| - Pavel Votrubec (e-mailem) --- 30. 3. 2010
Re: stačeci a čeřici nadoba
Ahoj,
1) já právě neplním "poctivě až po víčko" ale tak pod závit cca 4 mm pod okraj. Po té co to pár zákazníkům "přeteklo" při transportu v teplém počasí, to už nedělám
2) ohřívání jednoznačně svým zákazníkům nedoporučuji a učím je "pastovat med".
3) nepohybuji se v medu po tunách, ale jen do 300 kg. Co chci do budoucna, je jiná otázka, ale snažím se včelařit co nejracionálněji, což u mne znamená minimum zásahů do včelstev a přitom nulové rojení a maximální výnosy.
4) uhelon nepoužívám, jen husté síto při stáčení. Pyl a jemné částečky vosku nechávám - znak nešizeného medu přímo od včelaře :-)). Je to prostě optický rozdíl od kupovaných cezených, s prominutím, "sraček" v supermarketech. Po konzumaci, už jen potvrzení, že si ode mne berou další a další med. Mít ho tuny, tak odeberou tuny.
5) Cena za 1kg 100 Kč a letos zvyšuji cenu na 110 Kč. Kupoval jsem nové úly od pan Břinka (5 kousků po 4 nástavcích) a chci ještě dál rozšiřovat do nových.
Pavel
----- Original Message ----- From: "P.Krátký" <Beeforman/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, March 30, 2010 8:05 AM Subject: Re: stačeci a čeřici nadoba
Na 30 kg medu. > A po vyčeření (cca 24 hodin) ihned stáčíme do 1 kg sklenic (Objem sklenic > 750 ml)... neskladuji v nádobách, ale ve sklenicích.
diky, to ja take se snazim ihned s medem do sklenic, ono se tim usetri dost prace... T.H.
Zdravím.Něco jiného už ale je,když už mednou produkci počítáte na tuny,každý med po čase zkrystalizuje(snad jen ten dovážený v řetězcích ne,ten je tak dokonale přehřátý a přefiltrovaný,že už nezkrystalizuje nikdy),a s rozpouštěním medu ve sklenicích můžou být problémy,nahřátý med trochu nabyde a kdo plní pctivě až po okraj,tak mu to pak skrz víčko teče ven,může se porušit těsnění,případně ta sklenice rovnou praskne(i při teplotě těch 40-45 stupňů).Sám skladuji med v plastových nádobách a nalévám do sklenic jen podle potřeby,ty kýble s medem nejdříve 2 až 4 dny rozpouštím v termoboxu při regulované teplotě okolo čtyřicítky,potom naleji do stáčecí nádoby,kde mám filtr z uhelonu a spodním střihovým uzávěrem plním. Po vytočení a následném pastování plním rovnou do sklenic jen med pastovaný(takže neprochází tepelnou úpravou a zachovává si všechny látky v čerstvém stavu). Zdraví Pavel.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42810
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |