78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (90.178.51.173) --- 27. 10. 2018
Re: Kyselina šťavelová

"Zajímal by mě váš názor,chlapi,na aplikaci kys.šťavelové sublimací,ale v zimě,v prosinci.
Nejen co se týče zbytkových látek,které v úle zůstávají při zimních teplotách,ale hlavně co se týče smyslu a účinnosti.
Jak se na to díváte?"
----------------------------
No, smysl je v tom, že podobně jako u kyseliny mravenčí včely vydrží o něco větší koncentraci kyseliny šťavelové než roztoči.
Zbytkové látky nejsou žádné, protože kyselina šťavelová je poslední stupeň oxidace organické látky na vodu a oxid uhličitý. Navíc je to defakto přírodní látka. V úlu může maximálně urychlovat korozi kovových dílů. Případně ovlivňovat něco nežádoucím způsobem jako nerozložená kyselina śťavelová.
Problém asi bude v tom, že v zimě bude docházet k intenzívnímu vysrážení kyseliny na prvním studeném kusu úlu, kde se ta kyselina nahromadí, možná i ve vysoké koncentraci a dále ke včelám se dostane jen zbytek. Totéž bude, pokud včely budou v zimních chumáči, dovnitř pronikne jen málo. Pokud tam bude vlhko z plodování a sražená voda na stěnách, bude se do ní ta kyselina taky intenzívně rozpouštět a ještě o to méně kyseliny přijde ke včelám.
Další problém je v tom, že kyselina šřavelová je nebo aspoň ke konci socíku byla zvlášť nebezpečný jed. Mechanismus účinku je ve vytváření vápenaté soli šťavelanu vápenatého, který je extrémně nerozpustný. Z organismu tedy kyselina šťavelová odebírá ionty vápníku a vytváří tak v buňkách intovou nerovnováhu. Nerozpustné soli kyseliny šťavelové se potom v organismu podílejí na vzniků všelijakých kamenů a dalších nežádoucích pevných látek, ve žlučníku, ledvinách, kloubech.... Smrtelná dávka je poměrně vysoká, ale asi bude třeba prověřit, co s člověkem udělá pravidelnější příjem většího této kyseliny při léčení včel.
Co se týká účinnosti, nevím, nezkoušel jsem a nečetl...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 72239


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu