78195

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Antonín Podhájecký --- 17. 5. 2004
Obsah lihu v medovině.

Víte někdo jak měřit obsah lihu v % v medovině? Koupeným lihoměrem to nejde, protože měření je závislé na hustotě a naměřilo mně to nesmysl. Prý by to mělo jít kapilární metodou. Je založeno na vzlínání kapaliny. Na Moravě se prý prodává na měření vína ve speciálních vinařských prodejnách. Když je to na víno tak by to možná šlo. Máte s tím někdo zkušenosti? Víte, kde by to šlo objednat na dobírku? Chtěl bych si po každé várce obsah zkontrolovat sám.
Díky Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek --- 17. 5. 2004
Re: Obsah lihu v medovině.

Každý lihoměr je založený na hustotě. Musí to být lihoměr se stupnicí do
maximálně tak 20 % lihu, ten se používá i na to víno. Lihoměr určený na
měřený pálenky má stupnici příliš hrubou a nelze použít. Změřit to asi
nejde, když v medovině zůstane hodně nezkvašeného cukru.
Pokud je násada kvasinek čistá, platí dost přesně, že z jednoho procenta
cukrů vznikne půl procenta lihu. Aby tedy ve 100 litrech vznikla po
vykvašení 12 % medovina, musí se tam dát 24 kg cukru nebo 30 kg medu (
počítám s 20 % vody v medu). 12 % lihu po vykvašení je asi tak optimální.
Pod 8 % lihu se medovina a obecně každý kvas rychle kazí a hodí se hlavně
pro okamžitou spotřebu. 10% stačí vinařům. Ti ale kvasinky z vína filtrují a
víno ošetřují sířením a případně oxidem uhličitým. Nad 12% lihu je působení
kvasinek hodně zpomalováno alkoholem, kvašení tedy trvá hodně dlouho.
Hlubokoprokvášející kvasinky jsou k působení alkoholu odolnější. Nad 18 %
lihu by měly všechny kvasinky hynout.

R.Polášek

----- Original Message -----
From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/.seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, May 17, 2004 12:27 PM
Subject: Obsah lihu v medovině.


> Víte někdo jak měřit obsah lihu v % v medovině? Koupeným lihoměrem to
> nejde, protože měření je závislé na hustotě a naměřilo mně to nesmysl. Prý
> by to mělo jít kapilární metodou. Je založeno na vzlínání kapaliny. Na
> Moravě se prý prodává na měření vína ve speciálních vinařských prodejnách.
> Když je to na víno tak by to možná šlo. Máte s tím někdo zkušenosti? Víte,
> kde by to šlo objednat na dobírku? Chtěl bych si po každé várce obsah
> zkontrolovat sám.
> Díky Tonda.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5914


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Emanuel Vesely --- 18. 5. 2004
Re: Obsah lihu v medovině.

Já mám jiná čísla a metody než Radim:
1. Obsah cukru v medu je 60- 70%, tedy ve 30 kg je to 18-21 kg cukru.
2. Z 1 kg cukru vznikne asi 600 ML alkoholu.

Přesné určení % lihu se dělá destilací medoviny. Srovnávací metodou to lze určit dost přesně.
Myslím, že hustoměrem ve sladké medovině naměřite nesmysly.

Další metodu bez destilace, co jsem vymyslel (možná to je blbost),je ve stejnou hodinu a na lačno vypít 2 dcl medoviny a změřit si promile alkoholu v krvi. Druhý den vypít za stejných podmínek 12% roztok alkoholu ve vodě, změřit po stejné době a porovnat. Alkoholoměry pro řidiče se už prodávají.
mrkněte se na:
http://www.wino.art.pl/frames/cukromierz.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gabriel Kominek --- 19. 5. 2004
Falošný med

Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia v Českej republike
prikázala stiahnuť z predaja sedem druhov medu od spoločnosti JSG FOOD
Radobyčice Plzeň , nakoľko v tzv.mede sa nachádzal nedovolený prídavok
cukru. Tento med predávajú v slovenskej sieti TESCO. Niektoré šarže tohoto
medu Slovenská veterinárna služba, ktorá kontroluje kvalitu stiahla , ale
v apríli v jednom zahraničnom mede zistila antibiotické liečivo
chloranfenykol.
Falšovaný med nie je zdraviu škodlivý, ale títo výrobcovia sa
neoprávnene obohacujú a tým ekonomicky poškodzujú poctivých výrobcov, ktorí
sa k falšovaniu medu neuchyľujú.
Umelý med, alebo zriedený med nemôže používať štatút Včelý med, veď je
to v rozpore jednak s národným a europskym zákonodárstvom.
Obchodná sieť TESCO predáva aj pravý včelý med v cene od 285- 340 sk.
Je mnoho podobných prípadov, rôzny darebáci a pofiderné firmy takto
znevažujú prácu poctivých včelárov a zpracovateľov pravého včelieho medu.
Podľa TASR niektoré myšlienky spracoval Gabriel Komínek



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5933


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu