76053

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polá?ek (e-mailem) --- 14. 8. 2007
Re: Korkové zátky - poptávka

Já taky přiložím polínko. U nás v lese roste plno černého bezu. Uschlé
výhony černého bezu jsou téměř čistá pěnová dužina chráněná proti okusu
včelami tenkou vrstvou dřeva a kůrou a které plavou možná ještě lépe než
korek. Protože jsou minimálně pár měsíců suché, ale i roky, jsou promyty
dešti a neobsahují žádné látky, které by se vyloužily do cukru a pronikly do
zimních zásob. U nás je toho bezu tolik, že když se projdu s taškou a
nůžkami na větvičky do 200 metrů od úlů, nasbírám za nějakou hodinku
"plováky" pro kbelíky pro krmení snad 50 včelstev. Co se týká znečištění
těch korkových zátek a jiných materiálů mikroorganismy, myslím si, že
cukerný roztok, i když se sám o sobě kazí, není žádné vhodné prostředí pro
plísně a podobné potvory, co by mohly být v zátkách nebo slámě a v prostředí
cukerného roztoku se nemnoží. A když se cukerný roztok spotřebuje, včely
tento materiál potáhnou propolisem a plísně zlikvidují nebo slámu rozkoušou
na suché neplesnivé kousky. Aspoň u mně tak končí plováky- větvičky bezu po
spotřebování cukru, měkké části rozkoušou na suché smítky a tvrdé potáhnou
propolisem. Něco jiného je, když se použije napoloshnilá korková zátka nebo
něco jiného masívně napadeného plísní, potom se mohou toxiny vyrobené těmi
plísněmi dostat do roztoku a působit na včely.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24320


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
M. Václavek (213.29.160.5) --- 14. 8. 2007
Re: Korkové zátky - poptávka

Používání slámy, listí, korků zvyšuje nebezpečí zeslizovatění, či kvašení roztoku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
cvanha (212.111.31.254) --- 14. 8. 2007
Re: Korkové zátky - poptávka

Nebezpečí zeslizovatění a nebo zkvašení roztoku lze předejít přidáním několika kapek propolisové tinktury. Používám sice prosakovací láhve, ale pokud vím, že budou včely dávku odebírat déle (krmení oddělku přes víčko s méně dírkami), tak ji používám a zatím s dobrými výsledky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24330


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu