78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- B.Tichý (80.188.56.170) --- 19. 12. 2008
medovina
Kvasné rourky jsou k dostání, ale nejsou vždy k mání / ve velkých městech je hej/, ale hlavně jsou skleněné a tudíž rozbitelné. Nouzové řešení se stalo pravidlem.Používám injekční jedlu na propíchnutí korku /pozor na ucpání/, aspoň 30 cm hadičku, nádobku - malou inj. stříkačku
a aby se to nevylilo, je možno nasadit i táhlo, ale nutno ho trošku naříznout, aby plyn mohl unikat /nová čistá souprava kapačky./ Z delší hadičky udělám velké S a nádobku /stříkačku/ přiváži na hrdlo demižonu.
Používám několik 50 l skleněných dem.. ale zabírají mnoho místa, a musí se brát na ně ohled. Domluvil jsem si udšělat větší nádoby z plastu - jsou to neprůhledné bílé desky, které se dají ohýbat a svařovat. / jeden přítel si z nich vyrobil celý medomet - jestli diskuzi čte, ať napíše svoji zkušennost/.
Dřevěný sud jsem používal ještě za socilizmu, byly s ním stále potíže, nepatrně prolínala tekutína, dřevěná pipa, také problém. Do nového sudu není vhodné dát medovinu /možná udělat medovinu a dát vypálit/. Je třeba sud dát "zavinovat" vinařem. Medovina je pak výborná, ale sud se špatně čistí, ale vinaři je používají a jsou spokojeni, takže doporučuji.
Připíjím na zdraví Vám všem dobrou medovinou a do nového roku vše nejlepší a ať se vše daří.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32940
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Stonjek (213.151.87.64) --- 20. 12. 2008
Re: medovina
Já myslím, že se zde dělá z výroby medoviny hrozná věda a hledají se problémy tam, kde žádné nejsou a opomíjí se zcela ty podstatné. Já si myslím že je třeba si dávat pozor na dvě zásadní věci. V první řadě je třeba používat kvalitní kvasinky a to nejdůležitější je vyrobit si kvalitní rozkvas. Kvasinky z Dolu, těm je potřeba se vyhnout obloukem, jsou takové nijaké. Doporučuji jednou vyzkoušet od fy. Schimanski nebo Lalvin a pak mě suďte za ta odvážná slova. To je úplně o něčem jiném. U rozkvasu je potřeba se neřídit návodem z Dolu, ale vyrobit ho podstatně víc a skutečně počkat až pracuje, tzn, musí z něj vycházet poměrně silné šumění a bublání a počkat do doby až se intenzita začne zklidňovat a na dně se začíná usazovat kal. To je ten správný okamžik. Pak nemůžou být problémy. S kvasnou zátkou se nezatěžuji, zmuchlám sterilní obvaz do koule a nacpu ho do demižonu, to samé i druhé kvašení. Pak stačí mikroten a slabá gumička a žádné velké napětí. Co se týče rozkodování zda vařit či ne, měním názor a pomalu se přikláním k vaření i když zdaleka ne tak dlouhému jak požadují v Dole. Letos jsem udělal pokus a jednu várku vařil a druhou ne, ve stejné době a úplně obě stejně. Vařená má jemnější a lepší chuť, navíc u nevařené nejde přehlédnout, že archivace nic neumocňuje, spíš je to mírně naopak. Nejlepší je dát ochutnat např zákazníkům oba vzorky o kterých nic nevědí a jejich volba je jasná, vítězí vařená. Samozřejmě je to pouze můj názor a je jasné že mnozí z vás to vidí jinak. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32943
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Zdeněk Heřmánek (e-mailem) --- 20. 12. 2008
Re: medovina
Jaká je záruční doba u kvasinek Schimanský Díky Zdeněk > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Milan <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: medovina > Datum: 20.12.2008 20:38:50 > ---------------------------------------- > Dolské kvasinky se mě vůbec neosvedčily.Kvasily jen občas a velmi špatně > ,medovina se čistila velmi problematicky.Nyní používám kvasinky Schimanský > a mám medovinu bez problému.Co se týče vaření,vařím jen velmi krátce > seberu, pěnu a hotovo. Doba varu je asi 5-10 min. > Milan > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32947
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Zdeněk Heřmánek (e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky
Nedávno jsem kupoval skleněné přímo v prodejně sklárny Kavalier a stála 130kč. > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz> > Předmět: Re: kvasn? rourky > Datum: 22.12.2008 22:22:12 > ---------------------------------------- > Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32967
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky
Toho je dost v každé lepší drogerii.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Zdeněk Heřmánek" <ZHermanek/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, December 23, 2008 10:29 AM Subject: Re: kvasn? rourky
Nedávno jsem kupoval skleněné přímo v prodejně sklárny Kavalier a stála 130kč. > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz> > Předmět: Re: kvasn? rourky > Datum: 22.12.2008 22:22:12 > ---------------------------------------- > Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32969
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu