76057

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Tomáš Heřman (e-mailem) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany


je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že
> se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec
> praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u
> konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!

Zdravim
opozdene bych se zeptal, jak presne je to mysleno s tim naucte se pastovat. Ja se vzdy, ale zatim teprve podruhe pokousel o pastovany med a podle me a ohlasu docela uspesne (pravda je ze jsem zadny jiny neochutnal). Jeden kyblik pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote). Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit. Ja stim mam zatim je malou zkusenost a vzdy jsem pospichal ho vcas nalit i kdyz na to v sezone neni vubec cas, takze kazdou praktickou radu jak plnit na podzim a pres zimu bych velice ocenil :-))

Diky

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24958


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Karel (194.138.39.60) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

Jeden kyblik pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote). Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit.
------
Tak to má byť,.... :-) Máš to správně. Stáčet se dá jen do určité chvíle, pak už je konzistentní jak Perla, co se dobře roztírá, skvěle chutná a na rozdíl od ní není tak laciný:-)

Já jsem jednou nestačil jeden pastovaný stočit, a tak jsem jej tou spirálou na vrtačce (NArex, kovová převodovka, 2 stupně) postupně rozvrtěl a tekl. A manželka obsluhovala ventil a já to tam tou spirálou k němu naháněl. Ale to rozočení jsem v 50kg nádobě dělal na několikrát.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24961


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Stonjek (213.151.87.64) --- 10. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

To, že chladný pastovaný med nejde stáčet je normální a naopak správné. Stačí ho prohřát na 30 stupňů, ještě jednou prohnat hranolem a už se přes střihací ventil stáčí jedna radost. Zrovna před chvílí jsem vylezl z medárny a na 1 g medu 2 hodiny spotřeba času. Jde to o dost pomaleji než s tekutým, ale zatím jsem na nic lepšího nepřišel. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24965


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

To je opravdu pomalé a asi i nepohodlné. Každopádně kdyby byly finance navíc tak se na pastování u mne už dávno pracuje. Takže mám pouze takovou otázku zanesenou do svých plánů v dobudoucnu.

Jde v podstatě o jednoduchý stroj, který by plnil linkové - kontiunální kritéria a hlavně to není zapravovačka vzduchu do medu, což je normální u takových míchaček a i šneků, které snižují kvalitu medu, lépeřečeno trvanlivost.

Samozřejmostí takového stroje jsou i nízké energetické nároky (spotřeba el.), které jsou podstatným nákladem rentability hlavně dobudoucna.


.......
R.Stonjek:>Zrovna před chvílí jsem vylezl z medárny a na 1 g medu 2 hodiny spotřeba času. Jde to o dost pomaleji než s tekutým, ale zatím jsem na nic lepšího nepřišel.<

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24967


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Stonjek (213.151.87.64) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

No někdo o voze a někdo o koze. Kolega, zřejmě začínající s pastováním a kterého jsem tak odhadl na max. 15 včelstev se ptal jek ho nejlépe dostat do lahví. Odpověděl jsem a lze tak pohodlně dostat do lahví od 30 kg do několika tun a náklady jsou pouze pořizovací tzn několik stokorun a energie. Naproti tomu úvahy o lince na kontinuální zpracování pastovaného medu, která navíc neexistuje mu jistě výrazným způsobem letos pomohou. V oboru dávkovacích strojů pracuje kamarád a tak jsme trochu kreslili a počítali a také jsme toho dost rychle nechali. Finanční náklady vysoko přesáhly 100 000 kč a to bychom museli zkoušet a předělávat. Je to všechno o počtu včelstev a ekonomice, ale o tom už někdo zajímavě psal asi před měsícem, že zdvojnásobením včelstev dosáhl místo navýšení zisku prodělku. Tak to je. U včel se prostě musí počítat. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24979


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

opravdu je nejlepší plnit pokud je ještě částečně tekutý. PAK JIŽ JE TAM PRÁCE A VÝDAJE NAVÍC

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany
> Datum: 10.9.2007 15:08:02
> ----------------------------------------
>
> je absolutní nesmysl med (jakkoliv!) rozehřívat. Tím nemám na mysli, že
> > se přitom znehodnocuje (šetrný ohřev je OK), ale hlavně není to vůbec
> > praktické. Je to spousta práce navíc pro včelaře a mnoho upatlaných stolů u
> > konzumentů. Naučte se pastovat a mikrovlnka vás přestane strašit!
>
> Zdravim
> opozdene bych se zeptal, jak presne je to mysleno s tim naucte se pastovat. Ja
> se vzdy, ale zatim teprve podruhe pokousel o pastovany med a podle me a ohlasu
> docela uspesne (pravda je ze jsem zadny jiny neochutnal). Jeden kyblik
> pastovaneho medu jsem nezvladl rozlit do sklenic takze predpokladam, ze stim
> budu mit problem (nezda se mi zatim, ze bude med tect pri pokojove teplote).
> Nevim jestli to nedelam blbe??? Vas pastovany med je i po delsi dobe tekuty tak
> aby sel plnit do sklenic? Muj jde pouze hezky roztirat a neni zkrystlizovany ale
> o tom ze by tekl pri pokojove teplote se neda hovorit. Ja stim mam zatim je
> malou zkusenost a vzdy jsem pospichal ho vcas nalit i kdyz na to v sezone neni
> vubec cas, takze kazdou praktickou radu jak plnit na podzim a pres zimu bych
> velice ocenil :-))
>
> Diky
>
> T.H.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24969


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Kamil (89.24.5.99) --- 11. 9. 2007
Re: med a mikrovlnka - nove metody ohrevu medu prozkoumany

Já pastovaný řepkový med v květnu, plním do sklenic v srpnu celou nádobu pastovaného medu dám ven a letos při 35 stupních ve stínu to šlo jedna radost, je jasné že při 20 stupních to nejde a hlavně v případě řepkového medu jde někdy doslova o hodiny večer ještě teče a ráho je jak beton.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24975


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu