- Radim Polášek (e-mailem) --- 8. 3. 2009
Re: Zeborvání
No, já jsem si z nějakého předchozího příspěvku nějak usmyslel, že se jedná o mezistěny. Je to ale taky zásah, který musí být přesně načasován na stav včelstva i vzhledem k době snůšky. Aby se to tedy okopírovalo a vyzkoušelo u nás, musí autor uvést přímo konkrétní charakteristiky oblasti, co se týká zimního počasí i konkrétní charakteristiky toho, jak včelstva zimuje. Údaj "v období raného rozvoje, kdy začíná v přírodě stálá nabídka nektaru" neříká nic, protože nevíme spoustu věcí. Nevíme, jestli ve zmíněné oblasti jsou lednové mrazy - 20 st C stejně jako u nás a krmí se v srpnu nebo ještě v červenci a potom v polovině března je počasí pár stupňů nad nulou nebo třeba jestli to není oblast, kde jsou lednové teploty stejné jako naše březnové, ale kvůli dešťům a plískanicím příroda v prosinci, lednu a únoru odpočívá a nic nekvete, krmí se na zimu, pokud se krmí a včelám jenom nenechává med z poslední snůšky, v listopadu a v březnu, kdy začnou hromadně kvést jakési tamější včelařské rostliny a je snůška, jsou teploty odpovídající našim květnovým až červnovým.... Na rozdíl od naší krajiny, kdy je léto podstatně kratší a rostliny musí začít kvést podstatně dříve i za nízkých teplot, mají li stihnout mít semena a ještě se zásobit živinami na další rok... Taky by bylo dobré znát podrobnější údaje o způsobu krmení, jak jsou po nakrmení rozloženy zásoby, jak jsou včelstva silné v době provedení zákroku, kolik v té době mají zásob, jaké rámky to jsou atd. A konečně bude třeba vzít v úvahu, že na rozdíl od ČR je v Americe chována včela s velkou příměsí italské vlašky, která se chová přes zimu trochu jinak, je zvyklá na teplou zimu, kterou proploduje a udržuje přes zimu znatelně vyšší počet včel ve včelstvu než naše kraňka, takže začátek jarního rozvoje probíhá z podstatně větší síly včelstva... Podle tohoto popisu bych odhadoval, že u nás by se takový zákrok hodil tak někdy od poloviny dubna po tak polovinu květu řepky, v závislosti na počasí a toho, jestli je pro včely snůška. Jinak jsem tady už o tom několikrát psal, včelaři se nadchnou pro nové poutavě popsané metody a s nadšením je začnou zkoušet, jenže aby byla taková metoda opakovatelná se stejnými výsledky u různých včelařů, je nutné splnit spoustu věcí, aby výchozí podmínky byly stejné. Popis vlastní metody je potom maximálně desetina toho, co by zabral popis výchozích podmínek metody, které se ale musí dodržet, aby zkoušení zavedené metody bylo opakovatelné a vycházely shodné výsledky. Jenže to obvykle včelaři neuvádějí, amatérští včelaři obvykle proto, že to jsou pro ně nezajímavé a samozřejmé věci, o kterých ani nestojí za to psát a profesionální včelaři taky proto, protože nechtějí popsat konkurenci podrobně svoje úspěšné metody, aby se z nich poučila. Výsledek je pak ten, že spousta včelařů tu novou metodu začne nadšeně zkoušet, kdo se trefí do správných výchozích podmínek, tomu to vyjde úspěšně a metodu potom oslavuje, kdo se do nich netrefí, ten o ni píše a diskutuje negativně. Přitom podle mně ve velice mnoha případech stačí přečíst všechno, co o metodě autor píše, podrobně zapátrat třeba v jiných článcích autora nebo se třeba rovnou zeptat a nemusí se zkoušet už jiným včelařem vyzkoušené, prostě se jen splní výchozí podmínky, za kterých tomu objeviteli ta metoda fungovala....
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "trestik" <trestik/=/trestik.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, March 07, 2009 5:49 PM Subject: RE: Zeborvání
Velmi stručná charakteristika metody zebrování podle Walta Wrighta: V období ranného rozvoje, kdy v přírodě začíná stálá nabídka nektaru (v našich podmínkách cca v 1/2 března) se naředí zásoby nad plodovým hnízdem tak, že se střídavě (jako na šachovnici) proloží prázdnými soušemi a nad takto naředěné zásoby se umístí ještě jeden nástavek s prázdnými soušemi. J.T.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34531
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |