis už budu dělat pro něco
> jiného. Mělo by to jít vylisovat dříve než to ve studeném lisu ztuhne. Do
> budoucna bych ale viděl udělat ten hrnec nebo něco podobného menšího
> průřezu, aby na to šlo použít prodávané pytlíky do vařáku, z toho nerezu a
> rovnou doplněné lisem.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "pan Josef Menšík" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, October 09, 2005 5:58 PM
> Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
> kontroly a tlumen?
>
>
> > no vtvém případě bych opracdu použil ten pákový lis. zbytky vlož do
> pevného
> > plátěného pytlíku ,vhoď do toho hrnce a vylisuj mez dvěma prkny
spojenými
> > pantem na patnác souší nemá cenu vynálezat nic složitějsího.
> >
> > pepan
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Radim Pol??ek" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Sunday, October 09, 2005 11:54 AM
> > Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu -
monosti
> > kontroly a tlumen?
> >
> >
> > > Já mám hrnec o průměru cca 28 cm a celkové výšce cca 40 cm, který
dávám
> na
> > > vařič a potom plastový hranatý truhlík na cca 4 litry. 1 dávku, 10 až
15
> > > vyřezaných souší vyvařím za 2 - 2,5 hodiny, vosk naleju do truhlíku a
> > > zabalím do hadrů, druhý den je vosk ztuhlá hranatá kostka s tak půl
> > > milimetrem nečistot. Nejhorší nečistoty okartáčuji pod studenou vodou
a
> > > ostatní oškrábu a mám prakticky čistý vosk. Protože se na voští
působí
> > > párou a sraženou vodou a ne ohřátou vodou, nemusí se na rozdíl od
vařáku
> > > ztuhlý vosk znovu roztápět a čistit. Jenom právě by to chtělo ještě
> > doplnit
> > > nahoře nějakým šroubem, aby to vytlačilo zbytek vosku ze zbytků a
zbytky
> > se
> > > potom mohly rovnou vyhodit. Hrnec je bohužel z měkkého hliníku, takže
> > > pevnostně to nejde. Muselo by to být něco z nerezu. Nebo kdyby
> existovala
> > > možnost po vysušení zbytků je nějak uložit tak, aby je nenapadali
> > zavíječi.
> > > Snad naložit do plastového barelu a zaplynovat CO2 nebo SO2, dokud se
za
> > > několik let nenashromáždí tolik zbytků, aby stálo za to je zpracovat v
> > > vařáku. Z levných způsobů jsem zatím zkoušel čpavkovou vodu, na
zavíječe
> > to
> > > funguje, během půl hodiny jsou mrtví, jenomže během půl dne čpavek
> > zreaguje,
> > > pravděpodobně s voskem.
> > >
> > > R. Polášek
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12557


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538)

jistě

Pepan

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 09, 2005 8:38 PM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> Dobry den,
>
> neni to primo k tematu kyseliny, ale souvisi to s medovinou - jaka je
nejmensi
> mozna velikost demizonu, aby se medovina povedla ? Staci 10 l?
>
> Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12556


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12548) (12550) (12551) (12553) (12554)

Chemicke reakce musi fungovat i ve zkumavce

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Petr Lokvenc
Datum: 10.10.2005 12:48

> Jde v podstatě o biologický proces a ten vyžaduje určité podmínky.
> Biologická rovnováha se také snadněji udržuje ve větším akváriu než
> menším...
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12555


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Lokvenc (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12548) (12550) (12551) (12553)

Jde v podstatě o biologický proces a ten vyžaduje určité podmínky.
Biologická rovnováha se také snadněji udržuje ve větším akváriu než
menším...

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 10, 2005 11:45 AM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> Jinak tvé vysvětlení proč začínat s větším množstvím mi připadá asi tak
> logické, jako že 150 kg člověk má proti 75 kg 2x nižší pravděpodobnost, že
> onemocní chřipkou. V praxi to bývá někdy naopak. Podotýkám, že vždy
> předpokládám převaření roztoku a sterilní nádoby a pomůcky. Logické mi
> přijde vysvětlení, že začátečník z neznalosti něco zanedbá a ze šetrnosti
> se mu 10 litrů bude pro začátek zdát moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12554


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12548) (12550) (12551)

>...by se v případě místně zeslabené stěny
nebo nějaké skryté prasklinky mohl rozpadnout i při velice nízkém tlaku
------------
Tuhle moudrost jsem experimentálně ověřil :-(.

Jinak tvé vysvětlení proč začínat s větším množstvím mi připadá asi tak logické, jako že 150 kg člověk má proti 75 kg 2x nižší pravděpodobnost, že onemocní chřipkou. V praxi to bývá někdy naopak. Podotýkám, že vždy předpokládám převaření roztoku a sterilní nádoby a pomůcky. Logické mi přijde vysvětlení, že začátečník z neznalosti něco zanedbá a ze šetrnosti se mu 10 litrů bude pro začátek zdát moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12553


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fskalsky (195.113.155.3) --- 10. 10. 2005
Prednosti ponizovani podle predsednictva

Bylo by dobre pri prilezitosti neorganisovanzm vcelarum davat najevo vyznam clenstvi v CSV a neposkytovat jim pouze bezplatny servis zajistujici jejich prani.

Prava a povinosti clenu CSV %29
maji pravo ucastnit se clenskych schuzi a projednavat vsechny otazky svazove cinnosti v pusobnosti ZO
Obracet se s dotazy,navrhy,pripominkami a stiznostmi na organy ZO a k prislusnym vyssim svazovym organum

Povinosti
Podporovat a svym jednanim prispivat k rozvoji dobrych clenskych a spolecenskych vztahu.Plnit usneseni a rozhodnuti svazovach organu prijata v ramci jejich kompetenci.

6.Sjezd CSV 1995
Otevreny dopis ZO zakladni organisace Zlatniky ve kterem nesouhlasi:s kracenim podpor ze svepomocneho fondu,vysi clenskeho prispevku,financovanim Vcely Predboj.

Zasedani UV CSV 31.8.1996
UV odpovedel na dopis -Obcanskeho sdruzeni vcelaru Zlatniky

Stanovy CSV %23 Smlouvy o soucinnosti
Svaz muze uzavirat smlouvy o soucinnosti s jinou pravnickou osobou (spolecenske sdruzeni obchodni spolecnost,druzstvo).Ve smlouve se vymezi ucel,zpusob provadeni a prostredky kterymi smluvni strany strany k soucinnosti prispivaji.

Internetova konference
Vcelari by meli usilovat oto co maji vinari.Mohlo by to vest k nazorove skupine,uskupeni,klubu ci jine organisaci. Nejsem pravnik,ale vidim moznost zalozit neco ku prospechu vcelarstvi.V pravnim state nemusi byt obcan zavisly pouze na CSV. G.Pazderka

Bylo by DOBRE pri kazde prilezitosti davat najevo o sve mineni o centralnim predsednickem vedeni CSV.

franta

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12552


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12548) (12550)

Zkazit se přirozeně dá i 50 litrů a povést se může i dva litry. Ale pod těch
10 litrů je podle mých zkušeností dodržet dobré podmínky obtížnější, řekl
bych, že to souvisí s tím, že kontaminace jinými mikroorganismy než
kvasinkami a případný přístup vzduchu při nedokonalém utěsnění je zhruba
stejné při manipulaci s 10 nebo 5 litry medoviny stejně jako při manipulaci
s 50 litry. Takže při kvašení 5 nebo 10 litrů tyto nepříznivé vlivy působí
zhruba 5 až 10x intenzívněji. Proto si myslím, že pokud někdo začíná s
medovinou a nemá zkušenosti, je pro něho vhodnější dělat napoprvé více
litrů, případné menší chyby se méně projeví. A těch 20 litrů dokáže za půl
roku nebo za rok nejspíš vypít taky.
Co se týká plastu, dotahování zátek se mně zdá lepší, pokud se nechají
pootevřené, není žádná kontrola, jestli roztok uvnitř nádoby ještě bouřlivě
kvasí a tudíž zátka by mohla být pootevřená, nebo jestli je kvašení ukončeno
a potom se zátka musí zavřít, protože jinak CO2, i když je t잚í než vzduch,
postupně vyprchá, do nádoby se dostane vzdušný kyslík a medovina začne
octovatět. Taky pokud se vystihne správná doba, jsou odstraněny mrtvé
kvasinky a při zpracování zbytku cukru kvasinkami se medovina natlakuje CO2,
ten má i konzervační účinky, medovinu konzervuje a omezuje činnost
mikroorganismů, takže medovina déle vydrží. Je ovšem fakt, že takhle
vyrobená medovina má trochu jinou chu , spíš by se tomu mohlo říkat medové
pivo. Výhoda plastu proti sklu je taková, že zmáčknutím se dá spolehlivě
zjistit tlak uvnitř, skleněný demižón by musel mít nějaký manometr. Ale
stejně skleněný demižón byl se bál natlakovat, nějaký druhojakostní, který
by jinak vrchovatě na kvašení stačil, by se v případě místně zeslabené stěny
nebo nějaké skryté prasklinky mohl rozpadnout i při velice nízkém tlaku.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 10, 2005 8:35 AM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> >Dělá se to tak, že nádoby se prostě zavřou a během kvašení
> se vznikající CO2 přes zátku opatrně odpouští, aby nádoby nebouchly.
> ----------------
> Můžeš mi vysvětlit, proč nestačí zátku prostě nedotáhnout a umožnit tak,
> aby CO2 samovolně unikal? CO2 je t잚í a leží na hladině, kterou tak
chrání
> před O2. Taky nechápu kde jsi vzal těch 10 litrů a rozumný objem 20 l. Co
> má za výhodu plast proti sklu je mi také záhadou. Pokud se dodrží
sterilita
> pomůcek a dobré podmínky kvašení, pak se medovina povede i ve 2 litrech.
> Zkazit se dá naopak dobře i 50 litrů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12551


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

eman (194.149.115.135) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12548)

>Dělá se to tak, že nádoby se prostě zavřou a během kvašení
se vznikající CO2 přes zátku opatrně odpouští, aby nádoby nebouchly.
----------------
Můžeš mi vysvětlit, proč nestačí zátku prostě nedotáhnout a umožnit tak, aby CO2 samovolně unikal? CO2 je t잚í a leží na hladině, kterou tak chrání před O2. Taky nechápu kde jsi vzal těch 10 litrů a rozumný objem 20 l. Co má za výhodu plast proti sklu je mi také záhadou. Pokud se dodrží sterilita pomůcek a dobré podmínky kvašení, pak se medovina povede i ve 2 litrech. Zkazit se dá naopak dobře i 50 litrů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12544)

Diky za odpovedi

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12549


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538)

V praxi asi od 10 litrů výše, řekl bych, že rozumný objem je od 20 litrů.
Menší objem se snadno zvrhne i když taky se někdy povede. Pod 10 litrů,
zvláště pod 5 litrů už medovina vychází lépe v plastových nádobách -
kanystrech nebo 5 a dvoulitrových PET nádobách než v demižónech s klasickou
kvasnou zátkou. Dělá se to tak, že nádoby se prostě zavřou a během kvašení
se vznikající CO2 přes zátku opatrně odpouští, aby nádoby nebouchly. V době
bouřlivého kvašení se to musí dělat každý den.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 09, 2005 8:38 PM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> Dobry den,
>
> neni to primo k tematu kyseliny, ale souvisi to s medovinou - jaka je
nejmensi
> mozna velikost demizonu, aby se medovina povedla ? Staci 10 l?
>
> Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524)

Určitě to zkusím, už taky proto, že ten pákový lis už budu dělat pro něco
jiného. Mělo by to jít vylisovat dříve než to ve studeném lisu ztuhne. Do
budoucna bych ale viděl udělat ten hrnec nebo něco podobného menšího
průřezu, aby na to šlo použít prodávané pytlíky do vařáku, z toho nerezu a
rovnou doplněné lisem.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 09, 2005 5:58 PM
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
kontroly a tlumen?


> no vtvém případě bych opracdu použil ten pákový lis. zbytky vlož do
pevného
> plátěného pytlíku ,vhoď do toho hrnce a vylisuj mez dvěma prkny spojenými
> pantem na patnác souší nemá cenu vynálezat nic složitějsího.
>
> pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Radim Pol??ek" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, October 09, 2005 11:54 AM
> Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
> kontroly a tlumen?
>
>
> > Já mám hrnec o průměru cca 28 cm a celkové výšce cca 40 cm, který dávám
na
> > vařič a potom plastový hranatý truhlík na cca 4 litry. 1 dávku, 10 až 15
> > vyřezaných souší vyvařím za 2 - 2,5 hodiny, vosk naleju do truhlíku a
> > zabalím do hadrů, druhý den je vosk ztuhlá hranatá kostka s tak půl
> > milimetrem nečistot. Nejhorší nečistoty okartáčuji pod studenou vodou a
> > ostatní oškrábu a mám prakticky čistý vosk. Protože se na voští působí
> > párou a sraženou vodou a ne ohřátou vodou, nemusí se na rozdíl od vařáku
> > ztuhlý vosk znovu roztápět a čistit. Jenom právě by to chtělo ještě
> doplnit
> > nahoře nějakým šroubem, aby to vytlačilo zbytek vosku ze zbytků a zbytky
> se
> > potom mohly rovnou vyhodit. Hrnec je bohužel z měkkého hliníku, takže
> > pevnostně to nejde. Muselo by to být něco z nerezu. Nebo kdyby
existovala
> > možnost po vysušení zbytků je nějak uložit tak, aby je nenapadali
> zavíječi.
> > Snad naložit do plastového barelu a zaplynovat CO2 nebo SO2, dokud se za
> > několik let nenashromáždí tolik zbytků, aby stálo za to je zpracovat v
> > vařáku. Z levných způsobů jsem zatím zkoušel čpavkovou vodu, na zavíječe
> to
> > funguje, během půl hodiny jsou mrtví, jenomže během půl dne čpavek
> zreaguje,
> > pravděpodobně s voskem.
> >
> > R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12547


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Horký (212.158.145.17) --- 9. 10. 2005
Články v Reflexu

V časopise Reflex č.40 jsou nové články o včelaření.Reflex uprostřed války včelařů a Jak se utopit v medu./bumerang/ K přečtení na WWW.reflex.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12546


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12544)

Neni dulezita velikost demizonu (muzete kvasit i hrnicek), ale pristup
vzduchu.
Pri prvnim, tzv. bourlivem kvaseni se demizon neplni cely, nechava se
petina az ctvrtina (podle celkoveho mnozstvi kapaliny) prazdna, aby
nedoslo k vytekani a strikani ven.
Pri druhem kvaseni musi byt naopak demijon plny az po zatku a je treba
behem mesicu neustale doplnovat budto z jineho demizonu nebo jiz hotovou
medovinou. Pokud bude mit vzduch pristup k povrchu kapaliny v demijonu,
vytvori se tzv. kris a medovina zoctovati.
(Medovy ocet ale je take vynikajici!)
Kvaseni probiha asi tak pul roku.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Jan Cervenka
Datum: 09.10.2005 20:38

>Dobry den,
>
>neni to primo k tematu kyseliny, ale souvisi to s medovinou - jaka je nejmensi
>mozna velikost demizonu, aby se medovina povedla ? Staci 10 l?
>
>Honza
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12545


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538)

Dobry den,

neni to primo k tematu kyseliny, ale souvisi to s medovinou - jaka je nejmensi
mozna velikost demizonu, aby se medovina povedla ? Staci 10 l?

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12544


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12540) (12542)

D. Helmut:
> Otazka ale znela, kde se da mlecna kyselina v maloobchode koupit ?
..........

http://www.lach-ner.cz

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12543


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538) (12540)

regulace kyselosti vin slouzi i pro doladeni chuti
je to halt vinarsky obor

Otazka ale znela, kde se da mlecna kyselina v maloobchode koupit ?

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: pan Josef Menšík
Datum: 09.10.2005 18:00

>proc( ne(c(ím konzervovat 12-14% alkoholu musí stac(it samo o sobe(.
>
>Pepan
>
>----- Original Message -----
>From: "Richard imko" <vcelar.rs/=/tiscali.cz>
>To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
>Sent: Sunday, October 09, 2005 5:19 PM
>Subject: Re: E270 - kyselina mlecna
>
>
>
>
>>Ahoj.
>>Madovinu de(lám zatím krátce, ale obejdu se bez kyselin. Používám vodu,
>>
>>
>med,
>
>
>>kvasinky a kor(ení. Hlavne( skor(ici a hr(ebíc(ek. A zatím je celkem dobrá.
>>Osobne( si myslím, že vc(elí produkty by se me(li zpracovávat pokud možno
>>"c(iste(".
>>Zdravím
>>
>>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12542


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.109.94) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12530) (12532) (12534) (12535)

Z tohohle odkazu mi nevyplývá, že se tam mléčná kyselina přidává, ale že je produktem kvašení.
http://www.meadmadecomplicated.org/mead_making/chemicals/other_chemicals.html

Já dám na začátek do 20 l demižonu jeden oloupaný a rozsekaný citron a tím mám kyselé prostředí vyřešeno. V medu jsou taky nějaké kyseliny. Nekomplikoval bych to a řídil se jednoduchými a osvědčenými recetpty.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12541


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12538)

proč něčím konzervovat 12-14% alkoholu musí stačit samo o sobě.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Richard imko" <vcelar.rs/=/tiscali.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 09, 2005 5:19 PM
Subject: Re: E270 - kyselina mlecna


> Ahoj.
> Madovinu dělám zatím krátce, ale obejdu se bez kyselin. Používám vodu,
med,
> kvasinky a koření. Hlavně skořici a hřebíček. A zatím je celkem dobrá.
> Osobně si myslím, že včelí produkty by se měli zpracovávat pokud možno
> "čistě".
> Zdravím

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12540


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524)

no vtvém případě bych opracdu použil ten pákový lis. zbytky vlož do pevného
plátěného pytlíku ,vhoď do toho hrnce a vylisuj mez dvěma prkny spojenými
pantem na patnác souší nemá cenu vynálezat nic složitějsího.

pepan

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 09, 2005 11:54 AM
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
kontroly a tlumen?


> Já mám hrnec o průměru cca 28 cm a celkové výšce cca 40 cm, který dávám na
> vařič a potom plastový hranatý truhlík na cca 4 litry. 1 dávku, 10 až 15
> vyřezaných souší vyvařím za 2 - 2,5 hodiny, vosk naleju do truhlíku a
> zabalím do hadrů, druhý den je vosk ztuhlá hranatá kostka s tak půl
> milimetrem nečistot. Nejhorší nečistoty okartáčuji pod studenou vodou a
> ostatní oškrábu a mám prakticky čistý vosk. Protože se na voští působí
> párou a sraženou vodou a ne ohřátou vodou, nemusí se na rozdíl od vařáku
> ztuhlý vosk znovu roztápět a čistit. Jenom právě by to chtělo ještě
doplnit
> nahoře nějakým šroubem, aby to vytlačilo zbytek vosku ze zbytků a zbytky
se
> potom mohly rovnou vyhodit. Hrnec je bohužel z měkkého hliníku, takže
> pevnostně to nejde. Muselo by to být něco z nerezu. Nebo kdyby existovala
> možnost po vysušení zbytků je nějak uložit tak, aby je nenapadali
zavíječi.
> Snad naložit do plastového barelu a zaplynovat CO2 nebo SO2, dokud se za
> několik let nenashromáždí tolik zbytků, aby stálo za to je zpracovat v
> vařáku. Z levných způsobů jsem zatím zkoušel čpavkovou vodu, na zavíječe
to
> funguje, během půl hodiny jsou mrtví, jenomže během půl dne čpavek
zreaguje,
> pravděpodobně s voskem.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "pan Josef Menšík" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Saturday, October 08, 2005 4:58 PM
> Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
> kontroly a tlumen?
>
>
> > již to ady čtu po několikáté ale nikdy nepadlo o jaké množství rámků
nebo
> > včelstev jde to se pak dá snadno navrhnout způsob zpracování já osobně
> > zpracovávám vosk do 30 včelstev a potřebuji na to 1a1/5 dne
> > postup
> > mám dva sáčky na vyvařová v klasických vařácích a smaltovaný kotel 70
l
> > ten naplním dešovou vodou a zatopím sáček naplním rozlámaným voštím
> avhodím
> > do vařící vody pojeho vytavení vylisuji na jednoduchém pákovém lisu
> > sestaveném ze dvou prken a jednoho pantu druhy pytel jse m zatím
> připravil
> > a postup opakuji jakmile a vrchu plave do statečné množství tekutého
> vosku
> > tak jej z vrchu zeberu vodu doplním a pokračuji až do úplného vyčerpání
> > voštin vosk pak necám do druhého dne schládnou a všecen pak znovu
naházím
> do
> > kotle kteý doplním vodou a znovu rozvařím stejným způsobem pak sebru a
> necám
> > zchládnou v ve vědrech mám pak krásně žlutý vosk bez jakékoliv úpravy za
> > výše uvedený čas jsem tak včetně vyřezání získal 25 kg čístého vosku a
> > náklady byly je koš dříví + vyřazené rámky. sluneční tavidlo se hodí jen
> na
> > tavení divočiny
> >
> > pepan
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Friday, October 07, 2005 11:03 PM
> > Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu -
monosti
> > kontroly a tlumen?
> >
> >
> > > Děkuji za nabídku, ale měl jsem na mysli něco rozměrově menšího, než
je
> > sud
> > > pro celé rámky.
> > > Již nejméně 10 let vyvařuji vosk v hliníkovém parním odšavovacím
hrnci
> na
> > > ovoce kdysi původně sovětské výroby, do kterého se na jednu dávku
vejde
> > > voští vyřezané z 10 - 15 rámků 39x24. Toto zařízení bude mít podobnou
> > > účinnost jako parní vyvíječ se sudem, pricip je v podstatě stejný, dá
se
> > > posadit na jakýkoliv zdroj tepla, třeba kamna na dřevo a je dostatečně
> > malý.
> > > Vadí mi tam ta malá účinnost. Jestliže ve slunečním tavidle získám cca
> > 1/3 -
> > > 1/2 vosku ve voští, párou získám1/2 - 3/4 vosku a ve vařáku prakticky
> > > všechno. Potom zbytky z hrnce se mi hromadí na půdě a než se jich
> > > nashromáždí potřebné množství do vařáku, tak za rok nebo dva, jsou
> > napadány
> > > zavíječem. Proto jsem uvažoval, jestli někde není něco jako ten
> > odšavovací
> > > hrnec doplněný nějakým lisem nebo nějaká malá odstředivka na vosk s
> > objemem
> > > bubnu do 10 litrů, prostě zařízení které by rovnou průběžně získávalo
> vosk
> > s
> > > kvalitou dnešních vařáků, ale které by se nemuselo roztápět půl dne na
> > peci
> > > jako velký vařák a bylo by velikosti střední ho nebo mírně většího
> kýblu.
> > >
> > > R. Polášek
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12539


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Richard Šimko (212.11.112.134) --- 9. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528)

Ahoj.
Madovinu dělám zatím krátce, ale obejdu se bez kyselin. Používám vodu, med, kvasinky a koření. Hlavně skořici a hřebíček. A zatím je celkem dobrá.
Osobně si myslím, že včelí produkty by se měli zpracovávat pokud možno "čistě".
Zdravím

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12538


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (62.84.141.197) --- 9. 10. 2005
Vyváření vosku.

I když do budoucna uvažuji o zpracovávání plástů bez porušení drátkování, přičemž vzor vytápěné nádrže pevnými palivy bych použil z Dolu a vytápěnou odstředivku od př. Havrlíka, snažím se nyní využívat to co mám jak nejlépe umím a hlavně aby všechny úpravy moc nestály. Voští vyřežu nožem, aby se neporušil drátek, což při používání anticorového není dnes problém. Pak hromadu výřezů proženu drtičem na jablka aby dr byla co nejmenší. Starý klasický vařák jsem pečlivě zaizoloval a těsně nad dno umístil topné tělísko z aut pračky /Gorenje cca 250 Kč./ Rychlost vyváření se cca 5 x zvýšila, výtěžnost je super, což dává tušit jak je ekonomick=é vyvařovat na el. vařiči. Protože mě to takhle v podstatě vyhovuje tak můj přechod na vyvařovací vanu a odstředivku se pohybuje pouze v teoretické rovině a zřejmě to tak i další rok zůstane. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12537


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524)

Já mám hrnec o průměru cca 28 cm a celkové výšce cca 40 cm, který dávám na
vařič a potom plastový hranatý truhlík na cca 4 litry. 1 dávku, 10 až 15
vyřezaných souší vyvařím za 2 - 2,5 hodiny, vosk naleju do truhlíku a
zabalím do hadrů, druhý den je vosk ztuhlá hranatá kostka s tak půl
milimetrem nečistot. Nejhorší nečistoty okartáčuji pod studenou vodou a
ostatní oškrábu a mám prakticky čistý vosk. Protože se na voští působí
párou a sraženou vodou a ne ohřátou vodou, nemusí se na rozdíl od vařáku
ztuhlý vosk znovu roztápět a čistit. Jenom právě by to chtělo ještě doplnit
nahoře nějakým šroubem, aby to vytlačilo zbytek vosku ze zbytků a zbytky se
potom mohly rovnou vyhodit. Hrnec je bohužel z měkkého hliníku, takže
pevnostně to nejde. Muselo by to být něco z nerezu. Nebo kdyby existovala
možnost po vysušení zbytků je nějak uložit tak, aby je nenapadali zavíječi.
Snad naložit do plastového barelu a zaplynovat CO2 nebo SO2, dokud se za
několik let nenashromáždí tolik zbytků, aby stálo za to je zpracovat v
vařáku. Z levných způsobů jsem zatím zkoušel čpavkovou vodu, na zavíječe to
funguje, během půl hodiny jsou mrtví, jenomže během půl dne čpavek zreaguje,
pravděpodobně s voskem.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, October 08, 2005 4:58 PM
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
kontroly a tlumen?


> již to ady čtu po několikáté ale nikdy nepadlo o jaké množství rámků nebo
> včelstev jde to se pak dá snadno navrhnout způsob zpracování já osobně
> zpracovávám vosk do 30 včelstev a potřebuji na to 1a1/5 dne
> postup
> mám dva sáčky na vyvařová v klasických vařácích a smaltovaný kotel 70 l
> ten naplním dešovou vodou a zatopím sáček naplním rozlámaným voštím
avhodím
> do vařící vody pojeho vytavení vylisuji na jednoduchém pákovém lisu
> sestaveném ze dvou prken a jednoho pantu druhy pytel jse m zatím
připravil
> a postup opakuji jakmile a vrchu plave do statečné množství tekutého
vosku
> tak jej z vrchu zeberu vodu doplním a pokračuji až do úplného vyčerpání
> voštin vosk pak necám do druhého dne schládnou a všecen pak znovu naházím
do
> kotle kteý doplním vodou a znovu rozvařím stejným způsobem pak sebru a
necám
> zchládnou v ve vědrech mám pak krásně žlutý vosk bez jakékoliv úpravy za
> výše uvedený čas jsem tak včetně vyřezání získal 25 kg čístého vosku a
> náklady byly je koš dříví + vyřazené rámky. sluneční tavidlo se hodí jen
na
> tavení divočiny
>
> pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Friday, October 07, 2005 11:03 PM
> Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
> kontroly a tlumen?
>
>
> > Děkuji za nabídku, ale měl jsem na mysli něco rozměrově menšího, než je
> sud
> > pro celé rámky.
> > Již nejméně 10 let vyvařuji vosk v hliníkovém parním odšavovacím hrnci
na
> > ovoce kdysi původně sovětské výroby, do kterého se na jednu dávku vejde
> > voští vyřezané z 10 - 15 rámků 39x24. Toto zařízení bude mít podobnou
> > účinnost jako parní vyvíječ se sudem, pricip je v podstatě stejný, dá se
> > posadit na jakýkoliv zdroj tepla, třeba kamna na dřevo a je dostatečně
> malý.
> > Vadí mi tam ta malá účinnost. Jestliže ve slunečním tavidle získám cca
> 1/3 -
> > 1/2 vosku ve voští, párou získám1/2 - 3/4 vosku a ve vařáku prakticky
> > všechno. Potom zbytky z hrnce se mi hromadí na půdě a než se jich
> > nashromáždí potřebné množství do vařáku, tak za rok nebo dva, jsou
> napadány
> > zavíječem. Proto jsem uvažoval, jestli někde není něco jako ten
> odšavovací
> > hrnec doplněný nějakým lisem nebo nějaká malá odstředivka na vosk s
> objemem
> > bubnu do 10 litrů, prostě zařízení které by rovnou průběžně získávalo
vosk
> s
> > kvalitou dnešních vařáků, ale které by se nemuselo roztápět půl dne na
> peci
> > jako velký vařák a bylo by velikosti střední ho nebo mírně většího
kýblu.
> >
> > R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12536


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 8. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12530) (12532) (12534)

Ne, je treba hledat treba anglicky v google mead + lactic acid a
vypadnou desitky odkazu.
Napriklad tento
http://www.meadmadecomplicated.org/mead_making/chemicals/other_chemicals.html

Kvasinky potrebuji kysele prostredi.
Citronova kyselina je ale kvasinkami metabolizovana, cili se postupne
odbourava.
Mlecna neni.
Neznam v podstate recept, kde by se o pridani kyseliny nepsalo.
Divne, ze to na ceskem webu neni znamo.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Gustimilián Pazderka
Datum: 08.10.2005 20:22

>Kde jsi to vycetl? Nepletes se? Protoze s kyselina mlecna je ve spojitosti treba se zelim, nebo silazi, ale s medovinou? Take to je docela navyliti, kdyz se fruktozy vytvori kvasakova mlecna a octova kyselina. tzv. manitol. Obcas se to stava, kdyz se surovina na medovinu dostadecne neprevari.(nepasteruje)
>Nebo jak chces zabranit manitovemu kvaseni po naliti kys. mlecne?
>
>_gp_
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12535


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 8. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12530) (12532)

D. Helmut
> Je to konzervacni latka, ktera se pouziva bezne v potravinarstvi.
> Pri kvaseni brani bakterialni kontaminaci, pozdeji prodluzuje
> trvanlivost napoje.
> Take kysele prostredi, ktere vytvari, je pro cinnost kvasinek pry vhodnejsi.
...........

Kde jsi to vycetl? Nepletes se? Protoze s kyselina mlecna je ve spojitosti treba se zelim, nebo silazi, ale s medovinou? Take to je docela navyliti, kdyz se fruktozy vytvori kvasakova mlecna a octova kyselina. tzv. manitol. Obcas se to stava, kdyz se surovina na medovinu dostadecne neprevari.(nepasteruje)
Nebo jak chces zabranit manitovemu kvaseni po naliti kys. mlecne?

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12534


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 8. 10. 2005
Re: pokusy s psanim (12521) (12525)

Ksakru jdi se předvádět někam jinam, zacláníš tady.
Vláďa
> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: cvxv <e-mail/=/nezadan>
> Predmet: Re: pokusy s psanim (12521)
> Datum: 07.10.2005 10:15:37
> ----------------------------------------
> hjsfosf sasfwqalf \. :-(
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12533


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 8. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528) (12530)

Je to konzervacni latka, ktera se pouziva bezne v potravinarstvi.
Pri kvaseni brani bakterialni kontaminaci, pozdeji prodluzuje
trvanlivost napoje.
Take kysele prostredi, ktere vytvari, je pro cinnost kvasinek pry vhodnejsi.
To je bezne v internetu k nalezeni.
Mozna jste cetl, ze se pridava kyselina citronova.
Ta ma naprosto stejnou funkci, rozdil je v tom, ze na ozdil od mlecne
kyseliny neni chutove neutralni a pri kvaseni se rozklada,
takze k vysledne kvalite hotove medoviny prilis neprispiva.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Eman
Datum: 08.10.2005 16:55

>Kdes to vyčetl? Do medoviny? O tom jsem neslyšel. Naopak vznik kyseliny
>mléčné při kvašení je nežádoucí.
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12532


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 8. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524)

již to ady čtu po několikáté ale nikdy nepadlo o jaké množství rámků nebo
včelstev jde to se pak dá snadno navrhnout způsob zpracování já osobně
zpracovávám vosk do 30 včelstev a potřebuji na to 1a1/5 dne
postup
mám dva sáčky na vyvařová v klasických vařácích a smaltovaný kotel 70 l
ten naplním dešovou vodou a zatopím sáček naplním rozlámaným voštím avhodím
do vařící vody pojeho vytavení vylisuji na jednoduchém pákovém lisu
sestaveném ze dvou prken a jednoho pantu druhy pytel jse m zatím připravil
a postup opakuji jakmile a vrchu plave do statečné množství tekutého vosku
tak jej z vrchu zeberu vodu doplním a pokračuji až do úplného vyčerpání
voštin vosk pak necám do druhého dne schládnou a všecen pak znovu naházím do
kotle kteý doplním vodou a znovu rozvařím stejným způsobem pak sebru a necám
zchládnou v ve vědrech mám pak krásně žlutý vosk bez jakékoliv úpravy za
výše uvedený čas jsem tak včetně vyřezání získal 25 kg čístého vosku a
náklady byly je koš dříví + vyřazené rámky. sluneční tavidlo se hodí jen na
tavení divočiny

pepan

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 07, 2005 11:03 PM
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
kontroly a tlumen?


> Děkuji za nabídku, ale měl jsem na mysli něco rozměrově menšího, než je
sud
> pro celé rámky.
> Již nejméně 10 let vyvařuji vosk v hliníkovém parním odšavovacím hrnci na
> ovoce kdysi původně sovětské výroby, do kterého se na jednu dávku vejde
> voští vyřezané z 10 - 15 rámků 39x24. Toto zařízení bude mít podobnou
> účinnost jako parní vyvíječ se sudem, pricip je v podstatě stejný, dá se
> posadit na jakýkoliv zdroj tepla, třeba kamna na dřevo a je dostatečně
malý.
> Vadí mi tam ta malá účinnost. Jestliže ve slunečním tavidle získám cca
1/3 -
> 1/2 vosku ve voští, párou získám1/2 - 3/4 vosku a ve vařáku prakticky
> všechno. Potom zbytky z hrnce se mi hromadí na půdě a než se jich
> nashromáždí potřebné množství do vařáku, tak za rok nebo dva, jsou
napadány
> zavíječem. Proto jsem uvažoval, jestli někde není něco jako ten
odšavovací
> hrnec doplněný nějakým lisem nebo nějaká malá odstředivka na vosk s
objemem
> bubnu do 10 litrů, prostě zařízení které by rovnou průběžně získávalo vosk
s
> kvalitou dnešních vařáků, ale které by se nemuselo roztápět půl dne na
peci
> jako velký vařák a bylo by velikosti střední ho nebo mírně většího kýblu.
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "pepa raska" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Friday, October 07, 2005 8:00 AM
> Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
> kontroly a tlumen?
>
>
> > Příteli Radime,pokud chceš zařízení na tavení menšího množství vosku,tak
> > je možno zakoupit u př.Sedláčka z Bučovic parní vyvíječ na tavení
> > plástu.Koupil jsem jej na jaře a jsem s ním vrcholně spokojen.Kup si
> > vyvíječ bez sudu,ten je zbytečně drahý,takovou bečku získᚠve stavebním
> > bazaru za 150,-Kč.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12531


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.109.94) --- 8. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna (12528)

Kdes to vyčetl? Do medoviny? O tom jsem neslyšel. Naopak vznik kyseliny mléčné při kvašení je nežádoucí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12530


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524)

Děkuji za nabídku, ale měl jsem na mysli něco rozměrově menšího, než je sud
pro celé rámky.
Již nejméně 10 let vyvařuji vosk v hliníkovém parním odšavovacím hrnci na
ovoce kdysi původně sovětské výroby, do kterého se na jednu dávku vejde
voští vyřezané z 10 - 15 rámků 39x24. Toto zařízení bude mít podobnou
účinnost jako parní vyvíječ se sudem, pricip je v podstatě stejný, dá se
posadit na jakýkoliv zdroj tepla, třeba kamna na dřevo a je dostatečně malý.
Vadí mi tam ta malá účinnost. Jestliže ve slunečním tavidle získám cca 1/3 -
1/2 vosku ve voští, párou získám1/2 - 3/4 vosku a ve vařáku prakticky
všechno. Potom zbytky z hrnce se mi hromadí na půdě a než se jich
nashromáždí potřebné množství do vařáku, tak za rok nebo dva, jsou napadány
zavíječem. Proto jsem uvažoval, jestli někde není něco jako ten odšavovací
hrnec doplněný nějakým lisem nebo nějaká malá odstředivka na vosk s objemem
bubnu do 10 litrů, prostě zařízení které by rovnou průběžně získávalo vosk s
kvalitou dnešních vařáků, ale které by se nemuselo roztápět půl dne na peci
jako velký vařák a bylo by velikosti střední ho nebo mírně většího kýblu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pepa raska" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 07, 2005 8:00 AM
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti
kontroly a tlumen?


> Příteli Radime,pokud chceš zařízení na tavení menšího množství vosku,tak
> je možno zakoupit u př.Sedláčka z Bučovic parní vyvíječ na tavení
> plástu.Koupil jsem jej na jaře a jsem s ním vrcholně spokojen.Kup si
> vyvíječ bez sudu,ten je zbytečně drahý,takovou bečku získᚠve stavebním
> bazaru za 150,-Kč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12529


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2005
E270 - kyselina mlecna

Ma nekdo zkusenosti, zda se nekde v maloobchode da koupit kyselina
mlecna, alias konzervacni prisada znama jako E 270 ?
Kyselina mlecna se pouziva pri vyrobe medoviny.

D. Helmut

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12528


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 7. 10. 2005
vyvíječ páry (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485) (12524)

Doporučuji vyvíječ páry od firmy PROMA Dobruška ( v případě zájmu
www.promacz.cz), minulý týden jsem ho kupoval za necelých 1400,- kc a je
výkonnější a má i větší zásobník na vodu
Radek HUbač

-----Original Message-----
From: pepa raska [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Friday, October 07, 2005 8:01 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu -
monosti kontroly a tlumen?

Příteli Radime,pokud chceš zařízení na tavení menšího množství
vosku,tak
je možno zakoupit u př.Sedláčka z Bučovic parní vyvíječ na tavení
plástu.Koupil jsem jej na jaře a jsem s ním vrcholně spokojen.Kup si
vyvíječ bez sudu,ten je zbytečně drahý,takovou bečku získᚠve stavebním
bazaru za 150,-Kč.

__________ Informace od NOD32 1.1245 (20051006) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12527


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Baudis (e-mailem) --- 7. 10. 2005
Re: Nen? o ?em ps?t? (12520)

> Treba je to tim, ze je treba se nejdriv naucit psat!
> Posledni dobou se tady mnozi posilani jedne zpravy hned nekolikrat.
> Tahle prisla uz dokonce 11 x !!!
> Na to se opravdu tezko reaguje.

Konkretne v tomto pripade (ale pouze v tomto pripade) to bylo zpusobeno
technickou chybou pri oprave databaze (skript na pridavani prispevku z
mailove konference na web a skript na rozesilani prispevku pridanych z
webu se dostaly do smycky).

                            Petr "Pasky" Baudis

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12526


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

cvxv (81.220.39.75) --- 7. 10. 2005
Re: pokusy s psanim (12521)

hjsfosf sasfwqalf \. :-(

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12525


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pepa raska (213.211.52.97) --- 7. 10. 2005
Re: mor v?el?ho plodu - nebezpe?n? n?kaz v?el?ho plodu - monosti kontroly a tlumen? (12408) (12409) (12411) (12412) (12413) (12414) (12415) (12465) (12470) (12471) (12476) (12479) (12485)

Příteli Radime,pokud chceš zařízení na tavení menšího množství vosku,tak je možno zakoupit u př.Sedláčka z Bučovic parní vyvíječ na tavení plástu.Koupil jsem jej na jaře a jsem s ním vrcholně spokojen.Kup si vyvíječ bez sudu,ten je zbytečně drahý,takovou bečku získᚠve stavebním bazaru za 150,-Kč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12524


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2005
Re: pokusy s psanim (12521)

Mile "cvxv".
Rad bych te pozadal, aby si svoje pokusy s psanim provadelo odpriste
nekde JINDE.
Uvedom si, ze hazis spouste lidi do schranek nevyzadane informace, ktere
diky svemu vtipnemu obsahu hodne nastvou.
Cilem teteo konference je prijimat informace o vcelarstvi a ne nejake
tvoje pokusy ci testy kdovi ceho.
Domnivam se, ze podobny nazor ma hodne lidi v teto konferenci.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: cvxv
Datum: 07.10.2005 07:45

>hjfhjfj
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12523


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

cvxv (212.65.255.44) --- 7. 10. 2005

hjfhjfj

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12522


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

cvxv (212.65.255.44) --- 7. 10. 2005

hjfhjfj

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12521


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2005
Re: Nen? o ?em ps?t?

Treba je to tim, ze je treba se nejdriv naucit psat!
Posledni dobou se tady mnozi posilani jedne zpravy hned nekolikrat.
Tahle prisla uz dokonce 11 x !!!
Na to se opravdu tezko reaguje.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Radek HUBAÈ
Datum: 07.10.2005 00:34

>Vis co maj včelaři práce? My z Pardubicka připravujeme nejvetsi svatek -
>Dny medu o tomto vikendu v Hronovicke v Pardubicích, přijďte pobejt i s
>detmi, snad se Vam u nas bude libit.
>Radek HUbac
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12520


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.65.255.44) --- 7. 10. 2005

hjfhjfj

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12519


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Baudis (62.24.88.241) --- 7. 10. 2005
Re: Není o čem psát? (12503) (12517)

Jak bylo uvedeno v zahlavi webovych stranek konference, stranky prochazely udrzbou (pregenerovavanim historie). Nyni by jiz melo byt vse v poradku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12518


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 10. 2005
Re: Není o čem psát? (12503)

Něco se dějě i s webovým serverem diskuse. Poslední příspěvky tam vůbec
nejsou.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "J.Horký" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, October 06, 2005 7:58 PM
Subject: Není o čem psát?


> Co se děje se včelaři? Nikdo už dva dny nic nenapsal do
> konference.Včelařské noviny jsou na tom ještě hůř.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12517


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Baudis (e-mailem) --- 7. 10. 2005
Problemy s konferenci

Dobry den,

velice se omlouvam za problemy se zobrazovanim e-mailovych prispevku
ve webovem rozhrani konference - byly zpusobeny zmenou konfigurace jine
casti systemu a vyreseni problemu bylo bohuzel pomerne casove narocne
a komplikovane (navic se seslo s casovymi problemy na me strane).

Bylo nakonec treba zrekonstruovat historii prispevku za posledni cca
mesic, coz bohuzel zpusobilo jejich precislovani. V nekterych pripadech
take mohlo dojit ke zmene poradi prispevku (nikdy vsak v ramci jednoho
vlakna, nemelo by to tedy snad prilis vadit). Za vznikle neprijemnosti
se omlouvam.

S pozdravem,

                            Petr "Pasky" Baudis

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12516


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 10. 2005
Re: p?edvol?n? k soudu

Treba je to tim, ze jsou v panelacich namackani jak sardinky.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: zak
Datum: 04.10.2005 17:22

>Jelikož sám bydlím přes týden v paneláku, kde dělám předsedu samosprávy,
>musím bohužel konstatovat, že ve většíně sporů je chu se přít, nebo totální
>nechota druhé strany přiznat svoje problémy. Většina nějak škodí svému
>okolí a proto i toleruje přiměřené hříchy druhých. Jeden smrdí udírnou,
>druhému lítá bodavý hmyz atd.
>
>
>K. Zak
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12515


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 10. 2005
Re: předvolání k soudu (1245) (1247) (1253) (12510)

Co je to "letaji k vam na vodu" ?
Do kuchyne nebo do koupelny?
Pokud je to jenom na vasi zahradu, meli byste si uvedomit, ze zahrady
jsou urceny pro zemeelske vyuziti a v takovych oblastech se vcely
prirozene vyskytuji. Zahrady a pole maji (ac jsou mozna soukrome) i
celospolecensky vyznam a opylovani vcelami k nim patri.
I kdyz se vam mozna zda, ze tech vcel tam leta ponekud vice, zvazte
predevsim proc tomu tam je.
Vcely maji dolet radove kilometry a pokud mate u vas nejakou vodni
nadrz, tak si ji vyhledaji, jedno jestli jsou od souseda nebo z druheho
konce mestecka.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Soused-alergik
Datum: 04.10.2005 14:17

>Vážení včelaři!
>Náhodou jsem dnes na Internetu objevil tuto "letitou" diskuzi z roku 2002
>(příspěvek 1246 z 10.6.2002 a 1248 z 11.6.2002). Obě strany sporu znám a
>považuji je za slušné lidi. Co mne šokuje, je úroveň zde diskutujících
>včelařů. Podle Vás, ten komu vadí včely je "panelákový zazobanec", a ten,
>kdo je na včely alergický nestojí za pozornost, protože to přece "tvrdí
>polovina populace".
>Včelaření je pěkná záliba a práce a kdybych nebyl na včelí jed alergický,
>tak bych se možná stal také včelařem. Vřelaři však nejsou na světě sami a
>měli by brát ohledy i na ty, kteří mají tu smůlu, že jsou alergičtí. Tento
>stav (alergie na včelí jed) je objektivní a dá se také zcela objektivně
>zjistit, nemusí si jej nikdo vymýšlet jen proto, aby mohl omezovat souseda,
>což si asi myslíte. I dcera právničky je člověk hodný pozornosti, by byste
>právníky neměli v lásce.
>K uvedenému případu mohu uvést, že ačkoliv jsme od včelínu p.Ing.Pantůčka
>hodně daleko, občas zejména v období suchých horkých dní můžeme vidět
>zřetelně skutečný "vzdušný koridor" kterým létají včely od Pantůčků k nám
>na vodu. Po cestě vedoucí mezi pozemky účastníků sporu se někdy v létě nedá
>téměř projít, jak moc tudy (příčně přes cestu) létají včely. Divil bych se
>tedy, kdyby nelétaly na dvorek k Vejvodům, když ta cesta je hned za
>Ing.Pantůčkem zmiňovanou "4-5 m vysokou bariérou z lísek", která údajně
>průletu včel brání. Nejsem ve sporu sousedů nijak zaujatý. Ačkoliv jsem sám
>alergik, nenapadlo mne si na chov včel Ing.Pantůčka stěžovat. Ale není
>nutno se opovržlivě vyjadřovat o lidech, kterým jsou (pro ně životu
>nebezpečné) sousedovy včely natolik nepříjemné, že nemohou vycházet na
>dvůr. Zvl᚝, když jejich výhrady jsou podle mého názoru oprávněné. Není v
>tomto případě slušnější řešení, přemístit úly někam jinam, dál od obydlí,
>která mohou chovem včel trpět? Určitě je to lepší, než si dělat posměšky z
>jejich alergie nebo právnického vzdělání. Ačkoliv je včelařství "boží"
>záliba, včelaři nejsou BOZI. Neměli by proto tak vystupovat ani na
>stránkách včelařské konference.
>To že oni sami nejsou na včely alergičtí je štěstí a ne jejich zásluha!
>Soused-alergik, e-mail: vcely/=/soukroma.cz
>(jméno neuvádím, protože nechci do sporu sousedů nijak zasahovat, chci jen,
>aby se včelaři podívali na problém i z jiné stránky)
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12514


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78508 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 12514 do č. 12574)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu