78440

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Pavel (81.19.47.92) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodní prodej

Jsou zde dva problémy - subjekty.
Včelař - při prodeji ze "dvora" se nesmí dodávat do tržní sítě. Pokud v prodejně (v daném kraji) bude uveden i včelař (od koho ten med je), je to OK.

Prodejce/na - musí mít v živnostenském oprávnění uveden prodej potravin a mít k tomu i vybavení. Např. jeden trafikant může prodávat jen noviny a jiný trafikant noviny + bagety. Ale ten kdo prodává potraviny, musí mít i lednici, průkaz od hygieny pro pracovníka v potravinářství (poučení, zdravotní prohlídka, ...).
Většinou tvůj med je možno prodávat v cukrárně, lékárně, potravinách, ... ale v holičství většinou už ne.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49762


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
NitraM (84.42.169.137) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodní prodej

Hm, tak to příliš nechápu. V holičství to rozhodně prodávat nechci, ale jinak by mě zajímaly ty hygienické podmínky, které je třeba v tomto případě splňovat... Myslím, že je-li med již jednou zabalený, nic mu z hygienického hlediska nehrozí (narozdíl třeba od těch baget, které skutečně určité správné zásady skladování vyžadují). Myslím, že je to stejné jako právě v případě doplňkového sortimentu v trafikách (žvýkačky, nápoje, sušenky, atd.). Jak to tedy vidím, jedná se o zbytečnou byrokracii - o kvalitě medu se podle mě rozhoduje jinde, ne v regále na krámě...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49763


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Včelař musí jen řešit kvalitu medu. Prodej ze dvora předpokládá dodržení běžných hygienických podmínek v domácí kuchyni při plnění do sklenic.
Všechno ostatní je pak záližitost prodejny.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: NitraM <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Maloobchodn? prodej
> Datum: 13.1.2011 15:02:36
> ----------------------------------------
> Hm, tak to příliš nechápu. V holičství to rozhodně prodávat nechci, ale
> jinak by mě zajímaly ty hygienické podmínky, které je třeba v tomto případě
> splňovat... Myslím, že je-li med již jednou zabalený, nic mu z hygienického
> hlediska nehrozí (narozdíl třeba od těch baget, které skutečně určité
> správné zásady skladování vyžadují). Myslím, že je to stejné jako právě v
> případě doplňkového sortimentu v trafikách (žvýkačky, nápoje, sušenky,
> atd.). Jak to tedy vidím, jedná se o zbytečnou byrokracii - o kvalitě medu
> se podle mě rozhoduje jinde, ne v regále na krámě...
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49765


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(212.77.163.106) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Jak to tedy vidím, jedná se o zbytečnou byrokracii - o kvalitě medu
> se podle mě rozhoduje jinde, ne v regále na krámě...
>
---------------
:-)
Podle odpovědí v této konferenci posuzovat úroveň legislativy?

:-)
:-))
:-))

To by jsi se taky mohl dozvědět, že při sněhu a náledí musíš mít při chůzi po chodníku sněžnice.

A parlament by v tom byl celkem nevině.



Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49766


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
r. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Spíš by to chtělo zkušenosti někoho, kdo už takhle prodává. Jak kdo sehnal příslušný obchod, kolik dává marži prodejci, jak prorazil a přesvědčil prodejce, aby jeho med vzal do prodeje, když v tom obchodu už třeba prodávají další 2 - 4 včelaři.... Jak je to vidět v některých obchodech u nás, medu takhle prodávaného je dost.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49767


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
NitraM (84.42.169.137) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Karel: "Podle odpovědí v této konferenci posuzovat úroveň legislativy?

:-)"
__________________________

Já vím, myslel jsem jen, že právě třeba někdo má praktické zkušenosti, jak to funguje - tedy že se podělí s tím, jak je legislativa přísná, její uplatňování v praxi, atd. Zda třeba kontrolní orgány postupují benevolentně a případně doporučí sjednat nápravná opatření, či zda hned pokutují, atd.
__________________________

Pepan: "Včelař musí jen řešit kvalitu medu. Prodej ze dvora předpokládá dodržení běžných hygienických podmínek v domácí kuchyni při plnění do sklenic.
Všechno ostatní je pak záližitost prodejny."

___________________________

To zní logicky, já si za kvalitou svého medu stojím, pochopitelně dodržuji při jeho zpracovávání veškeré hygienické požadavky atd. Jelikož se ale právě jedná o dobrou známou, velmi nerad bych ji vystavoval nějakým nepříjemným situacím. Proto jsem se snažil zeptat i na zkušenosti jiných včelařů, kteří třeba med prodávají jako doplňkový sortiment (tak jsem na něj narazil i v drogerii, obchodě se smíšeným zbožím, v trafice, nebo dokonce i v knihkupectví). V zásadě je to spíše její výpomoc mně, v podstatě další "odběrné místo", i když určitý zisk samozřejmě jako prodejce má. Bylo by ale nepříjemné, aby pak byla za svůj skutek odměněna pokutou... A já dal od všeho ruce pryč, že se mě to netýká. Jinak ale samozřejmě děkuji za reakci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49768


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
KaJi (212.77.163.106) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

To je tak, každý zodpovídá sám za sebe.

Ty prodáváš do obchodu a co si domluvíš to máš, je to tvoje riziko. Ty ručíš za zboží obchodníkovi a obchodník zákazníkovi.

Obchodník si to bere do obchodu a je to jeho byznys a on musí vědět a pokud ne, tak neznalost zákona neomlouvá. Vím o trafikantovi co neměl u zapalovače návod v češtině a platil a ČOIKa chodila od trafiky k trafice a jen vybírala, protože náhodou věděla, že tam jezdí nějaký dealer co prodává do trafik zapalovače i s návodem (v podtatě chyba, iniciativa co se trestá) a nenechal si jej přeložit, nebo jej nezahodil. A ČOIKa plnila plán.
:-)
A nikdo se příliš nevyzná v tom, co musí všechno obchodník splnit, aby měl všechno v pořádku.
----------

Osobně si myslím, že toto je cesta, která posune včelařství jednou dál.
Ale dnes je na ní docela brzo. Už jenom proto, že aby se v krámě prodával med za 130 (třeba) tak by jej ten samý včelař neměl prodávat nikdy levněji.
Atd, atd. Mimo jiné, by nebylo vhodné, aby za nižší cenu - tzv. koncovou prodávali i včelaři v okolí obchodníka.

A to je ta dlouhá cesta před námi. :-)

Karel



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49769


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(85.71.180.241) --- 14. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

"Osobně si myslím, že toto je cesta, která posune včelařství jednou dál.
Ale dnes je na ní docela brzo. Už jenom proto, že aby se v krámě prodával med za 130 (třeba) tak by jej ten samý včelař neměl prodávat nikdy levněji. "

Ta doba už tady je. U nás v poměrně vyhlášené prodejně zeleniny prodává svůj med několik včelařů už několik let. V centru Ostravy, kda jsem párkrát loni a předloni vlez do prodejen potravinových doplňku, tak tam vždy byl med od něšjakého včelaře....
Kdo by takhle chtěl prodávat a ještě se nerozhoupal, poněkud zaspal, nejlukrativnější prodejny už budou dávno obsazeny. Může už být problém si vůbec takový prodej v nějaké prodejně s více zákazníky domluvit....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49772


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
KaJi (212.77.163.104) --- 14. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Ale dnes je na ní docela brzo. Už jenom proto, že aby se v krámě prodával med za 130 (třeba) tak by jej ten samý včelař neměl prodávat nikdy levněji. "

Ta doba už tady je. U nás v poměrně vyhlášené prodejně zeleniny prodává svůj med několik včelařů už několik let.
.......

No pokud ty ceny v krámě nikdo v okolí nepodsekává, tak to máte kliku, nebo je okolo málo včelařů.

Tady nešlo o to to prodávat, ale udržet cenovou hladinu.


Ještě před dvěma lety mě jeden včelař nabízel svůj med ve sklenicích, když zjistil že prodávám dráž než on.
Ale nebyl schopen pochopit, že by mně měl dát ze své koncové ceny slevu.
Tohle je to o čem jsem mluvil, tedy to že včelaři musí pochopit, že obchodník by měl mít z koncové ceny svůj díl. Že najít a udržet zákazníka je taky práce ať jí dělá včelař, nebo obchodník, měla by být v ceně zakalkulována.
A logicky pokud ji dělá obchodník, měla by přejít na něj, tedy dvě ceny - jedna pro přímý prodej, druhá pro překup.

A to vidím tak jak koukám okolo sebe jako dlouhodobý problém.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49774


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
(85.71.180.241) --- 14. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

"No pokud ty ceny v krámě nikdo v okolí nepodsekává, tak to máte kliku, nebo je okolo málo včelařů. "

Kliku mám jedině od dveří, protože já tam med neprodávám. Ale jak to tak sleduji, tak se s největší pravděpodobností jedná víceméně o jiný okruh zákazníků než ti, co jsou ochotni zajet ke včelaři osobně.
Tihleti si zřejmě už zvykli nakoupit ten med ke svému normálnímu nákupu, třeba i o nějakou desetikorunu dráž, zatímco ti druzí jsou ochotni věnovat nějakou hodinku cestě za včelařem a nakoupit přímo u něho levněji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49775


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 14. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Pokud je v sousedství toho obchůdku včelař, tak by bylo dobré ceny mít srovnané. A jakmile se začne s předháněním, kdo bude levnější, tak na tom budou nakonec špatně jak včelař, tak ten obchod. Já to do těch obchodů po vesnicích, kde dávám na prodej med, vozím za 80Kč, aby ten obchodník to mohl mít na pultu za 100Kč. A důležité je mít kvalitní etiketu se všemi údaji, to byla první věc, která každého zajímala když jsem jim med prvně nabídl.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49777


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

"Pokud je v sousedství toho obchůdku včelař, tak by bylo dobré ceny mít srovnané. A jakmile se začne s předháněním, kdo bude levnější, tak na tom budou nakonec špatně jak včelař, tak ten obchod. Já to do těch obchodů po vesnicích, kde dávám na prodej med, vozím za 80Kč, aby ten obchodník to mohl mít na pultu za 100Kč. A důležité je mít kvalitní etiketu se všemi údaji, to byla první věc, která každého zajímala když jsem jim med prvně nabídl."

Já ale píšu o obchodech ve městě. Možná jsou nějací včelaři blízko někde v panelácích a možná tam nějak prodávají svůj med, ale skuteční venkovští včelaři jsou kilometry daleko. Zvláště v té Ostravě. Potom, co se týká Ostravy, velkou konkurencí budou včelařské prodejny, já tam vím o dvou, jedna je prodejna nějakého místního včelařského družstva, je docela v centru a sortiment prodávaných medů a dalších všelijak zpracovaných včelařských produktů má velký.
Kvalitní etiketa je automatická věc, nemůže být znatelně horší než etikety běžného zboží vystaveného ve vedlejších regálech. Pro sklenici jakožto obal platí totéž. Bez etikety se dnes dá prodávat med mimo dvůr asi jen výhradně na tržištích a za hodně nízkou cenu.
Co vidím jako rozporuplné, je tlak i u těchto medů je prodávat v tekutém stavu. Rozehřívání medu až na jeho dokonalou rozpustnost bez zákalu krystalků i v zimě je zřejmě automatické. Stejně tak odhaduji, že včelaři neprodané sklenice,ve kterých med už krystaluje, zřejmě z obchodů stahují a doma znova rozehřívají a plní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49779


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 14. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Koho zajima,jak je to mezi vcelarem a zakonem o potravinach http://jjvcela.sweb.cz/soubory/co5.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49782


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 13. 1. 2011
Re: Maloobchodn? prodej

Pěkný blábol
Při prodeji ze dvora smí včelař dodávat ve svém kraji do tržní sítě Tj. do maloobchodů a všem kdo jej aplikují ke spotřebě zákazníkům.
Nesmí dodávat do obchodních řetězců (nezaměňovat s obchodní sítí)
Za prodej je pak zodpovědný prodejce neb ten ví co mu umožňuje jeho oprávnění.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Pavel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Maloobchodn? prodej
> Datum: 13.1.2011 14:23:04
> ----------------------------------------
> Jsou zde dva problémy - subjekty.
> Včelař - při prodeji ze "dvora" se nesmí dodávat do tržní sítě. Pokud v
> prodejně (v daném kraji) bude uveden i včelař (od koho ten med je), je to
> OK.
>
> Prodejce/na - musí mít v živnostenském oprávnění uveden prodej potravin a
> mít k tomu i vybavení. Např. jeden trafikant může prodávat jen noviny a
> jiný trafikant noviny + bagety. Ale ten kdo prodává potraviny, musí mít i
> lednici, průkaz od hygieny pro pracovníka v potravinářství (poučení,
> zdravotní prohlídka, ...).
> Většinou tvůj med je možno prodávat v cukrárně, lékárně, potravinách, ...
> ale v holičství většinou už ne.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49764


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu