78151

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jaroslav Vodička --- 12. 9. 2003
Re: Pohon na medomet (3732) (3757) (3964)

Také se dá použít vrtačka Narex s regulací otáček od nuly, přímo na hřídelku, žádný převod, uchycená do objímky stažená šroubem. Hlavička je na 13 mm , což je většina hřídelí košů. Vytáčí se tipováním- vypínačem nebo nastavením regulace. 1,5 sezony, žádný problém, nikdo zatím nic nehlásil. Použití třírámkový a čtyřrámkový klasický medomet.

Vodička

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3998


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Vesely --- 12. 9. 2003
Re: cena medu (3993) (3995)

Zajímavé by bylo uvést taky místo. V Pardubicích 80 Kč květový, na vesnicích v okolí za 70 Kč. Tmavý by měl být za 100, ale je ho málo. To jen co se inzeruje u domků. V Praze mají lidi víc peněz, tak tomu odpovídá cena. Myslím, že to je u nás pod optimální cenou, ale říkejte to těm dědulům. Oni jsou rádi, že se toho zbaví za víc než dávají ve výkupu a bez běhání.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3997


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal --- 12. 9. 2003
Re: cena medu (3993) (3995)


Mám len kvalitnú medovicu takže za 130 Sk - ale to len
pre známych pretože to je pod cenu (ak zarátam zvýšenú
prácu).

Peter M.

__________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! SiteBuilder - Free, easy-to-use web site design software
http://sitebuilder.yahoo.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3996


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Votrubec --- 12. 9. 2003
Re: cena medu (3993)

Za 100Kč..A stále ho mám málo..
Pavel

----- Original Message -----
From: <alesmolcik/=/t-email.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, September 12, 2003 12:14 PM
Subject: cena medu


> Pratele, za kolik a jaky med prodavate lidem. Dik Ales
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3995


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 12. 9. 2003
RE: cena medu

Za kolik je uvedeno v anketě ve Včelařských novinách.

Zdeněk Čejka


> -----Original Message-----
> From: alesmolcik/=/t-email.cz [mailto:alesmolcik/=/t-email.cz]
> Sent: Friday, September 12, 2003 12:15 PM
> To: vcely/=/v.or.cz
> Subject: cena medu
>
>
> Pratele, za kolik a jaky med prodavate lidem. Dik Ales
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3994


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 12. 9. 2003
cena medu

Pratele, za kolik a jaky med prodavate lidem. Dik Ales

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3993


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny --- 11. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3972) (3982)

Souhlasím s kolegy - je to drsňárna a nepoužívám to jako pravidelnou
metodu. Není ale třeba mít strach, včelstva to vždy velmi dobře
přestála a na jaře se rozjela jako divá.
Ivan

P.S. Zajímavost ke stavění/nestavění: tady http://www.honeybeeworld.com/diary/articles/fdnvsdrawn.htm
je namalováno, jak se zmenší výnos medu, když včely musí stavět z
mezistěn. Pak holt mají Američani mor skoro všude...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3992


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polásek --- 11. 9. 2003
Re: Studené krmení (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3972) (3982) (3984) (3987)

> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý
> krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve
> třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká
> houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu.
> Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit
i
> s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat?
> Diky Honza

V prosakovacím krmítku je nad krystaly cukru voda jen trochu obohacená cukrem. To je ideální prostředí pro růst těchto hub. Vedle čistoty a použití propolisu k desinfekci roztoku je možné použít místo nerozpuštěného cukru přímo cukerný roztok nebo použít menší flašky.
Klasické prosakovací krmítko musí včelstvo stihnout vybrat tak do tří dnů, aby se voda nad cukrem nezkazila. Pokud je v noci chladněji, tak pod 15 - 20 st. C, slabší včelstva to už nestihnou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3991


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polásek --- 11. 9. 2003
Re: nater (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974) (3980) (3983)

Dřevo se napouští tak, že se natře fermeží (nebo třeba lazurovacím lakem), počká se asi 15 minut až hodina a to co se nevsáklo do dřeva, se důkladně otře hadrem. Pokud se fermež neotře, utvoří se na povrchu blanka a pod ní fermež zasychá tak měsíc, nebo i déle.
Nejlepší bude blanku z fermeže seškrábat špachtlí nebo něčím takovým, měkkou fermež odstranit rýžovým kartáčem nebo něčím podobným a zbytek očistit hadrem namočeným v ředidle. Dřevo napuštěné fermeží má schnout tuším 48 hodin před dalším nátěrem, tolik bych nechal taky pro jistotu po očištění nevsáklé fermeže ředidlem.
Jako problém bych ale viděl ty místa se starým nátěrem. Píšeš, že teď starý nátěr drží, to ale nemusí být pravda za rok nebo dva. Mohlo by to dopadnout tak, že za ty dva roky bude nátěr na místech, kde se povedlo starou barvu sundat, perfektní a bude padat naopak na místech, kde stará barva zůstala a budeš včelín natírat znovu. Takže bude nejspíše lepší sundat dle možností i ten starý nátěr, který drží.
Pokud je dostupná si 230 V, je možné starou barvu obrousit, nejlépe úhlovou bruskou nebo opálit horkovzdušnou pistolí ( barva změkne a dá se seškrábat), jinak použít odstraňovač barev.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3990


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Šamalík --- 10. 9. 2003
Tumida

Dovoluji si upozornit na článek o škůdci Tumida na serveru státní veterinární správy ČR: http://www.svscr.cz/hlavni.php?co=clanek&AOID=3C1C7D4B-9189-47A4-B656-788982552465

jose

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3989


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Čermák K . --- 10. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974) (3980)

Také se mi tato metoda nezamlouvá. Má smysl tam, kde není jarní snůška -
takové včelstvo má v rozvoji na jaře zpoždění, a také se používá k ozdravění
včelstva od nosemy. Je to ale pracný způsob její potlačování a pro včely
náročný. Jsem zastánce jiné cesty - chovat silná včelstva početně i kondičně
a také geneticky odolná. S tou kondicí souvisí dlouhověkkost včel - např.
včelstvo, jehož včely se v průměru dožijí vyššího věku při stejné pracovní
intezitě, nemusí tolik plodovat, tím pádem nemusí vykonávat tolik výletů v
kritické jarní době pro vodu a pyl. Šetří létavky, získává tak postupně
náskok, včely jsou zdravější atd. Včely s takovými vlastnostmi mají navrch v
drsnějších podmínkách - vyšší polohy nebo studená jara. Jsou takové včely v
rámci kraňské rasy - zakarpatské (Vučko), proto jejich vlastnosti využívám.
Poznámka: Zcela opačné tvrzení, pokud jde o souvislost dlouhověkkosti včel a
zdravotního stavu včelstva, najdete ve článku Dr. Liebiga v OVP č.1/2003.
str.190-193. Krátkověkkost včel je prý vlastností důležitou pro ozdravování
včelstva. To je postavené na hlavu! V tomtéž článku jsou i další velmi
diskutabilní tvrzení. Jejich vysvětelní by bylo na delší psaní...

K. Čermák


> Má tu někdo s tím finským zimováním nějaké dobré zkušenosti? Zdá se mi to
> dost drastická metoda, a v našich podmínkách nevhodná. Sám vím, jaký vliv
> má na včely pozdní krmení. Když si představím, že jsou bez plodu, bez
zásob
> pylu a mají vystavět, zásobit se a přežít zdravé zimu, tak teda nevím.
Taky
> nevím jak se to přesně dělá.
> Kdyby to bylo dobrý, tak se to už dávno ujalo. Včely toho sice vydrží moc,
> ale nic není zadarmo.
> Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3988


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Čermák K . --- 10. 9. 2003
Re: Studené krmení (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3972) (3982) (3984)

Především používat čistou pramenitou vodu. Samozřejmě že i mít čisté
sklenice - vydesinfikovat třeba Savem (a pak dobře vypláchnout). Není-li k
dispozici čistá voda nebo nemáme-li jistotu že je vpořádku, mělo by pomoci
dát do každé sklenice pár kapek propolisové tinktúry.

K. Čermák


> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý
> krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve
> třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká
> houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu.
> Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit
i
> s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat?
> Diky Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3987


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jaroslav Sedlák --- 10. 9. 2003
Re: Studené krmení (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3972) (3982) (3984)

Přidávám do roztoku pár kousků propolisu Jarka


----- Original Message -----
From: "Jan.Jindra" <jan.jindra/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 10, 2003 8:55 AM
Subject: Studené krmení


> Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý
> krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve
> třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká
> houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu.
> Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit
i
> s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat?
> Diky Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3986


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 10. 9. 2003
Včelařské noviny Info ze dne 2003-09-10

Nové články:
===========

Důkaz o doletu včel za snůškou:
http://vcelarskenoviny.wz.cz/view.php?cisloclanku=2003091001

S pozdravem
redakce

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3985


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan.Jindra --- 10. 9. 2003
Studené krmení (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3972) (3982)

Letos jsem musel po 10-ti letech použít opět studeného krmení (hrubý krystalový cukr zalitý studenou vodou). Celkem jsem zkrmil 1,5t cukru. Ve třech případech mi cukr v láhvi zrosolovatěl. Vím, že to způsobuje nějaká houba. Stává se to jen včelstvům, která odebírají krmení velmi pomalu. Láhve nelze vymýt studenou vodou, jinak se to opakuje (nejlépe je vyhodit i s obsahem). Nemáte někdo nějakou zkušenost jak proti tomu úspěšně bojovat?
Diky Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3984


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Janura Stefan --- 10. 9. 2003
nater (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974) (3980)

Priatelia,

otazocka pre odbornikov na farby-laky.
Obrusil som koc. voz tak ze kde stara farba drzala tak zostala. Cize
miestami ciste drevo mistami stara farba.. Napustil som to lanovou fermezou.
Do holeho dreva sa vpila ale do farby nie. Celkom logicke, ale: Ked to
zacnem natierat sayntetickou farbou na drevo chyti, ale chyti aj na tu staru
farbu natretu fermezou? Alebo to mam poutierat aby to nebolo mastne? Nebude
sa to potom z tej starej farby supit?

Dakujem


Pista

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3983


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Bojanovský --- 9. 9. 2003
RE: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3972)

Viz Včelařství č. 1/1990, strana 12:
Ing. Titěra: Neklidné zimování
". . . Tragické konce mělo použití některých typů krmiv na bázi
invertních cukrů. Zejména, když kromě sklonu ke krystalizaci měla krmiva
i vysoký obsah jedovatého vedlejšího produktu HMF, který vzniká v
cukerných roztocích při dlouhodobém zahřívání v kyselém prostředí. Také
přídavek soli nebo tuku je značně škodlivý. . . ." (= citace z článku).
A.Bojanovský

-----Original Message-----
From: Čermák K. [mailto:beestn.zubri/=/tiscali.cz]
Sent: Monday, September 08, 2003 8:37 PM
To: Vcelarska konference
Subject: Re: cukor
Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen
zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3982


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jkala --- 9. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974) (3980)

Sobě i blízkým včelřům jsem pomocí této metody pomohl při nedostatku souší,
případně i ozdravění včelstva asi v 50 případech za posledních asi 15 roků.
Je to metoda určitě násilná, ale když pak po třech -čtyřech týdnech
pohlédneš do včelstva je obvykle ve velmi dobrém stavu. Ale uznávám, že je
to znouzecnost. Popsal jsem ji hlavně proto, že si v konferenci ( už nevím
kdo ) postěžoval, že si namnožil tolik včelstev, že pro ně nemá dostatek
plástů. Letos jsem to provedl s jedním včelstvem, které bylo nosematické a
určitě by zimu zejména na původních plástech nepřežilo. Takhle má téměř
jistou šanci. Teď jsem mu ještě vyměnil matku a podněcuji. Jen mám obavy,
aby si stihlo nanosit dostatek pylu - je sucho a moc zdrojů už nebude.
pepa.kala/=/volny.cz
http://gw.dup.cz/vcelam/index.php
----- Original Message -----
From: Emanuel Vesely <eman.v/=/email.cz>
To: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, September 09, 2003 12:32 PM
Subject: Re: cukor


> >Keď sa tu už tak často spomína to fínske zimovanie,..
>
> Má tu někdo s tím finským zimováním nějaké dobré zkušenosti? Zdá se mi to
> dost drastická metoda, a v našich podmínkách nevhodná. Sám vím, jaký vliv
> má na včely pozdní krmení. Když si představím, že jsou bez plodu, bez
zásob
> pylu a mají vystavět, zásobit se a přežít zdravé zimu, tak teda nevím.
Taky
> nevím jak se to přesně dělá.
> Kdyby to bylo dobrý, tak se to už dávno ujalo. Včely toho sice vydrží moc,
> ale nic není zadarmo.
> Eman
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3981


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Vesely --- 9. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974)

>Keď sa tu už tak často spomína to fínske zimovanie,..

Má tu někdo s tím finským zimováním nějaké dobré zkušenosti? Zdá se mi to dost drastická metoda, a v našich podmínkách nevhodná. Sám vím, jaký vliv má na včely pozdní krmení. Když si představím, že jsou bez plodu, bez zásob pylu a mají vystavět, zásobit se a přežít zdravé zimu, tak teda nevím. Taky nevím jak se to přesně dělá.
Kdyby to bylo dobrý, tak se to už dávno ujalo. Včely toho sice vydrží moc, ale nic není zadarmo.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3980


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Libor Jarolím --- 9. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974) (3976) (3977)

Uz je to dost davno co jsem to cetl.
Voskove zlazy produkuji u mladusek vosk bez ohledu na to zda je kde stavet
ci ne.
Zda ma na tvorbu vosku u mladusek vliv hlad a jaky vliv, o tom nic nevim.
Voskova zlaza patri mezi zlazy s obnovitelnou funkci. Takze pri
norskem-finskem zimovani (a myslim ze jsem potkal i jiny nazev) vyrabeji
vosk i starsi vcely. (A taky po usazeni roje.)
U starsich vcel, nedostatek glycidovych zasob urcite zpusobi, ze stavet
nebudou.
Libor Jarolím
Stará Belá


> Ako je to s tou tvorbou vosku u včiel - tvorí sa im
> bez ohžadu na prísun cukru či medu (myslím biologicky)
> ? Mohol by si to prosím a vysvetli podrobnejsie
> (nemám to nastudované)?

> > Je potřebné nechat včelstvo stavět.
> > Mladuškám se tvoří voskové šupinky a nic se s tím
> > nedá dělat. Pokud nemají
> > kam dávat vosk, tak padá na dno úlu a pak ho musí
> > včely zase uklízet. A
> > vynášejí ho z úlu ven.
> > Takže bez ohledu na spotřebu medu, buď stavějí nové
> > plásty a nebo vosk
> > vynášejí ven.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3979


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

V. Protivínský --- 9. 9. 2003
Posledni rozlouceni s J. Bohacem ve ctvrtek

Poslední rozloucení s prítelem Jindrichem Bohácem se koná ve ctvrtek 11.
zárí ve 14.30 hod. v obradní síni Krematoria v Semilech.

Vcelarum z jizní Moravy, kterí by se chteli posledního rozloucení zúcastnit,
mohu nabídnout ve svém aute volná místa. Predpokládaný odjezd z Brna bude
asi v 11 hod., návrat asi ve 20 hod. Nemáte-li do Brna a zpet dobré spojení,
muzeme se domluvit, ze vás vyzvednu i vysadím na jiném míste.

V. Protivínský

protivinsky/=/quick.cz

Tel.: 519 349 393

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3978


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal --- 9. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974) (3976)

Ako je to s tou tvorbou vosku u včiel - tvorí sa im
bez ohžadu na prísun cukru či medu (myslím biologicky)
? Mohol by si to prosím a vysvetli podrobnejšie
(nemám to naštudované)?

Peter M.

--- Libor_Jarolím <jarolim/=/misel.cz> wrote:
> Je potřebné nechat včelstvo stavět.
> Mladuškám se tvoří voskové šupinky a nic se s tím
> nedá dělat. Pokud nemají
> kam dávat vosk, tak padá na dno úlu a pak ho musí
> včely zase uklízet. A
> vynášejí ho z úlu ven.
> Takže bez ohledu na spotřebu medu, buď stavějí nové
> plásty a nebo vosk
> vynášejí ven.
> Vyber si. :-)
> Libor Jarolím
> Stará Bělá
>
>
>
> > Keď sa tu už tak často spomína to fínske
> zimovanie,
> > tak by ma zaujímalo aká je asi spotreba medu v
> období
> > hlavnej znášky na vytiahnutie jedného rámika
> (27x42)a
> > či je vôbec potrebné ak má človek dostatok vožných
> > rámikov vôbec pridáva rámiky na stavanie v období
> > hlavnej znášky (pre zdravý chod včelstva).
> > Nebolo by vhodnejšie necha včely vytiahnu rámiky
> na
> > konci leta na cukrovom roztoku a ušetri med v
> období
> > hlavnej znášky ?
>
>


__________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! SiteBuilder - Free, easy-to-use web site design software
http://sitebuilder.yahoo.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3977


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Libor Jarolím --- 9. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973) (3974)

Je potřebné nechat včelstvo stavět.
Mladuškám se tvoří voskové šupinky a nic se s tím nedá dělat. Pokud nemají
kam dávat vosk, tak padá na dno úlu a pak ho musí včely zase uklízet. A
vynášejí ho z úlu ven.
Takže bez ohledu na spotřebu medu, buď stavějí nové plásty a nebo vosk
vynášejí ven.
Vyber si. :-)
Libor Jarolím
Stará Bělá



> Keď sa tu už tak často spomína to fínske zimovanie,
> tak by ma zaujímalo aká je asi spotreba medu v období
> hlavnej znášky na vytiahnutie jedného rámika (27x42)a
> či je vôbec potrebné ak má človek dostatok vožných
> rámikov vôbec pridáva rámiky na stavanie v období
> hlavnej znášky (pre zdravý chod včelstva).
> Nebolo by vhodnejšie necha včely vytiahnu rámiky na
> konci leta na cukrovom roztoku a ušetri med v období
> hlavnej znášky ?


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3976


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Emanuel Vesely --- 9. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3972)

Na stránce http://www.xs4all.nl/~jtemp/H2O2.html je (prý) jednoduchá metoda testu na nepřehřátý med. Je to založeno na testovacích papírkách na H2 O2 (hydrogen-peroxide testtrips Nr. 10.011 ), používaných v potravinářství.
Nevíte někdo, kde by se to dalo koupit?
a vůbec kde by se daly sehnat lakmusové papírky, případně na test dusičnanů ve vodě.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3975


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal --- 9. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3973)


Keď sa tu už tak často spomína to fínske zimovanie,
tak by ma zaujímalo aká je asi spotreba medu v období
hlavnej znášky na vytiahnutie jedného rámika (27x42)a
či je vôbec potrebné ak má človek dostatok vožných
rámikov vôbec pridáva rámiky na stavanie v období
hlavnej znášky (pre zdravý chod včelstva).
Nebolo by vhodnejšie necha včely vytiahnu rámiky na
konci leta na cukrovom roztoku a ušetri med v období
hlavnej znášky ?

Peter M.

__________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! SiteBuilder - Free, easy-to-use web site design software
http://sitebuilder.yahoo.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3974


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jkala --- 8. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960)

Před chvílí jsem se vrátil od včel ( nedočkavě jsem kontroloval přijetí v
pátek přidaných dvou matek) a pro účel doplnění informace o přípravě sirupu
jsem si ji znovu osvěžil. Tak bych své včerejší doplnění textu ještě doplnil
pouze tím, že u přípravy sirupu stejně musí člověk stát, občas zamíchat, pak
hlídat aby to nevykypělo a nepřeteklo ( cukr umí báječně hořet ). V
okamžiku, kdy sirup začne kypět vypnu plyn ( to už je sirup čirý). Měl jsem
tušení, že delším ohřevem vzniká HMF stejně jako u nešetrně rozehřívaného
medu a za doplnění informací děkuji. Současně přiznávám, že k podmínce
čirosti sirupu nemám jiný důvod, než tradici - tak připravoval krmení pro
včely můj děda i mnoho dalších včelařů. Nicméně pro účely finského zimování
se mi to stále jeví jako optimální z hlediska včel i mého. Běžné krmení
produkčních včelstev dělám prosakovacími víčky. Tam už ani o jiném způsobu
neuvažuji. Přecejen chovám včelstva, která jsou v prostornějších
úlech silnější a snáze si bez újmy poradí i s možná obtížnějším zpracováním
studeného roztoku a to dokonce v době ( srpen ), kdy se na zpracování
podílejí včely, které stejně do zimy nedožijí. Pouze poslední zářijovou
dávku ( na zatažení ) už tradičně dávám sirupem. V té době je už u včel méně
práce a beru to tak trochu jako odměnu pro včelky, takový dezert na závěr
sezony s kterým si rád dám trochu víc práce já - abych ji ušetřil včelkám.
Pepakala

----- Original Message -----
From: Čermák K. <beestn.zubri/=/tiscali.cz>
To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, September 08, 2003 8:37 PM
Subject: Re: cukor


> Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen
> zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra.
> Pouhé uvedení sirupu do varu na krátko vůbec nevadí, ale při delším varu
se
> v něm vytvoří více HMF. I v cukru je malé množství kyselin a pokud bychom
> tam ještě nějakou kyselinu přidaly, tím více HMF by při vaření vznikalo. V
> malém množství HMF včelám nevadí, ale při vyšších koncentracích je pro ně
> jedovatý. Mimochodem - jedovatost každé škodlivé látky je otázka její
> koncentrace a přijaté (působící) dávky.
>
> K. Čermák
>
> > Článek o nevhodnosti delší dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety
ve
> > Včelařství a to v souvislosti se štěpením sacharózy neboli invertováním
na
> > jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je
> třeba
> > kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou
> desítku
> > minut, aby rozštěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro
zimní
> > zásoby nebezpečné množství furfuralu ( doufám, že si to pamatuji dobře),
> > nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky
> > vyplývalo, že pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně
> vaří
> > třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném množství
pro
> > zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní
> > výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahušuje odpařováním za
> > sníženého tlaku tuším okolo 50 - 60 stupňů C. takže tyto škodlivé látky
> > nevznikají.
>
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3973


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Čermák K . --- 8. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960)

Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen
zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra.
Pouhé uvedení sirupu do varu na krátko vůbec nevadí, ale při delším varu se
v něm vytvoří více HMF. I v cukru je malé množství kyselin a pokud bychom
tam ještě nějakou kyselinu přidaly, tím více HMF by při vaření vznikalo. V
malém množství HMF včelám nevadí, ale při vyšších koncentracích je pro ně
jedovatý. Mimochodem - jedovatost každé škodlivé látky je otázka její
koncentrace a přijaté (působící) dávky.

K. Čermák

> Článek o nevhodnosti delší dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety ve
> Včelařství a to v souvislosti se štěpením sacharózy neboli invertováním na
> jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je
třeba
> kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou
desítku
> minut, aby rozštěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro zimní
> zásoby nebezpečné množství furfuralu ( doufám, že si to pamatuji dobře),
> nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky
> vyplývalo, že pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně
vaří
> třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném množství pro
> zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní
> výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahušuje odpařováním za
> sníženého tlaku tuším okolo 50 - 60 stupňů C. takže tyto škodlivé látky
> nevznikají.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3972


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan Antalik --- 8. 9. 2003
Re: Re[3]: vceli vosk jako naterova hmota (3965)



> Konečně nejsem s tím acetonem sám ...
> vyzkoušel jsem všechny dostupná rozpouštědla a
> aceton to vyhrál i u mě právě pro svou
> dostupnost, rozpouštění a relativní neškodnost
> i když všichni tvrdili,že jedině líh ... (na
> tinkturu ho chápu )

Pozor, rada rozpouštět vosk v lihu - to je dosti rozšířený omyl. Vosk
se v lihu nerozpouští.


J. P. Baudiš
-------
V mudrych knihach pisu ze za tepla.
Skusal som to s denaturakom a nie je to ktovieco.

ANmi

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3971


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 8. 9. 2003
Antwort: Re: cukor


na jar je to vhodne podnecovanie, lebo vcely lietaju len do 1 km. Teraz v
lete by si takto prikrmoval vsetky vcely v okruhu 5 km / to by asi nebolo
velmi rentabilne /

Matej




Pete Mal
<cscipion/=/yah An: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
oo.com> Kopie:
Thema: Re: cukor
09/08/2003
02:46 PM
Bitte
antworten an
"Vcelarska
konference"







Måte niekto skúsenosti s podnecovaním cukrovým
roztokom zo stanoviťa mimo úžov - t.j. ako keby z
napåjadla na vodu - èiŞe umiestni niekde pred úle 4 l
fžaťe s roztokom (na jar, príp. v neskorom lete keï
nie je znåťka) - dala by sa tak zníŞi pråcnos, len
èi by sa vèely vežmi nebili.

Peter M.

__________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! SiteBuilder - Free, easy-to-use web site design software
http://sitebuilder.yahoo.com


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3970


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Janura Stefan --- 8. 9. 2003
RE: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960) (3968)

Je to super na rabovku. Skusil som to z jednym ramikom pred ul a prisli
ma zalovat ze sa roja vcely. A bolo to uz vecer.


Pista


----- Original Message -----
From: Pete Mal <cscipion/=/yahoo.com>
To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, September 08, 2003 2:46 PM
Subject: Re: cukor


>
> Máte niekto skúsenosti s podnecovaním cukrovým
> roztokom zo stanovisa mimo úžov - t.j. ako keby z
> napájadla na vodu - čize umiestni niekde pred úle 4 l
> fžase s roztokom (na jar, príp. v neskorom lete keď
> nie je znáska) - dala by sa tak znízi prácnos, len
> či by sa včely vežmi nebili.
>
> Peter M.
>
> __________________________________
> Do you Yahoo!?
> Yahoo! SiteBuilder - Free, easy-to-use web site design software
> http://sitebuilder.yahoo.com
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3969


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal --- 8. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960)


Máte niekto skúsenosti s podnecovaním cukrovým
roztokom zo stanoviša mimo úžov - t.j. ako keby z
napájadla na vodu - čiže umiestni niekde pred úle 4 l
fžaše s roztokom (na jar, príp. v neskorom lete keď
nie je znáška) - dala by sa tak zníži prácnos, len
či by sa včely vežmi nebili.

Peter M.

__________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! SiteBuilder - Free, easy-to-use web site design software
http://sitebuilder.yahoo.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3968


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Baudis Jan P. --- 8. 9. 2003
Re[3]: vceli vosk jako naterova hmota (3965)


> Konečně nejsem s tím acetonem sám ...
> vyzkoušel jsem všechny dostupná rozpouštědla a
> aceton to vyhrál i u mě právě pro svou
> dostupnost, rozpouštění a relativní neškodnost
> i když všichni tvrdili,že jedině líh ... (na
> tinkturu ho chápu )

Pozor, rada rozpouštět vosk v lihu - to je dosti rozšířený omyl. Vosk
se v lihu nerozpouští.


J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3967


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Sadovský --- 8. 9. 2003
Článek na IDNES

Našel jsem zajímavý článek na IDNES. Co vy na to?

Petr.

Odkaz:
http://zpravy.idnes.cz/vedatech.asp?r=vedatech&c=A030905_150006_vedatech_mad

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3966


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 8. 9. 2003
Re: RE: vceli vosk jako naterova hmota

Konečně nejsem s tím acetonem sám ...
vyzkoušel jsem všechny dostupná rozpouštědla a
aceton to vyhrál i u mě právě pro svou
dostupnost, rozpouštění a relativní neškodnost
i když všichni tvrdili,že jedině líh ... (na
tinkturu ho chápu )
já jako základ nepoužívám vosk ale při údržbě
nástavků to co "vyškrábu" - odhadem 60% propolis
a 20% vosk a zbytek nečistoty
čož mi nevadí - nasypu to to acetonu a teprve po
rozpuštění cedím.
jednou jsem neměl nic jiného po ruce a tak jsem
tím natřel i mírně rezavé železo ( zahradní
nářadí ) ... uvidíme

Hezký den

Nezbeda Martin
(alias nezmar)

----- Původní zpráva -----
Od: ČSV - Odborné oddělení <uv.csv/=/tiscali.cz>
Datum: pondělí, 8. září 2003 v 11:46 dop.
Předmět: RE: vceli vosk jako naterova hmota

> Pokud by to bylo možné, prosím o zaslání
> článku na tohle téma buď pro
> Včelařství (placen honorář), nebo pro
> internetovou stránku ČSV (mohu
> pouze poděkovat).
>
> S pozdravem
>
> Lněnička - ČSV
>
> > -----Original Message-----
> > From: Jan.Jindra [jan.jindra/=/centrum.cz]
> > Sent: Wednesday, August 27, 2003 9:01 AM
> > To: Včelařský mailing list
> > Subject: Re: vceli vosk jako naterova hmota
> >
> >
> > Od letošního roku vyrábím nástavky ze
> slepené vlnité papírové
> > lepenky. Pro impregnaci používám včelí
> vosk (zlomky z
> > mezistěn) rozpuštěný v acetonu.
> Rozpouštění probíhá dost
> > pomalu, musí se často míchat, ale vznikne
> hustá kejda, která
> > se velmi dobře roztírá a rychle zaschne.
> Aceton není už druhý
> > den z nátěru cítit na rozdíl od benzínu,
> který je navíc pro
> > včely toxický. Honza
> >
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3965


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ČSV - Odborné oddělení --- 8. 9. 2003
RE: Pohon na medomet (3732) (3757)

Prosím o podrobný popis a případný plánek pro časopis, případně
internetovou stránku ČSV.

S pozdavem

Lněnička - ČSV

> -----Original Message-----
> From: v.zemanek [mailto:v.zemanek/=/post.cz]
> Sent: Monday, August 25, 2003 11:32 AM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Pohon na medomet (3732)
>
>
> Není nutné hledat nic složitého. V bazaru s použitou PC
> techikou jsem zakoupil za 50,- kč použitý motůrek na 24V 70W.
> K tomuto motůrku jsem zhotovil pulsní regulaci a dodal (opět
> bazarový) trafo na 24V. Motorek jsem připevnil přímo na osu
> 3-rámkového medometu. Dnes tento pohon má zasebou již druhou
> sezónu - bez jakých koliv prolémů. V případě zájmu možno
> zaslání fota. Více zodpovím na v.zemanek/=/post.cz.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3964


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

ČSV - Odborné oddělení --- 8. 9. 2003
RE: vceli vosk jako naterova hmota (2768) (3769) (3777)

Pokud by to bylo možné, prosím o zaslání článku na tohle téma buď pro
Včelařství (placen honorář), nebo pro internetovou stránku ČSV (mohu
pouze poděkovat).

S pozdravem

Lněnička - ČSV

> -----Original Message-----
> From: Jan.Jindra [mailto:jan.jindra/=/centrum.cz]
> Sent: Wednesday, August 27, 2003 9:01 AM
> To: Včelařský mailing list
> Subject: Re: vceli vosk jako naterova hmota
>
>
> Od letošního roku vyrábím nástavky ze slepené vlnité papírové
> lepenky. Pro impregnaci používám včelí vosk (zlomky z
> mezistěn) rozpuštěný v acetonu. Rozpouštění probíhá dost
> pomalu, musí se často míchat, ale vznikne hustá kejda, která
> se velmi dobře roztírá a rychle zaschne. Aceton není už druhý
> den z nátěru cítit na rozdíl od benzínu, který je navíc pro
> včely toxický. Honza
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3963


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

--- 8. 9. 2003
Re: cukor - petrrzel - OT

Ahoj
tohle je včelařská konference, ale budiž
peržel má problémy s klíčivostí - lépe řečeno se
založením porostu. Potřebu stratifikace (
přeléhání - odbourání inhibitorů klíčivosti )
nemá. Z tohoto důvodu holanďané osivo upravují -
uměle zvyšují vlhkost semene až na hranici kdy by
osivo začalo klíčit. lidově se tomu říká
nepřesně "předklíčené osivo". Pak je
semeno "nastartované" a nehrozí tolik během
zahládání porostu, že se zhorší podmínky klíčení.
Takové osivo má životnost výrazně kratší.
Skladovat osivo petržele v žádném případě
nedoporučuju ( i osiváři mají většinou starší
zásoby ), riskujete že budete mrhat prací a
prostředky. Důkežité je jak sejete - hloubka,
teplota a vlhkost ( u petržele 10x ) v ideální
dny je teplo, ale ne slunečno - nepřeschne to.
Nezabíhejme do jiných témat - mě pak případné
nepřesnosti "nedají spát" :-)

Nezbeda Martin
(alias nezmar)

----- Původní zpráva -----
Od: Pavel Prchal <prchal/=/dup.cz>
Datum: pondělí, 8. září 2003 v 6:31 dop.
Předmět: Re: cukor - petrrzel - OT

> Mensik Josef napsal(a):
>
> > Nezdá se vám, že jste s těch záručních
> lhůt troch zpitomělí Nᚠzákon
> > nedovoluje prodávat výrobky starší dvou
> let, je to jeden z nesmyslných
> > zákonů vzniklých lidovou tvořivostí našich
> poslanců který nerespektuje ani
> > biologické vlastnosti produktu Za všechny
> uvedu příkladně klíčivost
> > petržele. Udržuje klíčivost 5 let, ale
> nejhorší je v prvním a druhém roce: a
>
> Do pytle, a ja porad myslel ze je to stary
> semeno, ze mi to neklici.
> Uz jsem doma, a vyresim to lehce, koupim
> pytlik a necham ho rok lezet.
> Bestie zatracena, takhle si zahrava s
> chudakem zahradkarem :-))
>
> Ale tohle je pro me novinka, o okurkach
> treba je to obecne zname, toto
> asi ne.
>
> Zdravi PP.
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3962


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Prchal --- 8. 9. 2003
Re: cukor - petrrzel - OT (3922) (3954)

Mensik Josef napsal(a):

> Nezdá se vám, že jste s těch záručních lhůt troch zpitomělí Nᚠzákon
> nedovoluje prodávat výrobky starší dvou let, je to jeden z nesmyslných
> zákonů vzniklých lidovou tvořivostí našich poslanců který nerespektuje ani
> biologické vlastnosti produktu Za všechny uvedu příkladně klíčivost
> petržele. Udržuje klíčivost 5 let, ale nejhorší je v prvním a druhém roce: a

Do pytle, a ja porad myslel ze je to stary semeno, ze mi to neklici.
Uz jsem doma, a vyresim to lehce, koupim pytlik a necham ho rok lezet.
Bestie zatracena, takhle si zahrava s chudakem zahradkarem :-))

Ale tohle je pro me novinka, o okurkach treba je to obecne zname, toto
asi ne.

Zdravi PP.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3961


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polásek --- 8. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956)

>Jako autor článku o finském zimování si k tématu dovolím doplnil:
>sirup ( svařený cukr s vodou ) se používá ve včelařství nejméně 100 let a
>nikde jsem v literatuře nenašel žádnou zmínku o nevhodnosti takové úpravy
>cukru. ( Pokud existuje, prosím o odkaz na získání potřebných informací )
>Pro volbu sirupu mne vedly tyto okolnosti:
>1.sirup je včelami odebírán ze všech mně známých úprav krmiva nejlépe ( to
>je výhodné zejména u finského zimování, kdy je třeba přísunem glycidů
>včelstva přímo zahltit )
>2.minimální opotřebení včel při zpracování zásob ( sám jsem míru opotřebení
>nezjišoval - vycházím z běžně dostupné včelařské literatury )
>3.je minimalizováno, nebo oddáleno nebezpečí zkvašení neodebraného krmení
>včelařím víkendově a ne vždy se mi podaří správně spočítat potřebné
>množství krmiva - tak dám raději víc a přebytek zkrmím vedle a stavějícímu
>včelstvu dám sirup nový - to se týká hlavně závěrečné d
dávky, kdy se bez

Článek o nevhodnosti delší dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety ve Včelařství a to v souvislosti se štěpením sacharózy neboli invertováním na jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je třeba kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou desítku minut, aby rozštěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro zimní zásoby nebezpečné množství furfuralu ( doufám, že si to pamatuji dobře), nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky vyplývalo, že pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně vaří třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném množství pro zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahušuje odpařováním za sníženého tlaku tuším okolo 50 - 60 stupňů C. takže tyto škodlivé látky nevznikají.
CD se starými ročníky Včelařství není k dispozici, ale kdo má doma ve skříni Včelařství od roku 90, zkuste tam ten článek najít, je možné, že si to pamatuji nepřesně.

Jinak krmit mačem lze tak do poloviny srpna, krmit prosakovacím krmítkem s cukrem ve flašce od okurek do doby, pokud teplota v noci neklesne pod cca 15 st. C, tak do poloviny září a krmit roztokem lze ve vhodném krmítku do doby, pokud teplota ve dne neklesne pod cca 15 st. C, to je tak do poloviny až konce října.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3960


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Nezbeda Martin ( alias NezMar ) --- 7. 9. 2003
Re: cukor (3922)

Ahoj
Zákon aplikuje dva roky na průmyslové zboží - což potraviny nejsou ...
a s tou petrželí dost nešastný příklad - tak to není
cukr se v podstatě nekazí - ale pro běžného zákazníka může ztratit na
kvalitě - vlhnout - vytvořit hrudky - což nám může být v podstatě jedno
hlavně aby neměl příměs minerálů ( při výrobě se používá vápno ) a to se
časem nemění
Martin

----- Original Message -----
From: "Mensik Josef" <josef.mensik/=/seznam.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, September 07, 2003 4:51 PM
Subject: Re: cukor


> Nezdá se vám, že jste s těch záručních lhůt troch zpitomělí Nᚠzákon
> nedovoluje prodávat výrobky starší dvou let, je to jeden z nesmyslných
> zákonů vzniklých lidovou tvořivostí našich poslanců který nerespektuje ani
> biologické vlastnosti produktu Za všechny uvedu příkladně klíčivost
> petržele. Udržuje klíčivost 5 let, ale nejhorší je v prvním a druhém roce:
a
> teď babo raď co s tím má udolat semenář. A to platí i pro včelaře kteří
> vědí, že med vydrží mnohonásobně déle a je to vlastně jen roztok cukrů
>
> Pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Gabriel Kominek" <kominek/=/ives.vs.sk>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Friday, September 05, 2003 10:41 AM
> Subject: cukor
>
>
> Jen tak pro zajímavostDenník SME 5.9.2003
> Vyberám z článku:
> Hypermarkety TESCO lákali ešte pred pár dňami na nákup lacného
> kraštálového cukru. Museli ho stiahnu- cukor bol starý a menej kvalitný.
> Jeho pôvod nie je zatiaž jasný. Objavili sa podozrenia, že ide o staré
> zásoby Správy štátnych hmotných rezerv a na ich predaji mohol niekto
> zarobi.
> Na podozrivý cukor upozornili cukrovarníci. Je označený ako
slovenský
> výrobok, ale ani jeden z cukrovarov ho nedistribuoval na domáci trh. Tescu
> dodala cukor firma Super Pek, balil ho Mlyn Šurany. Žiadna z firiem sa k
> pôvodu cukru včera jevyjadrila.
> V závere článku je veta: Podža odborníkov cukor nie je zdraviu
> škodlivý, kto ho kúpil, ho teda môže spotrebova.
> Na základe uvedeho sa natíska otázka ? Pokiaž je cukor
> uložený v suchu, kožko ročný cukor je možné použi ako zimné zásoby pre
> včelstvá?
>
>
>
>
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.512 / Virová báze: 309 - datum vydání: 19.8.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3959


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jkala --- 7. 9. 2003
Re: Cinsky med (3943) (3944)


> 1) Detekční metody jsou čím dál dokonalejší. Obsah chloramfenikolu v
> medu byl děsně nízký: aby do sebe člověk dostal tolik antibiotika, co
> je v jedné normální pilulce, musel by sníst několik tun medu. Asi se

No já myslím, že to je jako se zbytkovým množstvím veterinárních léčiv ve
vosku. roztoči se malými dávkami vyselektují tak, že se pak množí ti, kterým
malé dávky neublíží. A stejné to bude se získáním rezistence některých
nemocí lidí, které by se jinak úspěšně tím chloramfenikolem léčily.

> spíš moc hodilo něco najít jako důvod, proč dovoz zakázat.

To je pravda. Vždy existuje kladný a záporný pól, dvě strany jedné mince,
bez světla není stín atd. Každá zájmová skupina usiluje o prosazení svých
zájmů.

> Jsem zvědavý na pokračování u nás.

i já, ale teď je to tak, zítra to může být jinak, je to neustálý boj.
Globálně jde však o hledání rovnováhy. Různé excesy jsou nejsilnějšími
motivacemi - když už chybí rozum - jak byla krásná doba renesance ( možná ).
Pepakala


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.514 / Virová báze: 312 - datum vydání: 28.8.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3958


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jkala --- 7. 9. 2003
Re: časopis Včelařství - jiný pohled (3824) (3837) (3850) (3859) (3925)

Ze všech členů naší vesnické ZO mám internet jen já ( zatím a bohužel). V
zaměstnání je nemyslitelné ( pro mé šéfy i pro mne ), abych se by' jen malou
část pracovní doby zabýval něčím jiným, než firměprospěšnou činností ( kromě
povinné přestávky). Ani bych o to nestál se rozptylovat. A víkendy trávím na
chalupě a u včel, kde internet nemám. Takže na internet jen od neděle do
čtvrtka a to pouze večer, přes modem.
Tento způsob účasti v internetovém dění mi však vyhovuje a soudě podle
časových údajů u jednotlivých příspěvků několika dalších účastníků mám
pocit, že nejsem sám.
Už jsem se několikrát setkal se včelaři, kteří mají internet a vůbec
nevěděli, že nějaká včelařská konference existuje. I pro mne bylo zpočátku
mého internetování obtížné se po něčem včelařském dopátrat. Propagace mi v
tomto případě chyběla.
Takže jsem rád, že mohu všem včelařícím internetovým přátelům přát hezký
večer.
pepa.kala/=/volny.cz
http://gw.dup.cz/vcelam/index.php


----- Original Message -----
From: Mensik Josef <josef.mensik/=/seznam.cz>
To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 04, 2003 6:52 PM
Subject: Re: ?asopis V?ela?stv? - jin? pohled


> Já to sleduji také doma jelikož jsem ivalidní důchodce. Je u naás celkem
pět
> včelařů a intenet mám je já, a ti co posílají příspěvky ho mají asi jen v
> zaměstnání. jinak by zde byl největší provoz o víkendu.
>
> Pepan
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.514 / Virová báze: 312 - datum vydání: 28.8.2003


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3957


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jkala --- 7. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949)

Přeji všem hezký večer babího léta.
Jako autor článku o finském zimování si k tématu dovolím doplnil:
sirup ( svařený cukr s vodou ) se používá ve včelařství nejméně 100 let a
nikde jsem v literatuře nenašel žádnou zmínku o nevhodnosti takové úpravy
cukru. ( Pokud existuje, prosím o odkaz na získání potřebných informací )
Pro volbu sirupu mne vedly tyto okolnosti:
1.sirup je včelami odebírán ze všech mně známých úprav krmiva nejlépe ( to
je výhodné zejména u finského zimování, kdy je třeba přísunem glycidů
včelstva přímo zahltit )
2.minimální opotřebení včel při zpracování zásob ( sám jsem míru opotřebení
nezjišoval - vycházím z běžně dostupné včelařské literatury )
3.je minimalizováno, nebo oddáleno nebezpečí zkvašení neodebraného krmení
včelařím víkendově a ne vždy se mi podaří správně spočítat potřebné
množství krmiva - tak dám raději víc a přebytek zkrmím vedle a stavějícímu
včelstvu dám sirup nový - to se týká hlavně závěrečné dávky, kdy se bez
rozebrání včelstva nedá odhadnout, kolik ještě potřebují )

Před několika roky se mi jako logicky nejlepší krmivo jevil zkrystalizovaný
květový med. Nasadil jsem ho včelám vždy 2 sklenice ( 10kg) a radoval se,
jak krásně stavějí, nic nekvasilo, domníval jsem se, že v medu jim dodávám
vše potřebné pro stavbu při nejmenším opotřebení.....). Jenže včelstva na
jaře opět jevila známky nosemy. Nejhorší to bylo při zkrmení starších zásob
pastovaného medu. Při krmení sirupem k reinvazi nosemy nedocházelo.

pepa.kala/=/volny.cz
http://gw.dup.cz/vcelam/index.php

----- Original Message -----
From: Michal Seničan <Senican/=/seznam.cz>
To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, September 05, 2003 12:58 PM
Subject: RE: cukor


================= Puvodni správa =================
Od (From): "Ing. Bc. Marek Medve" <medve/=/hornik.cz>
Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Kópia (Cc):
Predmet (Subject): RE: cukor
Dátum (Date): 5. 9. 2003 11:45
==================================================

Som podobného názoru až na neblahú skúsenos s cukrom, ktorý bol určený len
pre včelárov. Bol to zrejme trstinový cukor tmavo žltý. V tedy môjmu
priatežovi padlo 6 včelstiev. Ule boli pokálané zrejme Nozema.
Ostatným včelstvám na vzdialenejšom stanovišti dával originál balenie
Trebišov a nič sa nedialo.
Mám prosím dotaz: Vo včelárskych novinách, Fínske zimovanie sa píše, že
včely na medzistienkach krmime sirupom , ktorý pred tým zahrejeme na bod
varu až roztok zpriehladnie. Veď tam prebiehajú rozne chemické a
fyziologické zmeny. Ja používam vodu vrelú tak 60-70 stupňov.
Môže sa pri rozpúšaní cukru použi extrém, myslým vari roztok?










____________________________________________________________
Kam do kina ci divadla? http://kultura.seznam.cz


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.514 / Virová báze: 312 - datum vydání: 28.8.2003


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3956


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mensik Josef --- 7. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949)

A proč ne vždy cuckr se získává odpařováním vody ze saturováných cukerných
šáv odpařováním vody při teplotách nad 100 stupňů Celsia Získá se tak tmavě
žlutý surový cukr (který je pro včely těžko stravitelný) a tento se pak ve
spilkách proíráním čistí a získé se tak čírý produkt. Ale tohle jste se již
učil na základní škole, jen si vzpomenout.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Michal Seničan" <Senican/=/seznam.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, September 05, 2003 12:58 PM
Subject: RE: cukor


================= Puvodni správa =================
Od (From): "Ing. Bc. Marek Medve" <medve/=/hornik.cz>
Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Kópia (Cc):
Predmet (Subject): RE: cukor
Dátum (Date): 5. 9. 2003 11:45
==================================================

Som podobného názoru až na neblahú skúsenos s cukrom, ktorý bol určený len
pre včelárov. Bol to zrejme trstinový cukor tmavo žltý. V tedy môjmu
priatežovi padlo 6 včelstiev. Ule boli pokálané zrejme Nozema.
Ostatným včelstvám na vzdialenejšom stanovišti dával originál balenie
Trebišov a nič sa nedialo.
Mám prosím dotaz: Vo včelárskych novinách, Fínske zimovanie sa píše, že
včely na medzistienkach krmime sirupom , ktorý pred tým zahrejeme na bod
varu až roztok zpriehladnie. Veď tam prebiehajú rozne chemické a
fyziologické zmeny. Ja používam vodu vrelú tak 60-70 stupňov.
Môže sa pri rozpúšaní cukru použi extrém, myslým vari roztok?










____________________________________________________________
Kam do kina ci divadla? http://kultura.seznam.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3955


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mensik Josef --- 7. 9. 2003
Re: cukor (3922)

Nezdá se vám, že jste s těch záručních lhůt troch zpitomělí Nᚠzákon
nedovoluje prodávat výrobky starší dvou let, je to jeden z nesmyslných
zákonů vzniklých lidovou tvořivostí našich poslanců který nerespektuje ani
biologické vlastnosti produktu Za všechny uvedu příkladně klíčivost
petržele. Udržuje klíčivost 5 let, ale nejhorší je v prvním a druhém roce: a
teď babo raď co s tím má udolat semenář. A to platí i pro včelaře kteří
vědí, že med vydrží mnohonásobně déle a je to vlastně jen roztok cukrů

Pepan

----- Original Message -----
From: "Gabriel Kominek" <kominek/=/ives.vs.sk>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, September 05, 2003 10:41 AM
Subject: cukor


Jen tak pro zajímavostDenník SME 5.9.2003
Vyberám z článku:
Hypermarkety TESCO lákali ešte pred pár dňami na nákup lacného
kraštálového cukru. Museli ho stiahnu- cukor bol starý a menej kvalitný.
Jeho pôvod nie je zatiaž jasný. Objavili sa podozrenia, že ide o staré
zásoby Správy štátnych hmotných rezerv a na ich predaji mohol niekto
zarobi.
Na podozrivý cukor upozornili cukrovarníci. Je označený ako slovenský
výrobok, ale ani jeden z cukrovarov ho nedistribuoval na domáci trh. Tescu
dodala cukor firma Super Pek, balil ho Mlyn Šurany. Žiadna z firiem sa k
pôvodu cukru včera jevyjadrila.
V závere článku je veta: Podža odborníkov cukor nie je zdraviu
škodlivý, kto ho kúpil, ho teda môže spotrebova.
Na základe uvedeho sa natíska otázka ? Pokiaž je cukor
uložený v suchu, kožko ročný cukor je možné použi ako zimné zásoby pre
včelstvá?





Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3954


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Šubr --- 7. 9. 2003
Re: ?asopis V?ela?stv? - jin? pohled (3824) (3837) (3850) (3859) (3925) (3952)

O víkendu je v českém internetu mrtvo všude.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3953


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Mensik Josef --- 7. 9. 2003
Re: ?asopis V?ela?stv? - jin? pohled (3824) (3837) (3850) (3859) (3925)

Já to sleduji také doma jelikož jsem ivalidní důchodce. Je u naás celkem pět
včelařů a intenet mám je já, a ti co posílají příspěvky ho mají asi jen v
zaměstnání. jinak by zde byl největší provoz o víkendu.

Pepan

----- Original Message -----
From: "J.Hork?" <hitzer.db/=/worldonline.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 03, 2003 9:36 PM
Subject: Re: ?asopis V?ela?stv? - jin? pohled


> Dovoluji si oponovat,když to bude dobrý časopis cestu si najde.Internet je
> krásná věc ,ale kolik lidí nebo přesněji včelařů ho má.Většina příspěvků
je
> dodána během týdne v sobotu a neděli se téměř nic neděje,proč asi?Víte
> někdo kolik organizací má výplatu dotací dělánu pomocí počítače zamyslete
> se nad tím.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3952


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polásek --- 5. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949)

>Som podobného názoru až na neblahú skúsenos s cukrom, ktorý bol určený len
>pre včelárov. Bol to zrejme trstinový cukor tmavo žltý. V tedy môjmu
>priatežovi padlo 6 včelstiev. Ule boli pokálané zrejme Nozema.

Byl to nejspíše takzvaný afinovaný cukr, to je cukr, u kterého vynechali poslední operace čištění. Je obvykle o něco levnější než bílý rafinovaný cukr. Obsahuje příměsi, které jsou pro včely nestravitelné, takže krmení takovým cukremna zimu má zhruba stejný vliv jako zimování na medovicovém medu. Pokud se včely mohly v zimě co měsíc, dva měsíce proletět a vyprášit, nic se nedělo, pokud ne, přeplnily si výkalové váčky a padly. Jinak některé šarže toho afinovaného cukru měly docela příjemnou chu a vůni, úplně stejnou jako takzvaný přírodní nebo třtinový cukr, co se prodává v prodejnách zdravé výživy tak 1,5 krát dráže než bílý rafinovaný cukr. U nás se afinovaný cukr svého času prodával v podnicích takzvaného Zemědělského zásobování v pytlech po 50 kg.

Jinak vařením cukerného roztoku vzniká látka, tuším se jmenuje furfural, která je v zimních zásobách pro včely jedovatá. Ale zřejmě vzniká v malém množství, pravděpodobně by se musel veškerý cukerný roztok pro krmení vařit intenzívně delší dobu, aby výsledná koncentrace furfuralu byla v zásobách nebezpečná pro včely. Je to stejná látka, která vzniká v medu, když se rozpouští na moc vysokou teplotu, nebo když se med dlouho skladuje při teplotě nad 20 stupňů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3951


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Bc. Marek Medve --- 5. 9. 2003
RE: cukor (3922) (3945) (3947) (3949)

To mohl být ještě i nerafinovaný cukr, třtinový se dříve používal normálně.
Myslím si, že to zahřátí neovlivní chemicky výrazným složením roztok, to by
se musel vyloženě vařit urč. dobu, až by z cukru začal vznikat karamel -
začala by se hroutit krystalická podoba molekul atd. Pokud se však myslí
zalití vařicí vodou, tak v okamžiku ukončení dodávání tepla vody okamžitě
klesá její teplota a výrazně se snižuje. Tuším, že dokáže se snížit na
nějakých 80°C, při kontaktu s chladnějším okolím určitě ještě méně.
       Jinak fyziologicky to u tohoto nelze ovlivnit, protože to není živý
organismus. :-)

Snad takto moje vzpomínky na chemii a fyziku :o)

              Marek M.

-----Original Message-----
From: Michal Seničan [mailto:Senican/=/seznam.cz]
Sent: Friday, September 05, 2003 12:59 PM
To: Vcelarska konference
Subject: RE: cukor


================= Puvodni správa =================
Od (From): "Ing. Bc. Marek Medve" <medve/=/hornik.cz>
Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Kópia (Cc):
Predmet (Subject): RE: cukor
Dátum (Date): 5. 9. 2003 11:45
==================================================

Som podobného názoru až na neblahú skúsenos s cukrom, ktorý bol určený len
pre včelárov. Bol to zrejme trstinový cukor tmavo žltý. V tedy môjmu
priatežovi padlo 6 včelstiev. Ule boli pokálané zrejme Nozema.
Ostatným včelstvám na vzdialenejšom stanovišti dával originál balenie
Trebišov a nič sa nedialo.
Mám prosím dotaz: Vo včelárskych novinách, Fínske zimovanie sa píše, že
včely na medzistienkach krmime sirupom , ktorý pred tým zahrejeme na bod
varu až roztok zpriehladnie. Veď tam prebiehajú rozne chemické a
fyziologické zmeny. Ja používam vodu vrelú tak 60-70 stupňov.
Môže sa pri rozpúšaní cukru použi extrém, myslým vari roztok?










____________________________________________________________
Kam do kina ci divadla? http://kultura.seznam.cz
---
Příchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003

---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3950


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Seničan --- 5. 9. 2003
RE: cukor (3922) (3945) (3947)

================= Puvodni správa =================
Od (From): "Ing. Bc. Marek Medve" <medve/=/hornik.cz>
Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Kópia (Cc):
Predmet (Subject): RE: cukor
Dátum (Date): 5. 9. 2003 11:45
==================================================

Som podobného názoru až na neblahú skúsenos s cukrom, ktorý bol určený len pre včelárov. Bol to zrejme trstinový cukor tmavo žltý. V tedy môjmu priatežovi padlo 6 včelstiev. Ule boli pokálané zrejme Nozema.
Ostatným včelstvám na vzdialenejšom stanovišti dával originál balenie Trebišov a nič sa nedialo.
Mám prosím dotaz: Vo včelárskych novinách, Fínske zimovanie sa píše, že včely na medzistienkach krmime sirupom , ktorý pred tým zahrejeme na bod varu až roztok zpriehladnie. Veď tam prebiehajú rozne chemické a fyziologické zmeny. Ja používam vodu vrelú tak 60-70 stupňov.
Môže sa pri rozpúšaní cukru použi extrém, myslým vari roztok?










____________________________________________________________
Kam do kina ci divadla? http://kultura.seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3949


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ivan Cerny --- 5. 9. 2003
Re: Cinsky med (3943) (3944)

OV> Je s podivem jak pozde se cesky urady probudily. V americe existuje
OV> tenhle zakaz (z tohodle duvodu) uz dva roky. V EU - rok.

Americké pokračování:

1) Detekční metody jsou čím dál dokonalejší. Obsah chloramfenikolu v
medu byl děsně nízký: aby do sebe člověk dostal tolik antibiotika, co
je v jedné normální pilulce, musel by sníst několik tun medu. Asi se
spíš moc hodilo něco najít jako důvod, proč dovoz zakázat.

2) Na trhu byl náhle výpadek levného medu, ceny šly nahoru, místní
včelaři jásali.

3) Po roce se ukázalo, že to množství medu, které předtím chodilo z
Číny, se dovezlo z jiných zemí (či nespíš PŘES jiné země). Vede
Vietnam, který zvýšil export medu do USA o několik tisíc procent a podle
počtu úlů ve Vietnamu by výnos na jeden úl musel najednou být asi 600
kg (tak nějak si to pamatuji, přesná čísla na BEE-L nebo USDA - min.
zemědělství USA).

Jsem zvědavý na pokračování u nás.
Zdraví Ivan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3948


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Bc. Marek Medve --- 5. 9. 2003
RE: cukor (3922) (3945)

       Myslím si, že doba použitelnosti u cukru je delší, mělo by to snad být
uvedeno na obalu. Po tomto datu se výrobce a dodavatel nezaručuje za kvalitu
a zdrav. nezávadnost, ale pokud je skladovaný jako dneska již v igelitových
pytlech uvnitř silonového a není otevřen, tak nehrozí si myslím problémy při
jeho spotřebě pro zimní krmení. Samozřejmě se dovnitř může něco dostat
(bakterie, mikroby či vlhkost a následně nějaké ty kvasinky), ale pokud to
člověk skladuje v suchu, tak by nemělo hrozit nebezpečí. Když to převedu i
na včelky, rádi pijí špinavou vodu, které by se člověk ani netknul. :-)
       Přesnou dobu nevím, ale podle etikety na kostkovém cukru vydrží klidně tři
roky, možná i víc!!!

       Marek M.

-----Original Message-----
From: Gabriel Kominek [mailto:kominek/=/ives.vs.sk]
Sent: Friday, September 05, 2003 10:41 AM
To: Vcelarska konference
Subject: cukor


Jen tak pro zajímavostDenník SME 5.9.2003
Vyberám z článku:
Hypermarkety TESCO lákali ešte pred pár dňami na nákup lacného
kraštálového cukru. Museli ho stiahnu- cukor bol starý a menej kvalitný.
Jeho pôvod nie je zatiaž jasný. Objavili sa podozrenia, že ide o staré
zásoby Správy štátnych hmotných rezerv a na ich predaji mohol niekto
zarobi.
Na podozrivý cukor upozornili cukrovarníci. Je označený ako slovenský
výrobok, ale ani jeden z cukrovarov ho nedistribuoval na domáci trh. Tescu
dodala cukor firma Super Pek, balil ho Mlyn Šurany. Žiadna z firiem sa k
pôvodu cukru včera jevyjadrila.
V závere článku je veta: Podža odborníkov cukor nie je zdraviu
škodlivý, kto ho kúpil, ho teda môže spotrebova.
Na základe uvedeho sa natíska otázka ? Pokiaž je cukor
uložený v suchu, kožko ročný cukor je možné použi ako zimné zásoby pre
včelstvá?




---
Příchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003

---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3947


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Pekárek --- 5. 9. 2003
omlouvam se predem

Jak se odhlasim ze vcelarske konference?
Dekuji a jeste jednou se vam omlouvam.

Martin Pekárek
Štětínská 360, Praha 8
tel: 604203151
mpekarek/=/volny.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3946


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gabriel Kominek --- 5. 9. 2003
cukor (3922)

Jen tak pro zajímavostDenník SME 5.9.2003
Vyberám z článku:
Hypermarkety TESCO lákali ešte pred pár dňami na nákup lacného kraštálového cukru. Museli ho stiahnu- cukor bol starý a menej kvalitný. Jeho pôvod nie je zatiaž jasný. Objavili sa podozrenia, že ide o staré zásoby Správy štátnych hmotných rezerv a na ich predaji mohol niekto zarobi.
Na podozrivý cukor upozornili cukrovarníci. Je označený ako slovenský výrobok, ale ani jeden z cukrovarov ho nedistribuoval na domáci trh. Tescu dodala cukor firma Super Pek, balil ho Mlyn Šurany. Žiadna z firiem sa k pôvodu cukru včera jevyjadrila.
V závere článku je veta: Podža odborníkov cukor nie je zdraviu škodlivý, kto ho kúpil, ho teda môže spotrebova.
Na základe uvedeho sa natíska otázka ? Pokiaž je cukor uložený v suchu, kožko ročný cukor je možné použi ako zimné zásoby pre včelstvá?



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3945


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata --- 5. 9. 2003
Re: (3943)

>
> Platné zákazy, příkazy, omezení vydané SVS ČR
> 02.09.2003
> HYG/222/03 - Spěšná informace týkající se výskytu reziduí
> chloramfenikolu v medu dovezeného z Čínské lidové republiky Vzhledem
> ke zjištění obsahu reziduí chloramfenikolu, látky uvedené ve skupině
> IV přílohy k vyhlášce č. 273/2000 Sb., ve znění vyhlášky č. 106/2002
> Sb., v dovezeném medu z Čínské lidové republiky, SVS ČR nestanovuje do
> odvolání podmínky pro dovoz medu z Čínské lidové republiky.
>
> Pokud by byl pohraniční veterinární kontrolou zjištěn dovoz zmíněného
> zboží z Čínské lidové republiky, místně příslušná KVS tento dovoz
> nepovolí (např. podle § 54 odst. 2 písm. c) zákona č. 166/1999 Sb., o
> veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění
> pozdějších předpisů).
>
> Toto opatření nabývá účinnosti dnem 3.9.2003.

Dobrytro.

Je s podivem jak pozde se cesky urady probudily. V americe existuje
tenhle zakaz (z tohodle duvodu) uz dva roky. V EU - rok.

A cinani jsou si toho plne vedomi:

Sweet harvest assured for country's bee-keepers
ZHAO HUANXIN, China Daily staff
2003-07-02 07:35:21


China's bee-keepers will have to test for chemical residues in their
produce and keep better records under an industry action plan to
safeguard their exports.

"We are enforcing an action plan for apiarists, bee product
processors and exporters that will remove any possible safety hazard
from the start," Zhao Weining, an official for the Ministry of
Agriculture, said yesterday.

The plan aims to improve the quality of Chinese bee products by
eliminating residues caused by the improper or illegal use of
veterinary medicine and banned drugs, Zhao said.

The European Union slapped a ban on Chinese honey and certain other
animal products in January last year, after allegedly detecting
traces of antibiotic chloramphenicol residues in the exports.

The ban, which many experts believe was a "technical barrier to
trade" measure, dealt a heavy blow to China's bee-keeping sector.

The industry's export volume plummeted by 28 per cent on a year-on-
year basis in 2002, customs statistics indicate.

And the ban on bee products has not yet been lifted, Zhao said.

The ministry's action plan requires apiarists to keep daily records
on their bee hives, including their location and the type and dosage
of drugs used on the bees.

Zhao said the ministry would impose tough penalties on the illegal
production, marketing or use of bee medicines, especially fake or
shoddy ones.

Under the action plan, quarantine authorities will strengthen
supervision over the production process, and upgrade testing
equipment and standards in line with international guidelines.

"The ultimate goal is to ensure that Chinese bee products will meet
the requirements of various importing nations," Zhao said.

China is the world's largest producer of bee products. More than half
of its honey, bee pollen, royal jelly, propolis and bee's wax are for
export, according to Zhao Jing, an official from the ministry's Bee
Product Quality Supervision and Examination Centre.

The centre, together with other quality control agencies, will
promote Good Manufacturing Practices and Hazard Analysis and Critical
Control Point systems in China's bee-keeping industry, Zhao said.

(China Daily 07/02/2003 page2)

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3944


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka --- 4. 9. 2003


Platné zákazy, příkazy, omezení vydané SVS ČR
02.09.2003
HYG/222/03 - Spěšná informace týkající se výskytu reziduí chloramfenikolu v medu dovezeného z Čínské lidové republiky
Vzhledem ke zjištění obsahu reziduí chloramfenikolu, látky uvedené ve skupině IV přílohy k vyhlášce č. 273/2000 Sb., ve znění vyhlášky č. 106/2002 Sb., v dovezeném medu z Čínské lidové republiky, SVS ČR nestanovuje do odvolání podmínky pro dovoz medu z Čínské lidové republiky.

Pokud by byl pohraniční veterinární kontrolou zjištěn dovoz zmíněného zboží z Čínské lidové republiky, místně příslušná KVS tento dovoz nepovolí (např. podle § 54 odst. 2 písm. c) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů).

Toto opatření nabývá účinnosti dnem 3.9.2003.



MVDr. Josef Holejšovský

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3943


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Šubr --- 4. 9. 2003
Re: trubcina (3927) (3928) (3929) (3937)

Konečně mám jasno v tom co jsou to trubčice.Díky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3942


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Votrubec --- 4. 9. 2003
Re: trubcina (3927) (3928) (3929) (3930)

Ahoj,
doporučuji spíš spojit s jiným silným včelstvem, které to zvládne.
Pavel

----- Original Message -----
From: "Ing. Bc. Marek Medve" <medve/=/hornik.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 04, 2003 12:21 PM
Subject: RE: trubcina


> Zdravím,
>
> Asi zrušit, protože přidání matky by nepomohlo, asi bude pozdě na to
> vytvořit nové včelstvo, takže jedině spojit s nějakým slabším včelstvem.
To
> je moje zkušenost i už z jara, kdy jsem přezimoval matku a přesto pak byla
> samá trubčina, přitom předešlý rok byla plodící v pořádku a byla loňská.
>
> Možná můj názor zkušenější poopraví.
>
> Marek M.
>
> -----Original Message-----
> From: Janura Stefan [mailto:janura/=/minv.sk]
> Sent: Wednesday, June 04, 2003 12:10 PM
> To: Vcelarska konference
> Subject: trubcina
>
>
> Priatelia
>
> vcera som robil taxaciu a v jednom vcelstve som objavil len hrboplod.
Je
> to rodina do ktrej bola "uspesne" pridana nova matka rozkladena z
> oplodnacka. Vcely ju prijali a v pohode si behala po plastoch. Teraz nic.
> Ani plod ani matka.
>
> Co z tym?
>
> Dakujem
>
> Pista
> ---
> Příchozí zpráva neobsahuje viry.
> Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
> Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003
>
> ---
> Odchozí zpráva neobsahuje viry.
> Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
> Verze: 6.0.515 / Virová báze: 313 - datum vydání: 1.9.2003
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.514 / Virová báze: 312 - datum vydání: 28.8.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3941


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Baudis --- 4. 9. 2003
Re: Re: e-Včelařství (3887) (3897)

Dear diary, on Tue, Sep 02, 2003 at 01:09:37PM CEST, I got a letter,
where TOSOVSKY Ales <tosovsky/=/znalecka.cz> told me, that...
> ----- Original Message -----
> From: "Ivan Cerny" <temper430/=/volny.cz>
> Sent: Tuesday, September 02, 2003 12:17 PM
>
>
> > A právě na to už existují http://vcelarskenoviny.wz.cz , ne?
> =======================================
>
> Přesně! Pokud jejich provozovatel, pan Zdeněk Čejka bude souhlasit,
> měli bychom je použít. A je na síti *jedno* místo, kde je všechno
> nahromadě.
>
> My ostatní můžeme psát články, posílat fotky a v neposlední řadě
> odkazy na zajímavé stránky, články, fotky, které jsou jinde.
>
> Mimochodem:
>
> Na úvodní stránce Včelařských novin není odkaz na tuhle
> konferenci. Nechtěl by nás pan Čejka adoptovat, a je provázanost
> co největší?
>
> Adminovi konference:
> Dalo by se nějak zařídit aby tuhle konferenci indexoval
> http://groups.google.com/?

To bohuzel neni tak jednoduche. http://groups.google.com/ indexuje tzv.
newsgroups (cesky se tomu nekdy rika "internetove noviny"), coz je
komunikace zalozena jeste na jinem technickem zaklade nez treba e-mail
nebo web, pouziva se k tomu jiny protokol i jini klienti. Samozrejme by
teoreticky sla udelat brana mezi newsgroups a touto konferenci, ovsem
bylo by to pomerne technicky i administrativne slozite a myslim ze
vysledny efekt by tomu neodpovidal. Pokud by o neco takoveho ovsem
projevilo zajem vice lidi, pustit se do toho muzu.

Klasicke google konferenci indexuje - tedy doted z historickych duvodu
pouze omezne, ovsem prave jsem to povolil uplne.

--

                            Petr "Pasky" Baudis
.
Perfection is reached, not when there is no longer anything to add, but when
there is no longer anything to take away.
       -- Antoine de Saint-Exupery
.
Stuff: http://pasky.ji.cz/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3940


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ing. Arnošt Hrdina --- 4. 9. 2003
Re: Re[2]: e-Včelařství (3887)

Problém je, že existuje jiný portál, který nemá žádnou obramu proti těmto
graberům adres a má tam adresy v otevřeném tvaru plně zveřejněné.
Takže ikdyž je zde zbrazovat nebudete ani jako skript, natáhne si je
grabovací robut z kopie na tomto dalším portálu
a jsme kde jsme byli.
Jedině najít místo, kde se v jejich skriptu zobrazují adresy a doplnit tam
javaskript (alespoň).
Některé portály umožňují zadat druhý falešný email pro zobrazování (matoucí
nepřítele :o) ) a interní,
přes který skutečně portál komunikuje v případě potřeby s registrovaným
uživatelem.
Ovšem tady by to bylo zřejmě kontraproduktívní...

Je ovšem možné celý portál zaheslovat a umožnit přístup do další oblasti
s vlastním obsahem a maily postavit za vstupní přihlašovací stránku, na té
mít tagy (<META .... >) pro grabovací programy,
které hledají popisky stránek pro databáze hledačů ... což chceme, ale za
tento úvod se již tyto servery nedostanou,
protože je třeba uživatelského jména a hesla a skript který generuje další
stránky jim je prostě bez toho nenabídne.
Jak to udělat určitě bude programátor vědět.

Potom je na každém, co o sobě kdo uvede a neuvede.

S pozdravem
Arnošt

----- Original Message -----
From: "Baudis Jan P." <baudis/=/or.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, September 04, 2003 5:46 PM
Subject: Re[2]: e-Včelařství


> Adminovi konference: Dalo by se nějak zařídit aby tuhle konferenci
> indexoval http://groups.google.com/?


Později jsme začali chránit adresy účastníků před spamovacími roboty
ještě tím, že se na webu zobrazují pomocí javascriptu, což je pro
všelijaké ty samočinné sběrače adres, které šmejdí po celém internetu,
dost těžko stravitelné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3939


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Baudis Jan P. --- 4. 9. 2003
Re[2]: e-Včelařství (3887) (3897)

> Adminovi konference: Dalo by se nějak zařídit aby tuhle konferenci
> indexoval http://groups.google.com/?

To je dobrý návrh.

Původně jsme webové stránky konference úmyslně nenechali
zaregistrovat, kvůli tomu, abychom ochránili e-mailové adresy
účastníků (e-mailová adresa přispěvatele se zobrazuje u každého
příspěvku - v případě účastníků konference via e-mail se zobrazí
automaticky, v případě účastníku konference via web se zobrazí, jen
když účastník na formuláři pro vkládání příspěvku svoji adresu
vyplní).

Později jsme začali chránit adresy účastníků před spamovacími roboty
ještě tím, že se na webu zobrazují pomocí javascriptu, což je pro
všelijaké ty samočinné sběrače adres, které šmejdí po celém internetu,
dost těžko stravitelné.

Jeden účastník poukazuje na to, že v zobrazování e-mailových adres
přispěvatelů je jakási diskriminace. Totiž adresa toho, kdo se účastní
konference skrze e-mail, se zveřejní na webu "povinně", kdežto adresa
toho, kdo se účastní konference přes její webové rozhraní, se zobrazí
jen tehdy, když ji do formuláře pro vkládání příspěvků účastník vyplní
- tedy tento "webový účastník" si může vybrat, kdežto "účastník
e-mailový" si vybrat nemůže...

Nu, něco na tom je. Rozhodli jsme se nyní pokusně (pokud se proti tomu
nezvedne vlna odporu) úplně zrušit zobrazování e-mailových adres
konferenčních přispěvatelů na webovém rozhraní konference.

Zároveň tedy konstatujeme, že zmizely všechny důvody, proč tuto
konferenci "tajit" před googlem nebo před "seznamem" a pod. Takže
vkládám adresu této konference na portál "seznam.cz" a předhodíme ji
také googlu...

Zdravím všechny!


J. P. Baudiš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3938


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78151 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 3938 do č. 3998)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu