78403
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - (e-mailem) --- 12. 12. 2014
Re: medovina
Zakalení může být zapříčiněno slezovatěním; Kdy kvašení neproběhlo dokonale pro nedostatek minerálů. Na to ukazuje vysoký obsah zbytkového cukru. Náprava se prování převařením, doplněním medu a živné soli, a následným novým vykvašením Pokud se jedná jen o zákal tak lze přidat želatinu, ta zákal vysráží rychleji. Někdy trvá čištění medovin i rok.
pepan
---------- Původní zpráva ---------- Od: michal <mikevo/=/seznam.cz> Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz> Datum: 12. 12. 2014 8:46:23 Předmět: medovina
"Tak jsem koukl na ten aerometr a jsou tam jednotky v Kg/hl při 15C.Před kvašením měl roztok přes 30 Kg/hl a včera po stočení 23,5 .Je sladší a kalná.Někdy od června už přestala bublat, tak jsem myslel,že si to do prosince sedne :-).Použity Dolské kvasinky"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 65384
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 12. 12. 2014
Re: medovina
"Zakalení může být zapříčiněno slezovatěním; Kdy kvašení neproběhlo dokonale
pro nedostatek minerálů. Na to ukazuje vysoký obsah zbytkového cukru.
Náprava se prování převařením, doplněním medu a živné soli, a následným
novým vykvašením"
Souhlas. To by také tím mohlo být. V takovém případě ale ten nedostatek minerálů mohl být klidně způsoben tím, že ty konkurenční slizovaté bakterie ty minerály prostě spotřebovaly pro sebe.
Převaření, doplnění medu a živin by bylo řešení, slizovaté bakterie se srazí v mnohem lépe filtrovatelnou sraženinu, která se odstraní a nová dávka zákvasu to zpracuje na správný produkt.
Akorát to už bude vařená medovina, celkový obsah cukrů a tím výsledný obsah lihu tam bude odhadem a chuť bude těmi slizovatými bakteriemi už pozměněna - možná upravit novou dávkou koření , louhovanou třeba za studena během kvašení v plátěném sáčku.
Musí si rozhodnout majitel, podle chuti atd, jestli to stojí za to nebo jestli nebude lepší udělat novou medovinu úplně znova.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 65386
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu