78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
| - bikiper (193.179.175.210) --- 1. 4. 2011
Re: Dýmák
Máš několik možností. Jedna z nich je zahodit a koupit nový, nebo ve skříni dýmáku rozdělat planoucí oheň a víko s komínkem přiklopit jen napůl, můžeš vypodložit větším hřebíkem, který leží přes skříň dýmáku. Pozor, nesmí ti zhasnout ohěň. K takovémuto čištění ti postačí půlka zmuchlané přepravky na deset vajec. Říká se tomu "vypálit".
biki
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 51463
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - ales molcik (e-mailem) --- 1. 4. 2011
Re: D?m?k
A co menší technická úprava. Ta děrovaná vložka pryč a jiné palivo. Mám dubový troud a ten dehtuje dost, ale také používám nasušený choroš(dřevokazná houba, nevím jak po slovensky) a ten tolik nedehtuje a hoří déle.
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: rado58 <e-mail/=/nezadan> > Předmět: D?m?k > Datum: 01.4.2011 12:55:35 > ---------------------------------------- > Za takú radu ti pekne ďakujem. Samozrejme že čistím dymák klasickým > spôsobom , ale už ma nebaví mechanické oškrabávanie, ktoré aj tak moc > nepomáha ( a myslím tým ucpávanie dierok v hlave dymáku), preto > hľadám v diskusii radu či to nejde aj iným spôsobom a včelám by tá > chemia nevadila. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 51470
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 4. 2011
Re: D?m?k
Kuřlák se musí zapálit tak, aby se v něm vytvořilo jádro ze žhavých uhlíků uvnitř vrstvy paliva.
Pálil jsem v kuřláku za ty desítky let poloztrouchnivělé dřevo z vrby, buku, smrku , dubu, lípy, topolu, švestky, třešně, jabloně, vlašského ořechu, jasanu, suché dřevo beze stopy trouchnivění vrby, lípy, buku ( 1 - 2 cm silné větvičky nebo stejně silné štípy) smrkové šišky, hobru, lisovanou novinovou papírovinu a určitě ještě další věci, na které si zrovna nevzpomínám a nikdy jsem neměl s kouřem a kuřlákem problém. Akorát byl rozdíl v tom, že jedno palivo doutnalo ochotně a kuřlák se musel přiškrcovat a jiné méně ochotně, kuřlák se musel nechat volně tah spíš pořád naplno, jinak to uhasínalo a byl víc rožhavený.
Smrkové dřevo a šišky produkovaly kouř smradlavý hodně po pryskyřici. Hobra trochu smrděla po pojivu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 51471
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu