78194

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


gp (93.92.52.23) --- 25. 5. 2011
Fascinovany

Mě jen fascinuje z pohledu dobrého hospodáře, že člověk, který má vlastní prostředky a jede takřka bez koruny dotací na zlepšení prodeje medu, může ovlivnit fronty lidí, kteří jsou organizováni a berou dohromady stovky milionů dotací ročně. Neměli by zatu dobu a ty peníze MÍT už vlastní řetězec zpracoven co dodávají do oběhu med a tak si tu cenu polepšit a měli by důvod med těm Špačkům nestrkat tak levně, když ho prostě nechce, protože o něj není zájem?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52410


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
KaJi (85.70.20.53) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

GP:
Mě jen fascinuje z pohledu dobrého hospodáře, že člověk, který má vlastní prostředky a jede takřka bez koruny dotací na zlepšení prodeje medu, může ovlivnit fronty lidí, kteří jsou organizováni a berou dohromady stovky milionů dotací ročně. Neměli by zatu dobu a ty peníze MÍT už vlastní řetězec zpracoven co dodávají do oběhu med a tak si tu cenu polepšit a měli by důvod med těm Špačkům nestrkat tak levně, když ho prostě nechce, protože o něj není zájem?
-------------------
Co tě fascinuje, normálka.
Z cizího krev neteče.
Dáš si slušný plat za málo práce - raději moc neděláš, aby jsi moc nezkazil, pár zakázek kamarádům, zbytek utratíš bez efektu a už můžeš zase žádat o dotace. A máš na to tím pádem čas - obíháš noviny, ždádáš, sháníš,...

A teď si představ, že by jsi to neudělal, obracel každou korunu, práci lidí co máš skoro zadarmo /dělají to většinou skoro zadarmo/ by jsi nevyužíval k nějakému neefektivnímu prodeji léčiva a kontroly jak kdo léčí, ale k výkupu a prodeji, organizovali by prodejní akce, ochutnávky, prezentace atd.

Za chvíli by jsi nepotřeboval dotace, atd.

Za chvíli by z toho bylo tolik práce, že by jsi musel pracovat, přitom by se zjistilo, že na to třeba nemáš, vyrostla by ti při práci konkurence na post,...

Jak je jednodušší nadávat a občas si zorganizovat něšjakou schůzi, kde vysvětlím proč je to tak dobré/špatné.

Takže dokud budou dotace, bude to tak jak je.


Si jenom ven - že bude teď spousta medu se tušilo už pár týdnů. Přesto masa organizovanmých včelařů svoji frontou před výkupem, aby stihli tu první cenu srazí za týden cenu o 50% dolů.
A teď vyrazí s polakáty ne do Křemencové, ale do ulic a na plotech to zase začne viset. Med za 50, 60, 80

A to jsem osobně slyšel p.Špačka v září v Lysé, jak Cechařům povídal, že situace se může během roku otočit o 180st.
Naprostý nezájem o diskuzi, my budemem prodávat ze dvora a budeme na výkupu nezávislí.

Jo, a je to tady, hubená léta skončila, medu bude dost. :-)

A na podzim má prý být D1 okolo třiceti jkorun na včelstvo.
Tak s enám to tady třeba trochu vyčistí, chtělo by to jen nějakou dotaci na výkup starých úlů. ABy tady nestrašily.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52422


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Jo, a je to tady, hubená léta skončila, medu bude dost. :-) "

včelstva přezimovala bez úhynů, ještě jich sto tisíc přibylo, počasí je zatím dobré, u nás se začíná objevovat spadek, medu bude plno...... Bude se prodávat za nízkou cenu...

Protože se bude prodávat za nízkou cenu, leckteří včelaři budou mít příliš malý zisk a s více včelstvy více práce... tak prostě "nebudou mít čas" na léčení varaozy, budou to šidit, podobně možná i mor plodu....

Přes zimu přežije víc roztočů, v roce 2012 se v létě pěkně rozmnoží, na podzim a potom v zimě 2012 - 2013 včelstva začnou hromadně padat..... 100 - 200 tisíc včelstev nebo tak nějak ......

Zase se začne řvát, že vymírání včelstev ohrožuje lidstvo, začnou se vyřizovat příspěvky na uhynulá včelstva, začnou zase prosperovat producenti oddělků...

Rok 2013 - 2014 uběhne, počty včelstev se zase zvýší, v roce 2015 producenti oddělků zase ukončí byznys, včelstva vyprodukují nadbytek medu, spadnou jeho ceny a vše bude nanovo......

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52423


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Cervenka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Dne Thursday 26 of May 2011 08:39:43 R. Poláek napsal(a):

>
> Přes zimu přežije víc roztočů, v roce 2012 se v létě pěkně rozmnoží, na
> podzim a potom v zimě 2012 - 2013 včelstva začnou hromadně padat..... 100 -
> 200 tisíc včelstev nebo tak nějak ......
>
> Zase se začne řvát, že vymírání včelstev ohrožuje lidstvo, začnou se
> vyřizovat příspěvky na uhynulá včelstva, začnou zase prosperovat producenti
> oddělků...
>
> Rok 2013 - 2014 uběhne, počty včelstev se zase zvýší, v roce 2015
> producenti oddělků zase ukončí byznys, včelstva vyprodukují nadbytek medu,


No tak bud bude mit clovek 5 vcelstev a bude mu to jedno, nebo 50 a nakoupi
sudy a hubena leta bude prodavat ze sudu a bohata lit do sudu ne ?

Prece ty vykyvy jsou normalni a evoluce je na nich zalozena. Pokud bude mit
vcelar inteligenci alespon veverky, necha si neco na potom.

Nekde jsem slysel nejake porekadlo, neco ve smyslu ze hloupi sedlak bezi do
vykupu a chytry si setri na stodolu. Na jare je obili vzdy drazsi, a muze se
mlatit pozdeji.


Mozna, ze tady ma prostor ta podpora druzstev - pronajem skladoveho prostoru a
skladovani medu - tady u nas ted vyrostlo spousta skladovacich hal a
pronajimaji tusim jiz od 10 m2 - ale komin az nahoru. Vysokozdvihy maji sve.

Ovsem zase by to nekdo musel zorganizovat .....

Coz mi pripomina jednu indianskou historku, kdy jsou nestastni, ze nemaji
vudce, ktery by je vedl proti vlade, ale soucasne jsou nestastni, ze pokud by
takoveho vudce meli, nekdo by ho zradil a udal .......



--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52424


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

No, mně je to momentálně jedno.

Akorát mně fascinuje, jak se to točí furt dokola....V každé fázi je někdo v nevýhodě a tak řve.... Občas i něco vyřve

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52425


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Jinak co se týká skladovacích prostorů, spíš to pro mě v vzdálenější budoucnosti vypadá na chladnou komoru. V květnu polovinu, dvě třetiny plástů s medem vybrat a tam uložit a potom podle vývoje ceny v podletí buď něco z toho vrátit včelám na zimu nebo naopak v září, říjnu nahřát a vytočit.

Akorát ještě nemám představu o nákladech, co by to vyžadovalo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52426


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Honza Zátka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Tohle si nedovedu dost dobře představit, po pár měsících bude med v buňkách jako kámen. Jak ho chceš vytáčet? Rozehřátí medu v plástech nevidím reálně, protože aby se dalo mluvit o nějakém rozumném rozpuštění, musel by se plást nahřát na 40-45°C a to nepřežije. Navíc by museli být rámky komplet zavíčkované, jinak to nemá vůbec smysl. Lepší je vytočit do sudů a při nejhorším to včelám vrátit v roztoku (podnícení, které by se jen vrácením plástů nedosáhlo). A mimochodem i při výkupce 30Kč, je to stále víc než cukr. Zimovat na medu je dle mého blbost, nevíc nám kdosi cosi tvrdil, že zimování na cukru je lešpí z toho důvodu, že je narozdíl od medu "čistý" - včelám se pomaleji plní výkalové vaky.

Jenda

------------ Původní zpráva ------------
Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Fascinovany
Datum: 26.5.2011 11:25:19
----------------------------------------
Jinak co se týká skladovacích prostorů, spíš to pro mě v vzdálenější
budoucnosti vypadá na chladnou komoru. V květnu polovinu, dvě třetiny
plástů s medem vybrat a tam uložit a potom podle vývoje ceny v podletí buď
něco z toho vrátit včelám na zimu nebo naopak v září, říjnu nahřát a
vytočit.

Akorát ještě nemám představu o nákladech, co by to vyžadovalo.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52427


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Tohle si nedovedu dost dobře představit, po pár měsících bude med v buňkách jako kámen. Jak ho chceš vytáčet? Rozehřátí medu v plástech nevidím reálně, protože aby se dalo mluvit o nějakém rozumném rozpuštění, musel by se plást nahřát na 40-45°C a to nepřežije. Navíc by museli být rámky komplet zavíčkované, jinak to nemá vůbec smysl. Lepší je vytočit do sudů a při nejhorším to včelám vrátit v roztoku (podnícení, které by se jen vrácením plástů nedosáhlo)."

Já jsem nějaké plást skladoval a rozehříval. Plásty s medem se rozehřát dají, chce to jen na těch cca 40 st C zahřívat pomalu, několik dnů, aby při tom zahřívání nebyl velký tepelný spád a plásty se místně nezahřály nad těch 45 st C. Med se obvykle úplně nerozpustí do průměrného tekutého medu, nicméně se docela dobře vytočí. Problém by možná dělaly medy, co krystalizují v buňkách na hodně tvrdý med s velkými krystaly, které by se zasekly v buňkách, to ale zas tak moc nemám vyzkoušené.

Cena medu v plástu na krmení na zimu se nedá porovnávat s cenou cukru, pouze s cenou plástu plného zpracovaných cukerných zásob. A v tom plástu je vedle cukru už i práce při zakrmování plus cukr, který včely navíc spotřebují na zpracování zásob.
V plástu medu jsou zas potom náklady na to skladování v chladné komoře.
Ale mezistěna nebo světlý plást plný řepkového medu není problém teď odebrat a do začátku krmení prostě skladovat i za normální teploty. Jen musí být mezi plásty mezery, aby se do nich nedali zavíječi . A nesmí tam být pyl! A musí to být v suchším prostředí, jinak med začne absorbovat vodu, nabývat na objemu a vytékat z buněk a kvasit. A mimo dosah mravenců, u mně v baráku dost obtížně zajistitelné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52429


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
P.Krátký (46.13.52.69) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Jen musí být mezi plásty mezery, aby se do nich nedali zavíječi .

-----------------------------------------------------

Zavíječ je aktivní až nad 10 stupňů,takže stačí mít v tom chlazeném skladě teplotu nižší a naopak můžu ty plásty v nástavcích srazit víc k sobě,aby se jich tam víc vešlo...

Zdraví Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52432


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Zavíječ je aktivní až nad 10 stupňů,takže stačí mít v tom chlazeném skladě teplotu nižší a naopak můžu ty plásty v nástavcích srazit víc k sobě,aby se jich tam víc vešlo... "

Světlé plásty nebo vystavěné mezistěny, zavíčkované odzhora až dolů , se dají uložené s mezerami skladovat i za normální teploty. Zavíječ do nich nejde nebo jde jen velice málo, takže do podletí jsou úplně v pohodě. Působí malá atraktivita světlého plástu dohromady s tím, že larva zavíječe se nemůže prohryznout do buňky se sladinou, protože by to zalilo, musí vegetovat v úzké mezistěně plástu..
Nesmí tam být buňky s pylem, ten je naopak pro zavíječe ohromně atraktivní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52434


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Fascinovany

Ahoj Jendo,
nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20% popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k cukrovarům?
Každopádně vloni kamarád krmil cukrem a v zimě se mu včely podělali, což si za léta nepamatuje.
Zimování na medu beru jako přirozenou potravu tedy jako nejlepší. Sám budu o víkendu řešit problém, že nestíhám vytáče, tak asi nějaké nástavky odložím na oddělky, abych mohl přidat kmenovým včelstvům, do maringotky se mi víc než 7NN nevejde. V červenci uvidím, kolik vytočím a kolik jim nechám na zimu. Jinak vytáčet a pak zkrmovat je blbost, copak to někdo dělá divokým včelstvům? Zkrystalizovaný med včelám vůbec nevadí, je hygroskopický nasaje vodu a včely ho odeberou.
Radek


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Honza Zátka <honzazatka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 11:47:00
> ----------------------------------------
> Tohle si nedovedu dost dobře představit, po pár měsících bude med v buňkách jako
> kámen. Jak ho chceš vytáčet? Rozehřátí medu v plástech nevidím reálně, protože
> aby se dalo mluvit o nějakém rozumném rozpuštění, musel by se plást nahřát na
> 40-45°C a to nepřežije. Navíc by museli být rámky komplet zavíčkované, jinak to
> nemá vůbec smysl. Lepší je vytočit do sudů a při nejhorším to včelám vrátit v
> roztoku (podnícení, které by se jen vrácením plástů nedosáhlo). A mimochodem i
> při výkupce 30Kč, je to stále víc než cukr. Zimovat na medu je dle mého blbost,
> nevíc nám kdosi cosi tvrdil, že zimování na cukru je lešpí z toho důvodu, že je
> narozdíl od medu "čistý" - včelám se pomaleji plní výkalové vaky.
>
> Jenda
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 11:25:19
> ----------------------------------------
> Jinak co se týká skladovacích prostorů, spíš to pro mě v vzdálenější
> budoucnosti vypadá na chladnou komoru. V květnu polovinu, dvě třetiny
> plástů s medem vybrat a tam uložit a potom podle vývoje ceny v podletí buď
> něco z toho vrátit včelám na zimu nebo naopak v září, říjnu nahřát a
> vytočit.
>
> Akorát ještě nemám představu o nákladech, co by to vyžadovalo.
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52433


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Fascinovany

" nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20% popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k cukrovarům?"

Podle mně to je nesmysl. Cukr obsahuje jen uhlík, vodík a kyslík, 20 % popelovin by potom znamenalo něco jako cukr smíchaný s pilinami půl napůl nebo tak nějak.
Ostatně na rafinovaný cukr coby výrobek bude určitě někde oborová norma, která tohleto předepisuje. Tam bude i maximální možný obsah popelovin, pravděpodobně někde na úrovni desetiny procenta.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52435


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Honza Zátka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Fascinovany

Ty procenta jsou hodně přahnané... bílí rafinovaný cukr musí mít minimálně 99,8% čisté sacharózy. Zkrmit med standardně v roztoku jsem psal z důvodu podnícení. Pokud dám do úlu v srpnu hotové zavíčkované zásoby tak matka klást přstane společně se snůškou což není zrovna ideální. Pokud se někdo chcete šťourat ve složení cukru, tak http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=190

------------ Původní zpráva ------------
Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
Předmět: Re: Re: Fascinovany
Datum: 26.5.2011 12:40:49
----------------------------------------
Ahoj Jendo,
nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20%
popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k
cukrovarům?
Každopádně vloni kamarád krmil cukrem a v zimě se mu včely podělali, což si za
léta nepamatuje.
Zimování na medu beru jako přirozenou potravu tedy jako nejlepší. Sám budu o
víkendu řešit problém, že nestíhám vytáče, tak asi nějaké nástavky odložím na
oddělky, abych mohl přidat kmenovým včelstvům, do maringotky se mi víc než 7NN
nevejde. V červenci uvidím, kolik vytočím a kolik jim nechám na zimu. Jinak
vytáčet a pak zkrmovat je blbost, copak to někdo dělá divokým včelstvům?
Zkrystalizovaný med včelám vůbec nevadí, je hygroskopický nasaje vodu a včely ho
odeberou.
Radek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52436


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Re: Fascinovany

Díky za odpověď,
pokud jde o podněcování, vůbec nemá smysl, navíc v srpnu je už narozených nebo ve stadiu plodu většina zimních včel. Navíc se začíná mluvit o tom, že včasné ukončení plodování v podletí příznivě ovlivňuje varoózu, nenamnoží se tolik roztočů a pokud jde o sílu včelstva, je mnohem výhodnější včelám ponecht na zimu alespoň 3nástavky 39*24 nebo i víc a pak porovnejte podněcovaná včelstva se správně vyzimovanými.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Honza Zátka <honzazatka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 13:44:35
> ----------------------------------------
> Ty procenta jsou hodně přahnané... bílí rafinovaný cukr musí mít minimálně 99,8%
> čisté sacharózy. Zkrmit med standardně v roztoku jsem psal z důvodu podnícení.
> Pokud dám do úlu v srpnu hotové zavíčkované zásoby tak matka klást přstane
> společně se snůškou což není zrovna ideální. Pokud se někdo chcete šťourat ve
> složení cukru, tak http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=190
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 12:40:49
> ----------------------------------------
> Ahoj Jendo,
> nemám podložené, je to drb, ale říká se, že ten současný cukr může mít až 20%
> popelovin, zatímco dříve náš cukr měl cca 4%. Je tu někdo, kdo má blízko k
> cukrovarům?
> Každopádně vloni kamarád krmil cukrem a v zimě se mu včely podělali, což si za
> léta nepamatuje.
> Zimování na medu beru jako přirozenou potravu tedy jako nejlepší. Sám budu o
> víkendu řešit problém, že nestíhám vytáče, tak asi nějaké nástavky odložím na
> oddělky, abych mohl přidat kmenovým včelstvům, do maringotky se mi víc než 7NN
> nevejde. V červenci uvidím, kolik vytočím a kolik jim nechám na zimu. Jinak
> vytáčet a pak zkrmovat je blbost, copak to někdo dělá divokým včelstvům?
> Zkrystalizovaný med včelám vůbec nevadí, je hygroskopický nasaje vodu a včely
> ho
> odeberou.
> Radek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52437


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Josef Křapka (77.237.138.60) --- 26. 5. 2011
Re: Re: Re: Fascinovany

Jde mi z toho hlava kolem, co dokáže český včelař vymyslet.
Je to zábava :o)). Myslím, že jednodušší, efektivnější a energeticky nenáročný je způsob, který provozuje ing. Dvorský. Viz "medná komora". Doporučuji jeho stránky.
Jinak, to že bychom med neprodali, o to není žádná obava. A pokud nám letos něco zbude, žádné neštěstí. Příští rok med být v takovém množství nemusí. To se potom letošní zásoby hodí.
Tak ať Vám to teče, přátelé. JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52438


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Jan Cervenka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Dne Thursday 26 of May 2011 11:24:28 R. Poláek napsal(a):
> Jinak co se týká skladovacích prostorů, spíš to pro mě v vzdálenější
> budoucnosti vypadá na chladnou komoru. V květnu polovinu, dvě třetiny
> plástů s medem vybrat a tam uložit a potom podle vývoje ceny v podletí buď
> něco z toho vrátit včelám na zimu nebo naopak v září, říjnu nahřát a
> vytočit.
>
> Akorát ještě nemám představu o nákladech, co by to vyžadovalo.

No bud suchy sklep, nebo termokomoru se starym mrazakem - nebo lepe
klimatizaci, naklady na stavbu - zalezi na Vasich dispozicich a klimoska cca
6-10000 Kc. Zalezi, jak to budete mit utepleno, provoz dle kvality a sazby
elektriny, ovsem Vam si netroufam radit :) . Provozne bude nejlevnejsi ten
suchy sklep.


--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52428


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"No bud suchy sklep, nebo termokomoru se starym mrazakem - nebo lepe
klimatizaci, naklady na stavbu - zalezi na Vasich dispozicich a klimoska cca
6-10000 Kc. Zalezi, jak to budete mit utepleno, provoz dle kvality a sazby
elektriny, ovsem Vam si netroufam radit :) . Provozne bude nejlevnejsi ten
suchy sklep."

Možná něco takového. Rozhodně to má svoje kouzlo, uložit plné rámky a jak dojdou zásoby medu, třeba o vánocích nebo v předjaří, prostě další dávku rozehřát a vytočit. Co jsem měl možnost vyzkoušet, tak to, že med zůstává v plástech v kontaktu s voštím, dává takhle rozehřátému a vytočenému medu jakousi chuť čerstvého, právě vytočeného neskladovaného medu

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52430


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
gp (93.92.52.23) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

A to jsem osobně slyšel p.Špačka v září v Lysé, jak Cechařům povídal, že situace se může během roku otočit o 180st.
Naprostý nezájem o diskuzi, my budemem prodávat ze dvora a budeme na výkupu nezávislí.
.........

Proč ho neposlouchaly co říká? Kam jsi to napsal? Víš, že místo nějakých přednášek stačí říci, že příští rok ať je snůška a přínos jakkýkoli musí mít každý včelař velkou zásobu obalů na med? Kdybych toto slyšel na Tvém místě já, tak nic jiného nedělám, že sháním barely a hoboky a ostatní které znám k tomu nabádám. Ty obaly se teď shání těžko. Já se tuto informaci o ceně dozvěděl asi před týdnem a jak jsem napsal, zatím cenu neřeším, nemám proč. Špaček už asi v září měl plný sklad a potřebuje nejprve prodat. A proti plnému skladu se lépe přežívá s plným skladem. K tomu ten prodej ze dvora za 60 -80 ... a zase nějak bude._gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52439


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
KaJi (85.70.20.53) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

GP:
....toto slyšel na Tvém místě já, tak nic jiného nedělám, že sháním barely a hoboky a ostatní které znám k tomu nabádám. Ty obaly se teď shání těžko.
---------
No já troškař mám zatím dost hoboků a hodně kýblů z víkem.
Ale ty sudy, to by jsee zatím neptřeboval. Ale doufám, že na ně dojde, dneska to zase pěkně zahučelo.:-)

To jsou nějaké spec. sudy s potr.barvou, nebo se to vždycky vystýlá umělohmotným pytlem, co prodávám m.j. Lysoň.

Sedláček uvádí, že je dává sudy k naplnění oproti záloze 400Kč. Takže to asi žádná extra věc nebude. Kde se to dá koupit, pokud nestačí obyč sud.

Díky.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52444


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
gp (93.92.52.23) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Sedláček uvádí, že je dává sudy k naplnění oproti záloze 400Kč. Takže to asi žádná extra věc nebude. Kde se to dá koupit, pokud nestačí obyč sud.

Díky.

Karel
..........
To právě nevím, ale 400Kč záloha, to je Sedláček kanec._gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52445


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Honza Zátka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Sudy se dají sehnat jako použité z různých potravinářských fabrik. Expedují se v tom sirupy atd. Nevím o nikom, kdo by tam ten pytel nedával, ale možné to je, origo je to v nich také rovnou nalité a do hliníkových konví taky nikdy nikdo nic nedával, a že některé jsou pěkně hnusné... Ale manipulace s cca 300kg už není nic moc a chce to techniku. A teď pro většinu překvapivá informace, takový sud se nechá sehnat už za 300-400Kč. Ale kde říkat nebudu, tolik jich zase "neprodukují". Hledejte a ptejte se.

------------ Původní zpráva ------------
Od: gp <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Fascinovany
Datum: 26.5.2011 21:16:12
----------------------------------------
Sedláček uvádí, že je dává sudy k naplnění oproti záloze 400Kč. Takže to
asi žádná extra věc nebude. Kde se to dá koupit, pokud nestačí obyč sud.

Díky.

Karel
.........
To právě nevím, ale 400Kč záloha, to je Sedláček kanec._gp_


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52446


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Cervenka (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Dne Thursday 26 of May 2011 22:08:54 Honza Zátka napsal(a):
> A teď pro většinu překvapivá informace, takový sud se nechá sehnat už za
> 300-400Kč. Ale kde říkat nebudu, tolik jich zase "neprodukují". Hledejte a
> ptejte se.


onehda jsem jich asi 20 videl ve srotu, jednou pouzite, neznicene, cena tak
cca 50 kc ( 8 kc/kg ), ale uz mam tolik " pokladu ", ze to neni kam davat.
Jeden jsem kdysi dostal, delam v nem cukerny roztok a vozim na voziku.

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52449


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
ales molcik (e-mailem) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Do čeho uložit med budu nejspíš muset řešit také, protože odhadem na letošní úrodu, budu mít nádob málo. Teď mám z potr. plastu bílé nádoby s víkem na 40l , tj asi 50kg medu který se v
pohodě do toho vejde. Stály asi 180kč. Na přenášení v ruce to stačí, takže do většího objemu bych nešel. Jinak se dají koupit sudy s potravinářským atestem s víkem na 120l. Cenu budu vědět zítra.
Ono ve skladech s tímto sortimentem se něco dá sehnat za rozumnější cenu než v prodejnách se včel. zbožím.



> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 26.5.2011 21:03:24
> ----------------------------------------
> GP:
> ...toto slyšel na Tvém místě já, tak nic jiného nedělám, že sháním barely
> a hoboky a ostatní které znám k tomu nabádám. Ty obaly se teď shání těžko.
> ---------
> No já troškař mám zatím dost hoboků a hodně kýblů z víkem.
> Ale ty sudy, to by jsee zatím neptřeboval. Ale doufám, že na ně dojde,
> dneska to zase pěkně zahučelo.:-)
>
> To jsou nějaké spec. sudy s potr.barvou, nebo se to vždycky vystýlá
> umělohmotným pytlem, co prodávám m.j. Lysoň.
>
> Sedláček uvádí, že je dává sudy k naplnění oproti záloze 400Kč. Takže to
> asi žádná extra věc nebude. Kde se to dá koupit, pokud nestačí obyč sud.
>
> Díky.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52447


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radek (213.220.233.191) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Nove plastove sudy ruznych velikosti vc. potravinarskeho atestu se daji koupit na mnoha mistech - napr. http://www.tref.cz/.

Pristup dobry, prave sem pro jine ucely objednaval byt jen 4 sudy. Poslou postou nebo Radialkou.

Radek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52448


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
gp (93.92.52.23) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Plastové sudy jsou na pendrek. To poznáš, až ti projede dnem kamínek nebo hřebík z palety a potom to rozehřeješ. Zpracovatelé to vůbec kvůli tomuto nechcou ani vidět._gp_
..........
Radek (213.220.233.191) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany (52410) (52422) (52439) (52444)

Nove plastove sudy ruznych velikosti vc. potravinarskeho atestu se daji koupit na mnoha mistech - napr. http://www.tref.cz/.

Pristup dobry, prave sem pro jine ucely objednaval byt jen 4 sudy. Poslou postou nebo Radialkou.

Radek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52450


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
ales molcik (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Velký zpracovatel by měl si dodat vlastní sudy ve kterých si to rozpouští. Aspoň tak to měly zařízeno někteří co dodávaly do výkupu a toho medu měly víc než malé množství. A nevím jak by u zpracovatele obstál plastový sud, ti při rozpouštění nejspíš na teplotu do 50°C moc hledět nebudou, aby takové množství medu rozpostily efektivně nebo jen popustily u stěny sudu aby mohly med vyklepnout do stroje. Tady je spíš řeč o nádobách pro domácí uskladnění. Já mám pod ty bílé uřezaný čtverec sololitu, na který to na zem postavím spíš proto aby se dno neodřelo, protože jak jsou nádoby prázdné tak je možné je skladovat zasunutím do sebe a strkat do čistého nějaký poškrábaný spodek co se špatně umívá není zrovna pěkné čisté to musí být i zvenčí a zespod. Dávám tři nádoby na sebe takže na 1 m2 asi 600kg medu.
Mít něco takového v nerezu by bylo jistě lepší, ale pokud někde se to dá sehnat, tak ta cena by už asi tak příjemná nebyla.


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 27.5.2011 00:10:46
> ----------------------------------------
> Plastové sudy jsou na pendrek. To poznáš, až ti projede dnem kamínek nebo
> hřebík z palety a potom to rozehřeješ. Zpracovatelé to vůbec kvůli tomuto
> nechcou ani vidět._gp_
> .........
> Radek (213.220.233.191) --- 26. 5. 2011
> Re: Fascinovany (52410) (52422) (52439) (52444)
>
> Nove plastove sudy ruznych velikosti vc. potravinarskeho atestu se daji
> koupit na mnoha mistech - napr. http://www.tref.cz/.
>
> Pristup dobry, prave sem pro jine ucely objednaval byt jen 4 sudy. Poslou
> postou nebo Radialkou.
>
> Radek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52451


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
R. Polášek (85.71.180.241) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Ono asi nádoby na med budou vždy s nějakým háčkem.
Plastové budou naplněné medem vždy citlivé na nešetrné zacházení, při jejich zahřívání při rozehřívání medu se potravinářský atest může stát pochybný a podle kvality plastu budou rychleji či pomaleji stárnout a křehnout a pak snadno praskat.
Levné "potravinářské sudy" jsou sudy z běžné oceli opatřené nějakým potravinářským lakem, které se bez výhrad dají použít jen poprvé. Podruhé a vícekrát už může být vrstva potravinářského laku porušená.
Nerezové jsou potom drahé. Navíc pokud se nerezové nádoby udělají kvůli ceně málo mechanicky pevné, budou taky naplněné medem citlivé na nešetrnou manipulaci a jejich životnost taky může být překvapivě nízká.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52453


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
R. Polášek (85.71.180.241) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Tady je spíš řeč o nádobách pro domácí uskladnění. Já mám pod ty bílé uřezaný čtverec sololitu, na který to na zem postavím spíš proto aby se dno neodřelo, protože jak jsou nádoby prázdné tak je možné je skladovat zasunutím do sebe a strkat do čistého nějaký poškrábaný spodek co se špatně umívá není zrovna pěkné čisté to musí být i zvenčí a zespod. Dávám tři nádoby na sebe takže na 1 m2 asi 600kg medu."

Plast má tu vlastnost, že nesnáší dlouhodobé napětí. Pokud se plastová nádoba plná medu položí na nerovný povrch , je spodek plastové nádoby vystaven trvale tomu napětí. Pokud ta nerovnost je malá, tak se plast podle té nerovnosti časem vytvaruje, pokud je větší, plast to neustojí a dno nádoby prostě praskne. Moje zkušenosti z uskladňování kvasu. Asi se dojde k tomu, že běžné plastové potravinářské nádoby budou muset být vždy podkládány nějakou rovnou podložkou, která bude držet tvar.
Zvláště pokud to budou běžné levné plastové potravinářské nádoby. Můj dojem z nich je totiž takový, že kvůli nízké ceně je síla dna takových nádob minimalizována, aby takové nádoby měly jen krátkou životnost, rok, dva roky, tři roky.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52454


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
a.turčáni (94.229.32.130) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Plastové sudy jsou na pendrek. To poznáš, až ti projede dnem kamínek nebo hřebík z palety a potom to rozehřeješ. Zpracovatelé to vůbec kvůli tomuto nechcou ani vidět._gp_

Gusti, trafil si klinček po hlavičke, práve pri poslednom vytáčaní medu som zbadal, že z plástovej nádoby vyteká med, nádoba praskla pod výstupkom pre prenášanie. Plast vďaka ultrafialovému žiareniu, rýchlo degraduje a plastové nádoby sú často vystavované slnku.
Takže kov je najlepší a samozrejme antikor, len kto ho si pre cenu dovolí, takže nám ostáva len plech s dobrým náterom potravinárskej farby.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52455


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Honza Zátka (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Kdo by chtěl plastové potravinářské sudy za zajímavou cenu tak: http://aukro.cz/barel-sud-becka-kad-nadrz-220l-i1631589859.html ale kov je kov :-)


------------ Původní zpráva ------------
Od: a.tur??ni <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Fascinovany
Datum: 27.5.2011 07:26:33
----------------------------------------
Plastové sudy jsou na pendrek. To poznáš, až ti projede dnem kamínek nebo
hřebík z palety a potom to rozehřeješ. Zpracovatelé to vůbec kvůli tomuto
nechcou ani vidět._gp_

Gusti, trafil si klinček po hlavičke, práve pri poslednom vytáčaní medu som
zbadal, že z plástovej nádoby vyteká med, nádoba praskla pod výstupkom pre
prenášanie. Plast vďaka ultrafialovému žiareniu, rýchlo degraduje a
plastové nádoby sú často vystavované slnku.
Takže kov je najlepší a samozrejme antikor, len kto ho si pre cenu dovolí,
takže nám ostáva len plech s dobrým náterom potravinárskej farby.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52456


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Jan Cervenka (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Dne Friday 27 of May 2011 07:58:27 Honza Zátka napsal(a):
> Kdo by chtěl plastové potravinářské sudy za zajímavou cenu tak:
> http://aukro.cz/barel-sud-becka-kad-nadrz-220l-i1631589859.html ale kov je
> kov :-)
>
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: a.tur??ni <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Fascinovany
> Datum: 27.5.2011 07:26:33
> ----------------------------------------
> Plastové sudy jsou na pendrek. To poznáš, až ti projede dnem kamínek nebo
> hřebík z palety a potom to rozehřeješ. Zpracovatelé to vůbec kvůli tomuto
> nechcou ani vidět._gp_
>
> Gusti, trafil si klinček po hlavičke, práve pri poslednom vytáčaní medu som
> zbadal, že z plástovej nádoby vyteká med, nádoba praskla pod výstupkom pre
> prenášanie. Plast vďaka ultrafialovému žiareniu, rýchlo degraduje a
> plastové nádoby sú často vystavované slnku.
> Takže kov je najlepší a samozrejme antikor, len kto ho si pre cenu dovolí,
> takže nám ostáva len plech s dobrým náterom potravinárskej farby.

kdyz uz to aukro, tak ja myslel tenhle sud :

http://aukro.cz/plechovy-sud-barel-200-l-treba-na-vodu-nebo-obili-i1631661785.html

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52462


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Honza Zátka (e-mailem) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

kdyz uz to aukro, tak ja myslel tenhle sud :
http://aukro.cz/plechovy-sud-barel-200-l-treba-na-vodu-nebo-obili-i1631661785.html
S pozdravem Jan Cervenka
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ty mám namysli od začátku, ty plastové jsem našel náhodou a jsou pervektní třeba na medovinu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52464


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
R. Polášek (85.71.180.241) --- 27. 5. 2011
Re: Fascinovany

Když už Aukro...
http://aukro.cz/plastovy-sud-barel-200-l-treba-na-vodu-i1623199042.html
by se hodil na plášť levného medometu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52465


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu