78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Kristl Pavel --- 24. 9. 2003
RE: Vaření vosku

> Vytékaly mi zbytky medu a vosk a svinstva,
> která se procpala přes dírky (asi milimetrové).

To bude asi ten hlavní problém, vosk (a med) se rozehřátím přes plátno propasíruje, svinstva zůstanou.

> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva.
Když vařím staré souše v kastrólu na vařiči, dávám je do vody. Rozvařenou směs pak přes husté síto sleju a nechám vychladnout. Med se rozpustí ve vodě, vosk plave na hladině a na dně voskového koláče je přilepená vrstva všeho, co už nechci. Tu seškrábnu a vyhodím. Čím víc vosku, tím vyšší koláč, tím lepší práce.

Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4093


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Mensik Josef --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku

Vařil sjem v tom vosk moc let
1. Dovařáku se z boku naleje asi tak třetina vody a uvede se dovaru.
2. Do dírkovaného koše ae vloží předem namočené dílo (vleze se ho tam víc).
Lze použít i suché a nestláčet.
3 K výtokovému otvoru se pristaví vědro nejlépe z plastu (nesmí mít žšdné
profilování) s teplou měkou
4. Nasadíme víko s lisem a utáhneme boční šrouby
vodou ( sešťovka)do kterého bude vosk vytékat Voda musí být co nejdéle
tepláaby se vosk dobře vyčistil . Vědro jem vždy dobře zakrýval kusem staré
deky
5. Když přestává již téct vosk teprve začínáme zvolna utahovat lis s
občasným povolováním až do úplného vylisování
6 Vosk necáme dokonale stuhnout až se urhne od stěny
7 povyjmutí se nožem spodní strana dobře odřízne nožem, obsahuje mnoho
nečistot .
Vosk z pařáku je našedlý až šedý není to vada , na lomu tvoří šupiny
Dnes tavím v prádelním kotli a slunečním tavidle, je to levnější neboť
vařák je velmi drahý a specielní pytzel na tavení stojí 110kč.
Došel jsem tak v loňském roce k pozoruhodnému výsledku Shodou okolností
se všech tří způsobů tavení jsem měl po 8 kg vosku a vytavené zbytky uložené
samostatně Tyto jsem pak vytavil na kotli znova
Z tavidlových zbytků jsem vytavil ještě necelé 2 kg
Z pařáku 0,7 kg
Z kotle 0,15 kg

Pepan

----- Original Message -----
From: "Kristl Pavel" <Kristl/=/oez.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 24, 2003 2:01 PM
Subject: RE: Vaření vosku


> Vytékaly mi zbytky medu a vosk a svinstva,
> která se procpala přes dírky (asi milimetrové).

To bude asi ten hlavní problém, vosk (a med) se rozehřátím přes plátno
propasíruje, svinstva zůstanou.

> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva.
Když vařím staré souše v kastrólu na vařiči, dávám je do vody. Rozvařenou
směs pak přes husté síto sleju a nechám vychladnout. Med se rozpustí ve
vodě, vosk plave na hladině a na dně voskového koláče je přilepená vrstva
všeho, co už nechci. Tu seškrábnu a vyhodím. Čím víc vosku, tím vyšší koláč,
tím lepší práce.

Pavel




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4102


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu