78150

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Leoš (213.19.51.58) --- 22. 8. 2007

Sklenicemi krmím už 15 let a teprve teď, když jsem si přečetl všechny příspěvky, jsem si uvědomil jak je to děsně složité. Úplně mě to vyděsilo . . . -)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 22. 8. 2007
Re:

No ono to ve skutečnosti poměrně složitý děj je. Fyzikální chemik matematik
by popsal dost stránek, kdyby měl podrobně popsat rovnicemi, jak je
hydrostatický tlak uvnitř sklenice a tlak vyvíjený povrchovým napětím
roztoku cukru na otvorech víčka je v rovnováze v závislosti na průměru
otvorů ve víčku a poloměru zakřivení povrchu kapaliny v otvoru a jak to
všechno ovlivńuje atmosférický tlak nebo když nějaké stéblo nebo sítko se
dotýká povrchu kapaliny v otvoru a deformuje poloměr zakřivení kapaliny v
otvoru nebo jak rozdílná koncentrace cukru ve vodě během odebírání cukru z
láhve mění povrchové napětí kapaliny a tím ovlivňuje tu rovnováhu nebo třeba
co dokážou stopy saponátu ve vodě, které včelám ještě vůbec nevadí ale
povrchové napětí vody dokáží podstatně snížit. ( převrácená flaška bude
citlivější na šikmé uložení nebo větší otvory ve víčku a bude vytékat).
Přirozeně včelaři, který krmí je tady toto prakticky na nic.

R. Polášek


----- Original Message -----
From: "Leo" <Ardenus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 22, 2007 8:45 PM


> Sklenicemi krmím už 15 let a teprve teď, když jsem si přečetl všechny
> příspěvky, jsem si uvědomil jak je to děsně složité. Úplně mě to vyděsilo
.
> . . -)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24549


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Leoš (213.19.51.58) --- 22. 8. 2007
Re:


... přirozeně včelaři, který krmí je tady toto prakticky na nic.

Souhlas, z hlediska globálního aspektu se jedná o principiální lavírování na hladině subjektivního kompromisu . . . -)

Dal jsem se před tím čtením o krmení do ochutnávání burčáku a lehce jsem se zamyslel jak je to vlastně vše složité.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu