78153

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


jiří (85.71.46.60) --- 29. 3. 2016
valter

Dobrý den,
vyrábím medovinu s pomocí dolských kvasinek již po třetí, dvakrát se povedla, ale teď jedna dávka kvasila asi týden a pak ustala. Teplota 25 stále, je v koupelně na podlahovém topení zkoušel jsem jí přetočit s provzdušněním podle návodu, ale stále nic. Druhý demižon jede normálně, kvasinky už v něm hynou a medovina se čeří, ale tahle je pořád kalná... co s tím?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68462


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 30. 3. 2016
Re: valter

Moje zkušenost je, že všichni dávají do medoviny málo živné soli, kvasinky
se namnoží pouze podle množství živin a pak to nekvasí pořádně. připravil
bych si bokem trochu zákvasu a dost živné soli alespoň 1g na litr a zkusil
bych bokem třeba litr rozjet znovu. Radek


---------- Původní zpráva ----------

Od: jiří <j.valter/=/email.cz>

Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>

Datum: 29. 3. 2016 20:48:00

Předmět: valter


"Dobrý den,

vyrábím medovinu s pomocí dolských kvasinek již po třetí, dvakrát se

povedla, ale teď jedna dávka kvasila asi týden a pak ustala. Teplota 25

stále, je v koupelně na podlahovém topení zkoušel jsem jí přetočit s

provzdušněním podle návodu, ale stále nic. Druhý demižon jede normálně,

kvasinky už v něm hynou a medovina se čeří, ale tahle je pořád kalná... co

s tím?"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68464


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 30. 3. 2016
Re: valter

Moje zkušenosti jsou zase takové, že jak kvašení začalo a potom se zarazilo, je mnohem těžší to kvašení znova rozběhnout tak, aby bylo kvalitní. Protože jak už to bylo rozkvašené, tak vedle žádnoucích kvasinek tam bude spousta nežádoucích kvasinek a další mikroorganismy.
Tudíž aby se to znova správně rozběhlo, ty správné kvasinky musí všechno ostatní přečíslit.
Proto je třeba připravit silně kvasící zákvas v objemu minimálně cca pětiny až čtvrtiny té medoviny v demižónu.
Neboli předepsané množství kvasinek se nechá rozkvasit v tom cca půl litru určeném na zákvas, tím zákvasem se nejdřív nechá pořádně rozkvasit malý demižon s několik litry, a teprve až se to v tom malém demižonu pořádně rozkvasí, přidá se to jako zákvas do "hlavního" demižónu s tou medovinou.
Musí se počítat, jak už tady bylo předtím napsáno, že tam chybí ta živná sůl.
Může se taky stát, že tam ty jiné mikroorganismy mezitím spotřebovaly část cukru, takže je třeba nějak zhodnotit nebo odhadnouit, jestli tam nebude potřeba dodat se zákvasem i nějaké další kilo medu či aspoň cukru.
A nakonec se může stát, že ty ostatní mikroorganismy dodaly chuti budoucí medoviny nějakou nepřípustnou pachuť. Pak se musí zhodnotit, jestli má vůbec cenu se s tím nadále piplat. Jestli nebude vhodnější to nechat do podzimu na vypálení atd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68465


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
jiří (85.71.46.60) --- 30. 3. 2016
Re: valter

dával jsem podle návodu 0,3 g na litr, asi to nestačí...
zjistil jsem teda (s baterkou za tmy, jinak to ani není vidět) že to jemně bublá, ale malilinko, zátkou to ani nehne... děkuji za rady, pokusím se o nápravu :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68466


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu