78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Pavel Hrabak --- 1. 9. 2004
Re: Pastovaný med
Má letoąní zkuąenost s výrobou pastovaného medu: konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný.
----- Original Message ----- From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM Subject: Pastovaný med
> Prosím o zaslání zkuąeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho > výrobu. Dle vlastních zkuąeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila > tak, jak bych chtěl. > Děkuji za odpověď. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 7066
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Emanuel Vesely --- 2. 9. 2004
Re: Pastovaný med
>konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném >automobilu na sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po >týdnu je med napastovaný.
To bych bral vážně jen pokud bys konev se stejným medem nechal stát doma a pak to porovnal. První med mi letos včely tak zajímavě namíchaly, že jsem ho měl napastovaný bez práce. To tvoje vození bylo nejspíš zbytečné. Před stočením do sklenic jsem ho ale taky rozehříval v autě :-).
Spolehlivější postup je na:
http://www.sweb.cz/vitavydra/pastovani.html
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 7076
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radek Hubač --- 2. 9. 2004
Re: Pastovaný med
med pastuji par let a povedl se mi vzdy pokud jsem dodrzel par drobnosti. 1) je vyhodne pastovat med pred ztuhnutim hned po vytoceni. V okamziku, kdy zacne menit barvu (do perletova na povrchu) tak do toho vletet se silnou vrtackou a nerezu vrtuli. je lepsi michat 2x denne min 1 x denne cca1-2min Repka je zpastovana do tydne, lesni med micham cca 1x za tyden a trva to dele
2) v prubehu pastovani repky kdyz zapomenete 1-2 dny michat me ztuhne moc, pak je nutne opatrne nahrat v hrnci s horkou vodou a poradne zamichat aza tepla jeste naplnit do sklenic 3) med plnim bud hned dokud tece, nebo viz 2) nebo vezmu spiralu na nahrivani medu v konvi, cca za 2 hod propadne ke dnu, pak zamicham a plnim. Vhodne je stejne dat konev do velkeho zavarovaciho hrnce zalit 5l vrouci vody, aby se nahrala stena konve a pak to vytece v pohode 4)uz jednou rozpusteny med pri pastovani v domacich podminkach nema nikdy uplne hezkou barvu a konzistenci. Hodne uspechu do pristiho pastovani preje Radek ================= Původní zpráva ================= Od (From): "Pavel Hrabak" <hrabakp/=/aquatest.cz> Komu (To): "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Kopie (Cc): Předmět (Subject): Re: Pastovaný med Datum (Date): 1. 9. 2004 9:35 ==================================================
> Má letoąní zkuąenost s výrobou pastovaného medu: > konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na > sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný. > > ----- Original Message ----- > From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM > Subject: Pastovaný med > > > > Prosím o zaslání zkuąeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho > > výrobu. Dle vlastních zkuąeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila > > tak, jak bych chtěl. > > Děkuji za odpověď. > > > >
____________________________________________________________ Obchodní dům.cz - ąiroký sortiment domácích spotřebičů a elektroniky, výrazné slevy. Navątivte http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=73742
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 7081
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - pan Josef Menšík --- 1. 9. 2004
Re: Pastovaný med
Jiľ jednou jsem tady popisoval svůj stroj na pastování jehoľ podstatou je otáčení leľatě poloľené hliníkové konve několikrát za den, vľdy o 1/4 aľ 1/2 otáčky . Konev musí být ale naplněna nejvýąe z do 2/3 objemu.
Pepan
----- Original Message ----- From: "Pavel Hrabak" <hrabakp/=/aquatest.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 01, 2004 9:35 AM Subject: Re: Pastovaný med
> Má letoąní zkuąenost s výrobou pastovaného medu: > konev se zkrystalizovaným medem ponechat v nevětraném automobilu na > sluníčku při letních vedrech, občas povozit. Po týdnu je med napastovaný. > > ----- Original Message ----- > From: "Stojan Petr" <petra.stojanova/=/tiscali.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Wednesday, September 01, 2004 8:54 AM > Subject: Pastovaný med > > > > Prosím o zaslání zkuąeností s výrobou pastovaného medu a recept na jeho > > výrobu. Dle vlastních zkuąeností se mi výroba tohoto produktu nevydařila > > tak, jak bych chtěl. > > Děkuji za odpověď. > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 7069
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 12. 2. 2015
Re: Pastovaný med
Koupila jste med s příliš velkým obsahem vody, který kvůli tomu a kvůli kvasinkám, které se vždy v prostředí objeví v nějakém množství, začíná kvasit.
Jestli to je stoprocentně špatně, se nedá říct, kvasinky jsou přírodní organismy a obsahují taky cenné látky pro lidskou výživu.
Mírné kvašení medu taky může jeho chuť určitým způsobem zlepšít, ale stejně tak jiné kvasinky mohou chuť medu výrazně zhoršit.
Každopádně podle všeho prodejce prodal med s příliš velkým množstvím vody, to by dělat neměl a z tohoto důvodu je třeba vždy zvážit reklamaci, vrátit ten med a zpátky dostat peníze.
Pokud to nejde, můžete ten med řešit několika způsoby.
Za prvé opatrně ztekutit ve vodní lázni tak 40 - 50 st C teplé. Zahřátý med by měl zůstat matný, neměl by zprůhlednit, aby se zachovaly krystalizační jádra z pastování a i po ztuhnutí tak med zůstal měkký. Nechat utéct bublinky oxidu hličitého z kvašení a sezbírat je z povrchu medu, med pečlivě promíchat, několikrát pomalu přelít z výšky..... část vody se odpaří, med se zhomogenizuje, toto někdy stačí k tomu, aby se kvašení aspoň na několik měsíců, a při skladování ve chladu zastavilo. A med se do té doby spotřebuje.
Nebo prostě med zamrazit v menších skleničkách do mrazničky, z ní brát jen po malých částech, které se rychle spotřebují dřív, než úplně vykvasí.
Nebo med použít na pečení a vaření, na třeba perník, na maso na marinádu nebo pečení, na vařené nápoje.....
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 65982
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu