78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


V.Banýr --- 4. 12. 2003
Ruční výroba mezistěn odpověď.

Mezistěny jsem vyráběl asi 8 roků.Mé skušenosti.
1) Lis není potřeba čistit od měděnky.Ta tam bude vždycky.
2) Lis rýžákem,nebo sil.kartáčem umyjeme saponátem,opláchneme a je připraven.
3) Potřebujeme.Hrnec na kamnech,asi 10 l velký s rospuštěným voskem.
4) Stůl vedle kamen s lisem a prostor pro ukládání opláchnutých mezistěn,nejlépe do talíře na odvíčkovávání medu.
5) Kastrol s mlékem,asi 2l, běžné zobchodu,teplé.
6) Nádobu na oplachování čerstvých mezistěn,nejlépe vaničku s vodou.
7)Zběračku na vosk,asi 0,5 l velkou,nůž a pak už snad jen jehlu na čištění lisu,když se nám zašvihne.
Výroba: Do zahřátého lisu kolem 40 stupňů přibližně,nalejeme teplé mléko,lis zavřeme,několikrát pootevřeme a zase zavřeme aby se obě strany řádně namočily mlékem.Ze zavřeného lisu mléko jedním rohem vylejeme spátky do kastrolu.Lis položíme na stůl,otevřeme a zběračkou nalijeme vosk.Měl jsem tokový zvyk,že jsem vosk rozlil do takové podkovy.Lis ihned zavřeme a řádně přitlačíme víko po celé ploše.Nesprávné přitlačení spůsobí,že mezistěna bude zdvojená.Rovný stůl nutností.Přebytečný vosk se vytlačí do postranního prostoru.Lis zvedneme a přebytečný vosk nalijeme jedním rohem spátky do hrnce s voskem.Zbylý vosk v postranních žlábkách hned ztuhne.Lis oklopíme částečně víkem dolů a dno odložíme.Obřízneme hrany víka,sundáme mezistěnu a opláchneme ve vaničce s vodou.Ukládáme do pekáče.Opět vypláchneme mlékem a.t.d.Po výrobě asi 20 mezistěn mezistěny opláchneme ještě jednou v čisté vodě a stavíme na hranu aby odkapaly.
Nebezpečné chyby:
Lis mezi jednotlivými mezistěnami zapomeneme vypláchnout mlékem.Při vylévání vosku do lisu se dnem zběračky dotkneme některé desky lisu.Do zběračky nabereme kousky nerozpuštěných proužků vosku a nalijeme do lisu.Dbát nato aby v mléce neplavaly kousky vosku a nepřilepily se do lisu.Na kamnech se vosk nevaří ale jen rozehřívá.Práce provádíme bez zbytečného zdržování aby lis zbytečně nechladl.Ohříváme jenom vosk vše ostatní si udržuje teplptu samo.Množství vosku odhadneme podle toho aby přebytečný vosk tvořil asi 1/3 prostoru pro odpad 29*24 asi 0,15kg.Málo vosku znamená,že mezistěna nebude celá,nic jiného.Zalepení lisu znemená číštění jehlou delší dobu.Někdo teké pužívá k vyplachování vody s lihem v tom nemám skušenosti.Snad bych jen doporučil změřit velikost buněk a pokud by jich bylo na 27cm více jak 50,tak bych jich velkou zásobu nedělal.

Hodně úspěchů přeje V Banýr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4698


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
V.Hájek --- 10. 12. 2003
Re: Ruční výroba mezistěn odpověď.

Dík ze podrobný popis technologie, odzkoušel jsem to a funguje to, snat jen tlouštka mezistěn je trochu větší než bych si představoval, ale nejspíš to bude otázka určité praxe.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4748


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu