78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


jana (90.176.108.61) --- 13. 5. 2014
vyřezávání trubčiny

Dobrý den. Chtěla bych znát Váš názor na téma vyřezávání trubčiny po letošní teplé zimě.děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64324


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(217.117.209.5) --- 13. 5. 2014
Re: vyřezávání trubčiny

Trubčinu nevyřezávám, naopak ji podporuji. Udržuje rovnováhu ve včelstvu. Ale asi mám vhodné místo, kde nedochází k explozivnímu rozvoji roztoče. Provádím monitoring a zatím nic. P.S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64325


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 5. 2014
Re: vyřezávání trubčiny

Vyřezávání trubčiny, tedy kompletní vyřezávání veškeré trubčiny s cílem třeba získat víc vosku nebo potlačovat rojení, mohlo být k věci, když včelstva byla slabší a včelař byl zvyklý do nich chodit co týden, 14 dnů a rozebrat je přitom po plástech - včelař vnitřní prostředí ve včelách z velké části vytvářel. Neboli při včelaření v zadovácích.
Dnešní včelstva v nástavkových úlech jsou mnohem silnější a při práci se už obvykle nerozebírají až do posledního plástu. Takže se vytváření vnitřního prostředí, ke kterému patří mít v úlu určitý podíl trubčiny nechává na včelách. Vyřezávání trubčiny dneska je spíš kontraproduktivní, protože když včely nemají potřebné m,nožství trubčiny, tak si ji vytvoří třeba na stavěných mezistěnách, které tím pokazí.
Včelař v nástavkových úlech dneska většinou jen přehazuje bedničky - nástavky a do úlu pak chodí obvykle jen když vybírá med.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64326


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu