78401
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Frantiąek Pantůček --- 11. 2. 2005
RE: dotaz na pivo
Medové pivo.
Vezme se 8 litrů vody, v ní se vaří 2 hodiny 3- 4 dkg chmele. Do jiné nádoby se dají 3 litry vody a 1,5 - 2 kg medu , když to zavře, dá se tam 10 dkg páleného cukru. Medová voda i odvar chmele zchladlé se scedí do jakékoliv nádoby i vrchem otevřené(tedy i do putny), jen čistě vypařené. Dá se do toho kvasnic jako vlašský ořech a v místnosti 15 - 20 stupňů C se nechá 2 - 5 dní rozkvasit, až je na vrchu tlustá kůra hnědých kvasnic.Teď se to profiltruje a dá se do lahví dobře zazátkovaných do sklepa. Za 2 - 4 týdny se pije.
Recept z knihy: Med, jeho význam a zužitkování v době moderní.
Sepsala : Emilie Neťuková V Brně 1931.
Ing. Pantůček
-----Original Message----- From: Baudis Jan [mailto:baudis.konfer/=/or.cz] Sent: Wednesday, February 09, 2005 10:11 PM To: Vcelarska konference Subject: dotaz na pivo
Zdravím včelaře
na moji adresu přišel dotaz, který předávám do konference u víře, že někdo odpoví.
---------------------
Vážení přátelé. Již delší dobu vaši konferenci z povzdálí tiše sleduji. Jsem zájmový včelař,mám všehovšudy 15 včelstev. Velkou část produkce medu zkapalňuji na medovinu,ale ta se pořád,zvláště v parném létu pít nedá. Chci se pokusit o výrobu medového piva. Našel jsem několik receptů podle kterých by to nemuselo být tak těžké,ale ve všech zdůraznují použití výhradně pivovarských kvasnic. Vůbec netuším,kde by se daly sehnat.V Bránickém pivovaru mě poslali do háje. Nemáte někdo s výrobou piva nějakou zkušenost? Napadá mě použít Pangamin,což jsou spreyově sušené a lisované piv.kvasinky,ale nevím jestli jsou potom ještě aktivní. Děkuji za jakoukoli informaci nebo zkušenost. David Žlábek
J. P. B.
--- Příchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.771 / Virová báze: 518 - datum vydání: 28.9.2004
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8662
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Poláąek --- 12. 2. 2005
Re: dotaz na pivo
Děkuji za zveřejnění receptu, v létě vyzkouším.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "František Pantůček" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, February 11, 2005 8:59 PM Subject: RE: dotaz na pivo
> Medové pivo. > > Vezme se 8 litrů vody, v ní se vaří 2 hodiny 3- 4 dkg chmele. Do jiné nádoby > se dají 3 litry vody a 1,5 - 2 kg medu , když to zavře, dá se tam 10 dkg > páleného cukru. Medová voda i odvar chmele zchladlé se scedí do jakékoliv > nádoby i vrchem otevřené(tedy i do putny), jen čistě vypařené. Dá se do toho > kvasnic jako vlašský ořech a v místnosti 15 - 20 stupňů C se nechá 2 - 5 > dní rozkvasit, až je na vrchu tlustá kůra hnědých kvasnic.Teď se to > profiltruje a dá se do lahví dobře zazátkovaných do sklepa. Za 2 - 4 týdny > se pije. > > > Recept z knihy: > Med, > jeho význam a zužitkování v době moderní. > > Sepsala : Emilie Neťuková > V Brně 1931. > > > > Ing. Pantůček
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8671
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu