78146

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 9. 4. 2016
Re: Vosk

Já mám starý vařák ale dělám to tak že staré souše rozvařim v pařáku na
brambory, 20 litrů. Vařák mam připravený se sáčkem na vosk připnutý kolíčky
na prádlo. Vřelý roztok tam naliji , zavřu vařák a lisuji. .Povolím a otevřu
a sáček otočím a tak to opakuji pokud něco teče.Mohu to po 3 várkách
opakovat ale tam už toho moc není. Poznán to že tam strčím prst a to je jen
voda. Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>

Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>

Datum: 9. 4. 2016 17:44:15

Předmět: Re: Vosk


""Viděl jste to někdy, nebo zkoušel tavit párou? Na rámku zůstanou jenom

košilky. Vytaví to i tu mezistěnu, co byla uprostřed a košilky jsou

oddělené. Zkoušel jsem to ještě vyvařit ve vodě a vosk už tam nebyl. Vosk

je z páry krásně žlutý.

V klasických vařácích zůstávalo ještě vosku hodně. Stačilo tu hmotu

rozebrat. Tím lisem se vosk vytlačil jenom z okrajů. Z prostředka neměl kam

vytéct. Mám nerezový na půdě. V té odstředivce by to bylo určitě lepší, než

ve vařáku. V páře je to ale o hodně jednodušší."

a.

Když půjdete do starých zkušeností s vařákem, pokud to půjde najít ve

starých Včelařstvích, zjistíte, že se to voští ve vařácích muselo za prvé

lisovat pomalu, aby vosk stihl odtékat. Anebo za druhé se lisované voští

dělilo na menší dílya ty se oddělovaly vložkami s mezerami, kterými při

lisování odtékal vosk i ze středu toho voští. Například byla to kruhová

vložka z vrbového či podobného proutí hustě vedle sebe. Voští ve vařáku se

těmito vložkami dělilo tak na 3 - 4 díly. přirozeně se pro voští používaly

pytlíky ze síťoviny. Za takových podmínek se většina vosku vylisovala hned

napoprvé.

Jinak ale s tím žluťoučkým voskem máte pravdu. My jsme měli ještě vařák z

černého pocínovaného materiálu, ten cín poměrně rychle zmizel, takže vosk

byl hodně špinavý a musel se hodně čistit. V nerezovém vařáku to musí být

mnohem lepší. Ale fakt je taky, že asi i v nerezovém vařáku je ten vosk

horší. A je to tím, že oproti vyvařování v páře se přitom nalévání voští s

vodou do vařáku a při lisování dostane do vosku a do vody pod voskem

mnohem větší množství nečistot.

a.

Podle mně by bylo ideální napoprvé voští vyvařit jen parou, získá se

kvalitní žlutý vosk, zvláště ze světlejšího voští, který se vůbec nemusí

dodatečně převařovat a čistit. Ten by byl na mezistěny. A zbytky potom

rozvařit ve vařící vodě a vylisovat ve vařáku. Získá se tmavší vosk, který

se ještě musí pročistit a ten by mohl být třeba na svíčky."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68544


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu