78153

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 21. 5. 2015
Re: hrboplod

Je v tom hodně pravdy.
Za socíku se vosk střádal, my jsme doma vyvařovali v vařáku se šroubovým lisem, vosk natřikrát, jednou vlastní vosk, podruhé jsme výtlačky ještě rozvařili v horké vodě a vylisovali a potom ještě jednou. Nebo se vymýšlely všelijaké fičurky, že se voští uvnitř pařáku proložilo mezidny, aby horký vosk při lisování mohl vytékat. A jako grál na těžbu vosku byla odstředivka, která by měla vytáhnout z voští vosk prakticky všechen.
Dneska je oficiální zařízení ČSV na těžbu vosku plastové vědro, do kterého se zavede pára a vosk se získá jen ten, který z toho roztaveného voští vyteče sám od sebe, maximálně jen s nějakým zamícháním. Ostatní vosk, co v tom vosku zůstane, se vyhazuje jako odpad.
Zdánlivě to vypadá, že vosku se získává hodně, když dneska včely v nástavcích staví snad několikrát víc mezistěn než kdysi v zadovácích, ale asi to není pravda.
Co se týká toho hrboplodu, to by asi chtělo vidět fotky, jak to vůbec vypadá, aby se dalo nějak soudit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 66870


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu