78406

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka - med bez cukru

med bez cukru. To je stejná blbost jako otázka, proč včelaři dělají ten med tak moc sladký nebo proč se med porodává tak draho když ho včely přece nosí zadarmo To jsou zase výroky lidí které publikovala média

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 16:25:04
> ----------------------------------------
> Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
> zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
> R. Polášek
> ....
> To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
> "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
> přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
> mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
> zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
> dostatečný čas.
> Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
> procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
> jedná o ms nebo o sekundy.
> Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
> kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
> oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
> medu dosáhne vyšší teploty.
> Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
>
> Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
> tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
> velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
> lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
> dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
> cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20045


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu