78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 15. 8. 2014
Re: Med vĂ˝raznÄ? chutnĂĄ po vÄ?elĂ­m vosku

"Med se mi v litrových sklenicích usadil - dole zcukernatěl a nahoře
vznikla centimetrová řídká vrstvička s vyšším obsahem vody, která je už
není cca po dvou měsících skladování navinulá."
Jinak takhle se taky většinou chová med, který byl rozehříván a byl přehřát.
Běžný med, i čerstvě vytočený od včelaře, obvykle mívá v sobě velké množství drobných cukerných krystalků. Ty se chovají jako krystalizační centra, med, který téměř vždy je díky malému obsahu vody náchylný ke krystalizaci, okamžitě začíná na těch krystalcích cukrů krystalizovat a tak do 2 - 4 týdnů zkrystalizuje v celé hmotě. A protože dříve než krystalky vyrostou a zvětší se jsou cukry v tom medu vhodné ke krystalizaci vyčerpány, krystalky narostou jen malé a potom se jejich růst zastaví. Pastování je potom akorát extrém tohoto procesu.
Pokud byl med přehřát, krystalky se rozpustí a jako krystalizační centra v medu zůstane pouze pyl a další drobné vměstky. Těch je mnohem méně a jsou jako krystalizační centra méně účinné.
Krystalizace tak začne o hodně později a protože vzniklých krystalů je mnohem méně, než se stihne z medu cukr vhodný pro krystalizaci vyčerpat, vyrostou ty krystaly hodně velké a hrubé.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64653


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu