78404
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 3. 9. 2007
Re: Chmel
Planý jsem našel u nás taky, ale není asi stejný. Může mít taky pachutě a hořkost.
Tonda
>Zrovna teď chmel zraje. Aspoň u nás se zplanělý poměrně dost vyskytuje v
lesích, hlavně v listnatých lesích a lesíkách kolem potoků a řek. Takže
chmel se nyní může získat i v přírodě v takovém lese. Asi bude míň vydatný
než ten kupovaný a bude se muset usušit, ale pro domácí použití může stačit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24809
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 3. 9. 2007
Re: Chmel
Já jsem kdysi chmel z lesa přenesl domů a u baráku mám nyní zhruba jeden štok. Rozdíl v chuti v hořkosti od kupovaného nepozoruji, vzhled je taky prakticky stejný, jen se mně zdá, že hořčin u toho mého je asi o polovinu míň. A taky mám pocit, že jak jsme kdysi před 20 lety byli na chmelové brigádě, chmel tam, pravděpodobně Žatecký červeňák, vzhled byl úplně stejný, jen oněch žádoucích žlutých hořčin na šiškách bylo o poznání více. Domnívám se, že ten chmel v lese není divoký, ale že se dříve nějaký pološlechtěný chmel rozšířil všude, kde se vařilo pivo a později zdivočel. Semena chmele jsou docela životaschopná a docela ochotně klíčí. Jinak mezinárodní výraz pro domácí výrobu piva je homebrewing , pod tímto termínem se dá najít i v češtině asi nejvíc odkazů na nákup chmele a ostatních surovin v malém. Na Seznamu vyjede asi 50 odkazů.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Antonín Podhájecký" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, September 03, 2007 12:23 PM Subject: Re: Chmel
> Planý jsem našel u nás taky, ale není asi stejný. Může mít taky pachutě a > hořkost. > Tonda > > >Zrovna teď chmel zraje. Aspoň u nás se zplanělý poměrně dost vyskytuje v > lesích, hlavně v listnatých lesích a lesíkách kolem potoků a řek. Takže > chmel se nyní může získat i v přírodě v takovém lese. Asi bude míň vydatný > než ten kupovaný a bude se muset usušit, ale pro domácí použití může > stačit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24825
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 4. 9. 2007
Re: Chmel
Jaký jsi objednal? Já jsem se zatím rozhodoval mezi Sládkem a Premiantem. Sládek se mi zdá lepší, Premiant má být hořčí. Žatecký nanabízejí. Ten má být nejlepší. Myslel jsem, jestli ještě někde seženu jiné druhy a jiné balení, ale je to asi jedno. Do Nasavrk 7.9. pojedu. Když tak se domluvíme. Zatím je čas, protože chci vařit, až včely přestanou slídit. Vařím venku.
Tonda
>Já to obratem objednal podle Dana na http://www.domacimikropivovary.cz/?action=productDetail&pid=12877
a mám ho už doma. Jestli náhodou pojedeš 7.9. do Nasavrk, můžu ti pár balíčků na zkoušku vzít. Mám toho dost.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24836
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu