78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu

Gupo , to jsem našel v cukru hroudy asi jako zaťatá pěst. Když jsem to
rozpustil nebylo to ani nasládlé a svjetlejši jak odstředěné mléko. Někdo
řekne podle množství vody, té jsem dal minimum. Je to asi 20 let. To byli
ještě pjeti kila Standa

---------- Původní zpráva ----------
Od: gupa <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 7. 1. 2017 10:47:35
Předmět: Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu

"Ještě mne napadl cukr, měl jsem dva zdroje (množství v t), tz. dvě odlišné
množství CaOH2. Zkrmil jsem je postupně. Při manilupaci s druhou várkou
jsem jako helfr cítil z cukru citelně a silně to, co z vápna u míchačky při
míchání malty.

U první várky mi stanoviště které jsem si myslel že podlehnou na VD,
protomě mělo znaky destrukce, prostě vydržely.

Otázka zní, co udělá hydroxid vápenatý v jakých množství se včelstvy při
jeho zkrmování?

Podle wikipedie lze jakýmsi zakaleni zjistit jeho zbytek v cukru podle síly
zakaleni, přidáním CO2, čímž pokud si dobře pamatuji vzniká okamžitě sádra.
To je snadný test. Kdo má zbytky krmnéo cukru, zkuste ho za pomoci
rozpuštěného cukru a CO2 ve vedě udělat. Lít až do rozpuštěného sirupu a
pozorovat zakalení.


Podle jiných zdrojů se používá prý na tunu cukru čtvrt tuny vápna. Což
stojí zaten test krmiva. Na pytlu také píšou že cukr není 100%, proč?
Protože si může něco odnést z výroby a nyní je otázkou kolik toho opravdu z
té výroby má.

Podle mého názoru vápno by mohlo nad určitý množství zabíjet včely tak, že
zlikviduje včelstva v takovém rozsahu.

Další je otázkou, to, jaký vápno používá jak který cukrovar, jak sním při
výrobě nakládá a jestli nemá nějaké regenerační postupy, jestli nakonec
nenajdu jako postup, že ho neobnovuje NaOH a zpět nedává do výroby cukru.

_gp_
.........




JosPr (46.135.183.5) --- 7. 1. 2017
Re: včely (69749)

"poctive jsem lecil jako kazdy rok".To ja taky,a do letosni zimy jsem byl
presvedcen,ze to musi stacit -:(( Bohuzel nestaci...
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 69756


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu

Hydroxid vápenatý je prakticky nerozpustný, každé větší množství hydroxidu vápenatého by bylo viděl mléčným zakalením roztoku. Stačilo by takový rozpuštěný cukr nechat hodinu stát a hydroxid by se usadil na dně ve formě bílého prášku.
Navíc by se hydroxid vápenatý velice snadno odhalil indikátorem PH neboli lakmusovým papírem. Neutrální roztok má PH kolem 7, příměsí hydroxidu vápenatého v roztoku cukru by měl roztok PH tak 9.
A oxidem uhličitým nevzniká z hydroxidu vápenatého sádra, ale uhličitan vápenatý. Sádra je síran vápenatý a ten by vznikl přídavkem kyseliny sírové, ne CO2.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 69757


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
gupa (93.92.52.23) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu

Co je potom vápenná voda?
............
R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu (69756)

Hydroxid vápenatý je prakticky nerozpustný

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 69758


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu

"Co je potom vápenná voda? "
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hydroxid_v%C3%A1penat%C3%BD

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 69760


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu