78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu
Gupo , to jsem našel v cukru hroudy asi jako zaťatá pěst. Když jsem to rozpustil nebylo to ani nasládlé a svjetlejši jak odstředěné mléko. Někdo řekne podle množství vody, té jsem dal minimum. Je to asi 20 let. To byli ještě pjeti kila Standa
---------- Původní zpráva ---------- Od: gupa <e-mail/=/nezadan> Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz> Datum: 7. 1. 2017 10:47:35 Předmět: Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu
"Ještě mne napadl cukr, měl jsem dva zdroje (množství v t), tz. dvě odlišné množství CaOH2. Zkrmil jsem je postupně. Při manilupaci s druhou várkou jsem jako helfr cítil z cukru citelně a silně to, co z vápna u míchačky při míchání malty.
U první várky mi stanoviště které jsem si myslel že podlehnou na VD, protomě mělo znaky destrukce, prostě vydržely.
Otázka zní, co udělá hydroxid vápenatý v jakých množství se včelstvy při jeho zkrmování?
Podle wikipedie lze jakýmsi zakaleni zjistit jeho zbytek v cukru podle síly zakaleni, přidáním CO2, čímž pokud si dobře pamatuji vzniká okamžitě sádra. To je snadný test. Kdo má zbytky krmnéo cukru, zkuste ho za pomoci rozpuštěného cukru a CO2 ve vedě udělat. Lít až do rozpuštěného sirupu a pozorovat zakalení.
Podle jiných zdrojů se používá prý na tunu cukru čtvrt tuny vápna. Což stojí zaten test krmiva. Na pytlu také píšou že cukr není 100%, proč? Protože si může něco odnést z výroby a nyní je otázkou kolik toho opravdu z té výroby má.
Podle mého názoru vápno by mohlo nad určitý množství zabíjet včely tak, že zlikviduje včelstva v takovém rozsahu.
Další je otázkou, to, jaký vápno používá jak který cukrovar, jak sním při výrobě nakládá a jestli nemá nějaké regenerační postupy, jestli nakonec nenajdu jako postup, že ho neobnovuje NaOH a zpět nedává do výroby cukru.
_gp_ .........
JosPr (46.135.183.5) --- 7. 1. 2017 Re: včely (69749)
"poctive jsem lecil jako kazdy rok".To ja taky,a do letosni zimy jsem byl presvedcen,ze to musi stacit -:(( Bohuzel nestaci... "
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69756
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2017
Re: vcely a zbytkove mnozstvi CaOH2 v cukrovem sirupu
Hydroxid vápenatý je prakticky nerozpustný, každé větší množství hydroxidu vápenatého by bylo viděl mléčným zakalením roztoku. Stačilo by takový rozpuštěný cukr nechat hodinu stát a hydroxid by se usadil na dně ve formě bílého prášku.
Navíc by se hydroxid vápenatý velice snadno odhalil indikátorem PH neboli lakmusovým papírem. Neutrální roztok má PH kolem 7, příměsí hydroxidu vápenatého v roztoku cukru by měl roztok PH tak 9.
A oxidem uhličitým nevzniká z hydroxidu vápenatého sádra, ale uhličitan vápenatý. Sádra je síran vápenatý a ten by vznikl přídavkem kyseliny sírové, ne CO2.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 69757
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu