78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 27. 4. 2016
Re:


přidal bych svoji "Volejníkovu" metodu:

 zásadně nepřehazovat, nedělejte včelám v úlu nepořádek.

 Přidat včas ano, nahoru ideálně 2-3 mezistěny, zbytek souše. Zima nevadí,
včely jen nesedí pod teplým stropem, což je naprosto běžné i u přirozeně
zimujícího včelstva. Za počasí, kdy nemohou delší dobu létat je jediná práce
dávat vodu. Já jsem sice už krmítka minulý týden vyndal, ale u nás v nížině
to není už tak hrozné a včelky létají často.

Radek




---------- Původní zpráva ----------
Od: Josef.Mensik/=/seznam.cz
Komu: vcely/=/v.or.cz
Datum: 27. 4. 2016 10:19:33
Předmět: Re:

"Přehazování Nástavků bych za tohoto počasí nedělal. V každém případě počkat

Teorie je jedna věc ale podmínky druhá. Vlastně máme 3 metody jarních prací
ve včelnici
1) prohazování nástavků Za vlídného počasí prohození nástavků donutí
včelstvo zaplnit oba nástavky plodem. Za špatného plodové hnízdo ale
rozdělíme.
2) Podsazením zůstane hnízdo v celku a nevlídné počasí jim neuškodí
3) Rozšiřování směrem nahoru je dobré Jestli včelám zůstane hodně zásob ze
zimy. To přeneseme jen plásty se zavíčkovaným plodem a veškeré zásoby
zůstanou v blízkosti  plodového hnízda ke spotřebě včely tak budou ukládat
med nahoru a spotřebovávat cukr.
Včelař tak musí tyto metody kombinovat dle počasí a stavu jednotlivých
včelstev. Tady žádné poučky a knihy nepomohou ale dobře funguje zdravý
rozum.

pepan


---------- Původní zpráva ----------
Od: Martin H. <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 26. 4. 2016 21:25:19
Předmět:

"Teoreticky to máš zvládnuté na jedničku. Možná tak králíky do králikáren
bys takovýmto postupem mohl rozdělovat.

Přehazování nástavků včelám nedělá dobře, zvláště s tolika mezistěnami. Při
rojení ti plán zkrachuje..........


Ve tvém případě bych do kmenových nezasahoval víc než oddálit rojení než
příjdou matky.

Tedy žádné mřížky, žádné přehazování nástavků, a jestli včely mají 7r.
plodu, jak píšeš, tak dva vnitřní plodové okamžitě z hnízda ven, - převěsit
je do druhého nástavku výše (pokud to jde) nebo rovnou oddělek z nich. Na
místo odebraného plodu nejlépe souše, nebo rámky někde zezadu zásobní, v
nejhorším mezistěny. Jinak se ti do 3 týdnů vyrojí a plod ve vyrojeném
včelstvu téměř nebývá.

Bylo by dobré, kdybys pozval včelaře z okolí, ten určitě poradí přímo na
místě krátkou prohlídkou.""

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68646


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 27. 4. 2016
Re:

Já mám zas tři etapy. V první jen prohlížím, to je hodně časně na jaře. V druhé plodové hnízdo v nejhořejším nástavku podstavují nástavkem,jen z plástů. Nebo později a u silnějších včelstev dávám do podstaveného nástavku 1 - 3 mezistěny. V třetí dávám klidně už mezistěny a plásty 1:1 a klidně nad plodové hnízdo.
Co se týká práce se samotnými plásty, v první etapě obvykle plásty nehýbám mimo přiblížení zásob ke včelám. V druhé a třetí etapě s plásty pracuji, pokud jsou včely dost silné a je teplo, protahuji plodové hnízdo tak 2 plodovými plásty do přidaného nástavku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68647


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu