78242

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

B.Tichý (80.188.56.170) --- 19. 12. 2008
medovina

Kvasné rourky jsou k dostání, ale nejsou vždy k mání / ve velkých městech je hej/, ale hlavně jsou skleněné a tudíž rozbitelné. Nouzové řešení se stalo pravidlem.Používám injekční jedlu na propíchnutí korku /pozor na ucpání/, aspoň 30 cm hadičku, nádobku - malou inj. stříkačku
a aby se to nevylilo, je možno nasadit i táhlo, ale nutno ho trošku naříznout, aby plyn mohl unikat /nová čistá souprava kapačky./ Z delší hadičky udělám velké S a nádobku /stříkačku/ přiváži na hrdlo demižonu.
Používám několik 50 l skleněných dem.. ale zabírají mnoho místa, a musí se brát na ně ohled. Domluvil jsem si udšělat větší nádoby z plastu - jsou to neprůhledné bílé desky, které se dají ohýbat a svařovat. / jeden přítel si z nich vyrobil celý medomet - jestli diskuzi čte, ať napíše svoji zkušennost/.
Dřevěný sud jsem používal ještě za socilizmu, byly s ním stále potíže, nepatrně prolínala tekutína, dřevěná pipa, také problém. Do nového sudu není vhodné dát medovinu /možná udělat medovinu a dát vypálit/. Je třeba sud dát "zavinovat" vinařem. Medovina je pak výborná, ale sud se špatně čistí, ale vinaři je používají a jsou spokojeni, takže doporučuji.
Připíjím na zdraví Vám všem dobrou medovinou a do nového roku vše nejlepší a ať se vše daří.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32940


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Stonjek (213.151.87.64) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Já myslím, že se zde dělá z výroby medoviny hrozná věda a hledají se problémy tam, kde žádné nejsou a opomíjí se zcela ty podstatné. Já si myslím že je třeba si dávat pozor na dvě zásadní věci. V první řadě je třeba používat kvalitní kvasinky a to nejdůležitější je vyrobit si kvalitní rozkvas. Kvasinky z Dolu, těm je potřeba se vyhnout obloukem, jsou takové nijaké. Doporučuji jednou vyzkoušet od fy. Schimanski nebo Lalvin a pak mě suďte za ta odvážná slova. To je úplně o něčem jiném. U rozkvasu je potřeba se neřídit návodem z Dolu, ale vyrobit ho podstatně víc a skutečně počkat až pracuje, tzn, musí z něj vycházet poměrně silné šumění a bublání a počkat do doby až se intenzita začne zklidňovat a na dně se začíná usazovat kal. To je ten správný okamžik. Pak nemůžou být problémy. S kvasnou zátkou se nezatěžuji, zmuchlám sterilní obvaz do koule a nacpu ho do demižonu, to samé i druhé kvašení. Pak stačí mikroten a slabá gumička a žádné velké napětí. Co se týče rozkodování zda vařit či ne, měním názor a pomalu se přikláním k vaření i když zdaleka ne tak dlouhému jak požadují v Dole. Letos jsem udělal pokus a jednu várku vařil a druhou ne, ve stejné době a úplně obě stejně. Vařená má jemnější a lepší chuť, navíc u nevařené nejde přehlédnout, že archivace nic neumocňuje, spíš je to mírně naopak. Nejlepší je dát ochutnat např zákazníkům oba vzorky o kterých nic nevědí a jejich volba je jasná, vítězí vařená. Samozřejmě je to pouze můj názor a je jasné že mnozí z vás to vidí jinak. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32943


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Zkoušel někdo dělat medovinu z pivních kvasinek a z jakých? Kvasinky na
svrchní kvašení, spodní kvašení, ležák?

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32945


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Milan (85.135.97.142) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Dolské kvasinky se mě vůbec neosvedčily.Kvasily jen občas a velmi špatně ,medovina se čistila velmi problematicky.Nyní používám kvasinky Schimanský a mám medovinu bez problému.Co se týče vaření,vařím jen velmi krátce seberu, pěnu a hotovo. Doba varu je asi 5-10 min.
Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32946


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Zdeněk Heřmánek (e-mailem) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Jaká je záruční doba u kvasinek Schimanský
Díky Zdeněk
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Milan <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: medovina
> Datum: 20.12.2008 20:38:50
> ----------------------------------------
> Dolské kvasinky se mě vůbec neosvedčily.Kvasily jen občas a velmi špatně
> ,medovina se čistila velmi problematicky.Nyní používám kvasinky Schimanský
> a mám medovinu bez problému.Co se týče vaření,vařím jen velmi krátce
> seberu, pěnu a hotovo. Doba varu je asi 5-10 min.
> Milan
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32947


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Löffelmann (e-mailem) --- 22. 12. 2008
Re: medovina




Kvasné rourky jsou k dostání, ale nejsou vždy k mání / ve velkých městech
je hej/, ale hlavně jsou skleněné a tudíž rozbitelné. Nouzové řešení se
stalo pravidlem...........................

Dobry den,
jsou i plastové - nerozbitne a nejsou drahe..................
jan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32957


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
B.Tichý (80.188.56.170) --- 22. 12. 2008
Re: kvasné rourky

Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32962


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky

existují také plastové kvasné uzávěry uzávěry

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz>
> Předmět: Re: kvasn? rourky
> Datum: 22.12.2008 22:22:12
> ----------------------------------------
> Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32963


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Zdeněk Heřmánek (e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky

Nedávno jsem kupoval skleněné přímo v prodejně sklárny Kavalier a stála 130kč.
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz>
> Předmět: Re: kvasn? rourky
> Datum: 22.12.2008 22:22:12
> ----------------------------------------
> Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32967


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky

Toho je dost v každé lepší drogerii.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Zdeněk Heřmánek" <ZHermanek/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, December 23, 2008 10:29 AM
Subject: Re: kvasn? rourky


Nedávno jsem kupoval skleněné přímo v prodejně sklárny Kavalier a stála
130kč.
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz>
> Předmět: Re: kvasn? rourky
> Datum: 22.12.2008 22:22:12
> ----------------------------------------
> Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32969


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu