78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Eman (84.244.110.98) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Tolik nepřesností (hloupostí) v jednom příspěvku se jen tak nevidí. HMF vzniká i při teplotě 20 st.C a jedovatý není pro člověka (kuchyňská sůl je ostatně taky jed), ale pro včely. 50°C se uvádí z čistě praktických důvodů a není to tak, že nad 50°C se med nějak fatálně zkazí. Je to vše funkcí teploty a času. Co dokáže teplota 20°C za půl roku, to dokáže 50°C za týden (nechytejte mě za slovo, to je pro představu). I "přehřátý" med má pro člověka a jeho zdraví pozitivní význam a tvrdit, že med zahřátý nad 50°C je zcela znehodnocený, je nesmysl. Zrovna tak bych neodsuzoval mikrovlnku. Určitě ohřev v mikrovlnce kvalitě medu nijak nepřidá, ale dělat z toho takové drama nemá smysl. Tímto jsem chtěl hlavně sdělit, že se zbytečně ohřev medu dramatizuje a jsou lidi, co si nedají med ani do horkého čaje. Je to zbytečná obava. Medem si můžete uvařený čaj osladit a o nic nepřijdete.

A není pravda, že med v supermarketech nemá žádnou cenu. Některé medy byly poškozeny, jak zjistila SZPI, ale neplatí to paušálně.

Doporučoval bych příteli Václavkovi, aby si tyhle věci nastudoval a nešířil tady bludy.

A ještě správně je Hydroxymethylfurfural a ne hydroximethylfulfural.
Neútočím na přítele, ale chci "jen pravdu a nic než pravdu".
Eman

M.Václavek napsal:
> Ohřevem medu nad cca 50°C se ničí veškeré léčivé látky medu.Vzniká tím HMF
> ( hydroximethylfulfural ), což je vlastně jedovatá látka, tím z medu
> vytváříme lehce ( nepatrně ) jedovatý produkt.Dále se mění chuťové
> vlastnosti medu ........karamelizuje.
> Takové med není med,ale spíše kontaminovaný invert!!!
> Med v supermarketech většinou nemá žádnou cenu, protože jde většinou o med
> pasterizovaný ( případně falšovaný ).
> HMF se také nepatrně uvolnuje vlivem stárnutí medu ( velikost tohoto
> uvolnování je dána tím, v jakých podmínkách je med
> skladovaný....oslunění,teplota........... vždy však se daleko více HMF
> uvolní při zahřívání medu nad cca 50°C )
> Pří rozpouštění medu na to musíme dávat pozor!Jsou metody jak bezpečně
> rozpustit med....např. vodní lázen,ponorná spirála s termostatem,....
> Rozhodně bychom neměly při rozpouštění medu překračovat 50°C.
> Nedělejme z léku jed.
> Med a mikrovlnka.......ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> zdravím........M. Václavek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20032


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu