78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


B.Tichý (80.188.56.170) --- 19. 12. 2008
medovina

Kvasné rourky jsou k dostání, ale nejsou vždy k mání / ve velkých městech je hej/, ale hlavně jsou skleněné a tudíž rozbitelné. Nouzové řešení se stalo pravidlem.Používám injekční jedlu na propíchnutí korku /pozor na ucpání/, aspoň 30 cm hadičku, nádobku - malou inj. stříkačku
a aby se to nevylilo, je možno nasadit i táhlo, ale nutno ho trošku naříznout, aby plyn mohl unikat /nová čistá souprava kapačky./ Z delší hadičky udělám velké S a nádobku /stříkačku/ přiváži na hrdlo demižonu.
Používám několik 50 l skleněných dem.. ale zabírají mnoho místa, a musí se brát na ně ohled. Domluvil jsem si udšělat větší nádoby z plastu - jsou to neprůhledné bílé desky, které se dají ohýbat a svařovat. / jeden přítel si z nich vyrobil celý medomet - jestli diskuzi čte, ať napíše svoji zkušennost/.
Dřevěný sud jsem používal ještě za socilizmu, byly s ním stále potíže, nepatrně prolínala tekutína, dřevěná pipa, také problém. Do nového sudu není vhodné dát medovinu /možná udělat medovinu a dát vypálit/. Je třeba sud dát "zavinovat" vinařem. Medovina je pak výborná, ale sud se špatně čistí, ale vinaři je používají a jsou spokojeni, takže doporučuji.
Připíjím na zdraví Vám všem dobrou medovinou a do nového roku vše nejlepší a ať se vše daří.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32940


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Stonjek (213.151.87.64) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Já myslím, že se zde dělá z výroby medoviny hrozná věda a hledají se problémy tam, kde žádné nejsou a opomíjí se zcela ty podstatné. Já si myslím že je třeba si dávat pozor na dvě zásadní věci. V první řadě je třeba používat kvalitní kvasinky a to nejdůležitější je vyrobit si kvalitní rozkvas. Kvasinky z Dolu, těm je potřeba se vyhnout obloukem, jsou takové nijaké. Doporučuji jednou vyzkoušet od fy. Schimanski nebo Lalvin a pak mě suďte za ta odvážná slova. To je úplně o něčem jiném. U rozkvasu je potřeba se neřídit návodem z Dolu, ale vyrobit ho podstatně víc a skutečně počkat až pracuje, tzn, musí z něj vycházet poměrně silné šumění a bublání a počkat do doby až se intenzita začne zklidňovat a na dně se začíná usazovat kal. To je ten správný okamžik. Pak nemůžou být problémy. S kvasnou zátkou se nezatěžuji, zmuchlám sterilní obvaz do koule a nacpu ho do demižonu, to samé i druhé kvašení. Pak stačí mikroten a slabá gumička a žádné velké napětí. Co se týče rozkodování zda vařit či ne, měním názor a pomalu se přikláním k vaření i když zdaleka ne tak dlouhému jak požadují v Dole. Letos jsem udělal pokus a jednu várku vařil a druhou ne, ve stejné době a úplně obě stejně. Vařená má jemnější a lepší chuť, navíc u nevařené nejde přehlédnout, že archivace nic neumocňuje, spíš je to mírně naopak. Nejlepší je dát ochutnat např zákazníkům oba vzorky o kterých nic nevědí a jejich volba je jasná, vítězí vařená. Samozřejmě je to pouze můj názor a je jasné že mnozí z vás to vidí jinak. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32943


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Zkoušel někdo dělat medovinu z pivních kvasinek a z jakých? Kvasinky na
svrchní kvašení, spodní kvašení, ležák?

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32945


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Milan (85.135.97.142) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Dolské kvasinky se mě vůbec neosvedčily.Kvasily jen občas a velmi špatně ,medovina se čistila velmi problematicky.Nyní používám kvasinky Schimanský a mám medovinu bez problému.Co se týče vaření,vařím jen velmi krátce seberu, pěnu a hotovo. Doba varu je asi 5-10 min.
Milan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32946


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Zdeněk Heřmánek (e-mailem) --- 20. 12. 2008
Re: medovina

Jaká je záruční doba u kvasinek Schimanský
Díky Zdeněk
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Milan <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: medovina
> Datum: 20.12.2008 20:38:50
> ----------------------------------------
> Dolské kvasinky se mě vůbec neosvedčily.Kvasily jen občas a velmi špatně
> ,medovina se čistila velmi problematicky.Nyní používám kvasinky Schimanský
> a mám medovinu bez problému.Co se týče vaření,vařím jen velmi krátce
> seberu, pěnu a hotovo. Doba varu je asi 5-10 min.
> Milan
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32947


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Löffelmann (e-mailem) --- 22. 12. 2008
Re: medovina




Kvasné rourky jsou k dostání, ale nejsou vždy k mání / ve velkých městech
je hej/, ale hlavně jsou skleněné a tudíž rozbitelné. Nouzové řešení se
stalo pravidlem...........................

Dobry den,
jsou i plastové - nerozbitne a nejsou drahe..................
jan

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32957


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
B.Tichý (80.188.56.170) --- 22. 12. 2008
Re: kvasné rourky

Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32962


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky

existují také plastové kvasné uzávěry uzávěry

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz>
> Předmět: Re: kvasn? rourky
> Datum: 22.12.2008 22:22:12
> ----------------------------------------
> Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32963


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Zdeněk Heřmánek (e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky

Nedávno jsem kupoval skleněné přímo v prodejně sklárny Kavalier a stála 130kč.
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz>
> Předmět: Re: kvasn? rourky
> Datum: 22.12.2008 22:22:12
> ----------------------------------------
> Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32967


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 12. 2008
Re: kvasn? rourky

Toho je dost v každé lepší drogerii.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Zdeněk Heřmánek" <ZHermanek/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, December 23, 2008 10:29 AM
Subject: Re: kvasn? rourky


Nedávno jsem kupoval skleněné přímo v prodejně sklárny Kavalier a stála
130kč.
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: B.Tich? <BTichy/=/email.cz>
> Předmět: Re: kvasn? rourky
> Datum: 22.12.2008 22:22:12
> ----------------------------------------
> Pane Loffelmanne, děkuji, beru na vědomí, budu se snažit je koupit.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 32969


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu