76370

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Květoslav Čermák --- 23. 5. 2002
Re: Pozdejsi pastovani medu (1075)

Pastuji každý rok několik konví medu. Tedy před započetím pastování musí být
med dokonale rozpuštěný, protože kdyby v něm zůstaly nějaké krystalky jež
jsou často velké, budou mít funkci očkovaného medu a podle nich se jich část
také může tvořit. Správné je do medu naočkovat 0,5 až 1 kg jemně pastovitého
medu, pak i nově vznikající krystalky budou jemné.
Teplota při pastování má být cca 15 °C, někdo doporučuje míchat 1x denně,
lepší je 2x denně byť jen krátce (cca po 2 až 3 min.) - med bude lépe
napastovaný. Platí to zvláště pro rychle krastalizující medy, jako je
řepkový, ze smetánky (pampelišky) apod. Čím nižší je teplota okolí (a medu),
tím rychleji med krystalizuje a tím častěji je dobré ho míchat. Většinou je
med do 3 dnů napastovaný a vhodný k plnění do sklenic.
Pastování velmi doporučuji, ovšem napřed je potřeba zákazníky na tento med
navyknout, chvíli to trvá. Třeba i dát na nějaký čas nižší cenu než za
tekutý med, propagovat ho.
Chuťově výtečný je med ze smetánky lékařské, z jetelů. Medy jako řepkový,
slunečnicový doporučuji pokud je možnost ochutit cca 1/5 lipového medu -
dodá mu jemnou výtečnou chuť. Čistý lipový je příliš - až nesnesitelně
aromatický.

Květoslav Čermák



> 2 - Ma nekdo z Vas zkusenosti s pozdejsim pastovanim medu? Mam na mysli
> situaci, kdy med v nadobach zkrystalizuje, nasledne se rozehreje a po
> opetovnem zacatku krastalizece se napastuje?


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1086


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Zdenek.Cejka - RE: Trubcina
Předchozí:Martin Hromádko - Re: Trubcina


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu