78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Tomáš Heřman (e-mailem) --- 21. 8. 2007
Re: krmen?

Hezke poctenicko takhle po ranu :-))

Diky, at se dari

T.H.


> Taky něco ke krmení - mé zkušenosti - po cca 7 letech (jsem typ, jež
> přemýšlí nad spotřebou času a přitom nic neošidit - dnes jsem bez medobraní
> na cca 30 - 40 minut na včelstvo).
> Zatím cukr celou dobu rozpouštím - do sudu naleju 100 litrů vody z bojleru
> a nasypu 200 kg cukru za občasného míchání - celkem dobře se zozpustí (dnes
> zkrmuji cca 600 kg).
> Nejprve jsem začal okurkáčema s prosakovacími víčky - vhodné tak do 5
> včelstev - znamená to cca 5-6 lahví. Pro mne - víkendového včelaře - hodně
> návštěv a špatné přeprava lahví k ůlům.
> Pak jsem přešel na ještědy - přes zimu vyrobil dřevěné lemování a zateplil
> polystyrénem.
> První rok dobrý - dolévání z kanystru (myslím, že jsem tam dostal cca 5-6
> litrů - podle toho jak rovně stál úl. Ale taky mi často včeky podlejzaly do
> krmítka, nebo taky vrchem pod víkem (bez kukly jsem byl nejistý). Nakrmit
> se dalo tak na 3-4x.
> Jenže krmítka byla přes zimu venku v kůlně a hmota mrazem zkřehla a příští
> rok u cca 20% byly trhliny (samozřejmě to zjistíte až po nasazení krmítka a
> nalití první dávky krmení, kdy se vám začne roztok hrnout česnem ven a za
> chvíli je kolem ůlu rušno). Zpravoval jsem to tavnou pistolí. Po 3 letech
> při cca 60% opravovaných ještědů jsem to vzdal a mám je v zásobě na
> přikrmování oddělků.
> Před 3 roky jsem v IKEA objevil za 29,- Kč umělohmotmou krabici (na kračky
> - modrá nebo červená), která má objem cca 13 litrů a dobře se mi vejde do
> tachovského nástavku.
> Dnes po posledním medobraní srovnám nástavky na zimu, nahoru prázdný
> nástavek a do něho tuto krabici s hrstí zmačkamé slámy. Druhý den rozpustím
> cukr, do kanistrů od saponátu (10 l - vejde se cca 12 litrů) přetočím ze
> sudu coulovou hadicí - roztok je hustý a menším průměrem pomalu tekl. Na
> kolečku odvozím na včelnici.
> U 5 ůlú sundám střechu, zakouřím mohutně pod folii a postupně přeleju z
> kanistrů do krmítek atd.. Včely neobtěžují.
> Dnes mám 30 včelstev, krmím dvakrát ( cca 20-22 kg) a krmení má tuto
> časovou náročnost:,
> 1,5 hodiny příprava roztoku, 1 hodinu stáčení a doprava na včelnici, 1
> hodina krmení a odvoz kanistrů ze včelnice, celkem tedy po 2 víkendy á 3,5
> hodiny a třetí výkend 1,5 hodiny na sundání nástavků a krmítek.
> Ještě k té slámě. Nemusí se jí dávat moc, ale musí jít přes okraje nádoby
> (z počátku jsem jí stříhal na kousky a to se mi dost topily). A další
> poznatek, který neumím vysvětlit, silná včelstva se netopí - slabá často.
> Od loňska mám záznamy a funguje je to na cca 70-80%. Jak se včely v krmítku
> topí, je to buď slabý oddělek na přezimování matky nebo včelstvo není v
> pořádku a příští rok z něj nic nebude a na jaře je budete spojovat.
> Jinak u mne - Liberecko - letní medobraní slabota, značné slídění - přišel
> jsem o polovinu oddělků při krmení (nemám je kam přemístit) tichou loupeží
> - během 14 dnů byly bez boje prázdné - spojil se sousedem, tak budu mít
> aspoň zbytek silnější.
> Pěkný podzim.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24502


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu