78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 4. 12. 2016
Re: KvasĂ­cĂ­ med

tak z vyvařených rámků, to bych asi medovinu nepil. Ono se to předem vaří ,
ale přece. Šnaps se destiluje a to je důkladnější na vyvařené rámky. Jistě
doma vyváříš tak i středně tmavé souše vodu s voskem pěkně zabarví
nečistotami. Standa

---------- Původní zpráva ----------
Od: R. Polášek <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 4. 12. 2016 16:11:20
Předmět: Re: Kvasící med

""Ten zakvašený naředit . med po vymytí medometu, vyvařené rámky ,
respektive
vodu s medem u vystydlého vosku.. Pokud je toho dost nechat vykvasit.Po
vypálení je z toho dobrý medovec."
To už musí být hodně špatný med, aby se ho vyplatilo vypálit se švestkami.
Dneska není problém zapátrat na internetu a nechat si poslat příslušné
bylinky na medovinu. Z těch buď udělat "čaj", cca 2 - 4 x silnější než je
optimální v medovině, protože kvašením se příchutě zmenšují a nechat v tom
ten med podle návodu kvasit. Nebo nechat med s vodou rozkvasit a potom tam
koření potopit v řídkém plátěném pytlíku, ať se během kvašení vyluhuje.
Demižón se ani nemusí kupovat, pokud stačí 5 litrů, v pětilitrových
demižónech se prodávají levnější vína, stačí je v některých supermarketech
jen najít. I když je fakt, že v pětilitrovém demizónu je třeba dávat na
kvašení mnohem větší pozor než třeba v 20litrovém nebo ještě větším.
Každopádně je třeba dodržet podmínky kvašení, hlavně teplotu.
Pro první pokusy je možné nechávat kvasit v obyčejných PET flaškách, třeba
dvoulitrovkách. Flaška se musí ošetřovat, pravidelně uvolňovat víčko a
nechávat utíkat vytvořený oxid uhličitý, při běžném kvašení to stačí cca 1x
denně. Když se na to zapomene, tak se PET flaška roztrhne odhadem třetí,
pátý den. Může to být vidět předem, flaška se může zvětšovat. (jednou jsem
zapomněl a flaška znatelně zvětšila objem, než jsem si toho všiml a upustil
tlak.)
Když už je v kvasu víc alkoholu a flaška je natlakovaná CO2, tak spojeným
vlivem alkoholu a CO2 za nižších teplot se kvašení zaastaví.
Je tedy možné z usazeniny odumřelých kvasinek kvas slít do druhé
lahve,případně kvůli dalšímu kvašení doplnit trošku medu a nechat v za
pokojové teploty kvašením natlakovat. Potom PET flašky přenést do
nevytápěné místnosti s teplotou kolem +5 až -2 -5 st C, tam se kvašení
zastaví.
Je možné tuto medovinu či kvas v PET flaškách nevyžadující téměř žádné
náklady udělat na podzim a potom do jara vypít. Než se oteplí a kvašení se
znova rozběhne.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 69472


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 5. 12. 2016
Re: KvasĂ­cĂ­ med

Vlastně ano, to jsem si neuvědomil, že při vyvařování se do vody dostává i barvivo a příchuť z košilek a z výtrusů včelích larev uzavřených mezi těmi košilkami.
Takže opravuji, sladina z vyvařování vosku, mimo stoprocentně panenského, se na medovinu nehodí.
Možná by se hodila sladina z melecitózních nebo zkrystalizovaných zásob, vyloužená ze světlejších plástů nebo z drtě ze světlejších oškrábaných plástů, ale výhradně vyloužená za studena.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 69476


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu