78204

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Gusto (195.98.16.195) --- 4. 2. 2011
termokomora

Prosim vas,ako mate riesene stekucovanie medu?Ja som doteraz stekucoval vo vodnom kupeli,vana na 4 kanvy,vyhrievana el.Chcem prejst na komoru so vzduchovym ohrevom,korpus z polystyrenu 10cm,kanvy na roste vysokom cca30cm,vyhrievacie teleso na spodu..vnutorny rozmer 100x80cm,vyska 80cm.Mate to niekto takto vyriesene?je treba pridat aj ventilator?Ziarovkami nechcem kurit,cez google som nasiel prumyslova kaminka typ 4369,su na 250w,500w atd.Boli by vhodne na tento ucel?Privitam akekolvek vase skusenosti,vdaka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50347


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Honza (90.179.4.141) --- 4. 2. 2011
Re: termokomora

Používám starý vyřazený pultový mrazák - po stěnách mám daný topný kabel zapojený řes termostat. Má to tu výhodu, že je dobře vyřešena konstrukce a izolace, vejdou se mi tam přesně dvě konve což stačí, stekucení trvá podle druhu medu a stavu krystalizace 12-36 hodin. Žádný ventilátor tam nemám, na tak malou výšku to nemá smysl. Jen to chce med v konvi občas promíchnout, jinak trvá rozehřívání o dost dýl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50349


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
med (85.71.180.241) --- 4. 2. 2011
Re: termokomora

U všelijakých topných těles si dej pozor na to, že ty jsou obvykle konstruována na volný prostor, kdy kolem nich může proudit vzduch. V uzavřeném prostoru se pak mohou přehřívat a jejich povrchová teplota potom může být příliš vysoká. Je vhodné je přepnout na nižší výkon nebo rovnou na nižší výkon upravit.
Druhá věc je potom ta, že levná topidla často v uzavřeném prostoru za horka vytvářejí intenzívní smradíky z výparů nejčastěji levných plastů. Ventilátory taky. V místnosti se takové smradíky ztratí, ale v malé termokomoře vyniknou. Med je minimálně třeba mít bezpodmínečně uzavřený, v plastu můžou dokonce teoreticky ty smradíky projít přes stěnu do medu.
Jestli přidat ventilátor nebo ne, záleží na povrchové teplotě topidel, výkonu topidel a rovnoměrnosti jejich rozložení pod nádobami. Správně izolovanou termokomoru vyhřeje i malý topný výkon, 50 - 100 watt na vnitřní teplotu takových cca 60 st C, která už na rozehřátí medu v konvích na 45 - 50 st C stačí. Jen to trvá den, dva dny, než těch 50 - 100 - 200 watt dodá tolik tepla, že ohřeje ten vložený med v nádobách a termostat přitom nemá moc práce. Na rovnoměrné rozdělení tepla potom může stačit přirozené proudění bez ventilátoru.
Topný výkon třeba 500 a víc watt bude v uzavřeném protoru vyžadovat bezpodmínečně kvalitní termostat a pravděpodobně i ventilátor. Ohřátí medu bude rychlejší. Bude třeba dávat pozor na místní přehřátí, ventilátor může do termokomory uvolňovat smradíky. Ve vyšší teplotě termokomory může mít znatelně nižší životnost, protože běžný ventilátor je stavěný na pokojovou teplotu 20 st C +- něco, ne na teplotu 40 - 60 st C.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50352


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu