78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


jirka (85.71.46.60) --- 20. 5. 2011
řídký med

mám trochu pochybmosti o obsahu vody v medu.
prý pomáhá nechat ho v nádobě odstát a horní vrstvu odebrat.
jak dlouho se má odstát a jakou vrstvu odebrat?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52299


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jiří Pala (193.179.175.210) --- 20. 5. 2011
Re: řídký med

BLBOST!!!

J.P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52301


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
PavelN (193.179.220.250) --- 20. 5. 2011
Re: řídký med

no, pokud vytočíte pár rámků s řídkým medem, vlijete do nádoby a přidáte hustší med bez důkladného promíchání, skutečně se stane to co popisujete a teoreticky můžete horní, řidší, vrstvu odebrat a použít třeba na výrobu medoviny. Prakticky je to ale tak, že když vytočíte řídký med, usadí se na dně nádoby řídký a u hladiny ten ještě řidší. jinak sřečeno, tato metoda Vám příliš nepomůže, ledaže se vám nějakým omylem zamíchá pár rámků nezralého medu do dobře vyzrálého. Zakupte si hustoměr (http://www.medocentrum.cz/eshop/?p=productsMore&iProduct=453&sName=Hustomer-na-med), který je vhodný k měření obsahu vody v medu, změřte to přesně a podle výsledku rozhodněte, zda budete vyrábět medovinu, nebo plnit do sklenic.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52305


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 20. 5. 2011
Re: ??dk? med

Za1) pořiď si refraktometr
na takové rozdělování je dobrá čeřící nádoba se spodním ventilem
sám to tak dělám v nádobách 60l a odpouštím až do povolené hranice obsahu vody následně pak doplňuji dalším medem.
norma EU je 20% a český med 18% vody
někdo tady psal že dokonce na vysušení používá s úspěchem bytové vysoušeče.

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: jirka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: ??dk? med
> Datum: 20.5.2011 08:41:51
> ----------------------------------------
> mám trochu pochybmosti o obsahu vody v medu.
> prý pomáhá nechat ho v nádobě odstát a horní vrstvu odebrat.
> jak dlouho se má odstát a jakou vrstvu odebrat?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52308


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Martin Černý (80.83.67.74) --- 20. 5. 2011
Re: řídký med

Než jsem si zakoupil refraktometr, tak se mi také jednou povedlo vytočit řídký med. Sháněl jsem všemožné rady co s tím a nakonec se mi osvědčilo postavit náboby s medem na sluníčko a do nádoby strčit hadičku od kompresorku co se používá na vzduchování akvária. Po 2 dnech klesla hladina vody na 18%. Ovšem je problém, jak zabezpečit to, aby se do medu nenaprášilo a pod. Ale jako nouzové řešení to funguje. Nejlepší je ovšem med nechat dozrát v plástech ;-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu