78405

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Pavel (82.100.0.70) --- 18. 6. 2010
tavidlo vosku

Dobrý den přátelé včelaři,chtěl bych si pořídit tavidlo na vosk,poradí mi někdo jaké je nejlepší?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 45317


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 19. 6. 2010
Re: tavidlo vosku

"Dobrý den přátelé včelaři,chtěl bych si pořídit tavidlo na vosk,poradí mi někdo jaké je nejlepší?"

Obecně záleží, na jaké množství včelstev to má být a jaká by měla být požadována výtěžnost.
Reálná cena vosku totiž hodně klesla, nyní je kilo vosku zhruba jako půl kila dobrého medu, proto nyní se prosazují zařízení spíš jednodušší a s jednodušší manipulací, kde v ideálním případě se vosk vyvaří a rozpuštěný odlije do nějaké formy, kde se nechá ztuhnout a je hotovo. I za cenu toho, že účinnost je menší, jako jsou třeba sluneční tavidla nebo vyvařování voští horkou párou. Kde zbudou zbytky, které ještě toho vosku obsahují hodně.
Zatímco dříve byly různé vařáky, kde se vedle parou vosk získával ještě lisováním nebo dokonce odstředivky, kde byla práce s nimi složitější, ale výtěžnost podstatně větší.
Já používám původně ruský hliníkový hrnec na odšťavování ovoce parou, na jednu dávku se zpracuje voští z 10 až 20 plástů a roztavený vosk s vodou se na konci rovnou nalije do tepelně izolované formy a nechá ztuhnout a je hotovo.
Získá se tak odhaduji polovina až 3 / 4 vosku z voští, ostatní zůstane ve zbytku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 45335


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu