78433
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Leitner (213.81.161.51) --- 3. 12. 2006
konzumácia peľu
Vážení včelársky priatelia!
Z rôznej včelárskej literatúry je známy blahodárny účinok peľu na ľudské zdravie.Skúšal som peľ upraviť podľa návodu z knihy MuDr.Dobrovodu Ivana"Včelie produkty a zdravie".Výsledný produkt však nespĺňa moje očakávanie.Má niekto skúsenosti z úpravou peľu na ľudský konzum ?
Neupravený peľ podľa informácie z tej istej knihy organizmus človeka nie je schopný spracovať.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 19499
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (194.149.115.254) --- 4. 12. 2006
Re: konzumácia peľu
>Neupravený peľ podľa informácie z tej istej knihy organizmus
človeka nie je schopný spracovať.
Tomu věřím. Radím ponechat pyl včelám. Konzumace pylu nemá víc blahodárný účinek na lidské zdraví než krajíc chleba namazaný medem. Pro některé alergiky může být až fatální.
Kolem pylu kolují šarlatánské báchorky a kdo chce, ať tomu věří. Nikomu to neberu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 19505
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - A.Turcani (62.168.124.222) --- 4. 12. 2006
Re: konzumácia peľu
Čerstvý peľ nevyužije ani včela, preto ho "silážujú" v bunkách, kde puká jemná blanka (oxina)na jeho obale. Toto sa musí urobiť i s peľom pre výživu ľudí.
Peľ sušený, čerstvý či mrazený sa očistí od nečistôt a na väčšej miske sa zaleje teplým roztokom vody zmiešanej s medom. Na 1 kg peľu asi O,3-0,4 litra vody na čerstvý peľ, na sušený to môže byť aj O,5 litra teplej vody, rozpustíme v ňom 0,3kg medu a zmiešame s peľom. Hustota peľovej zmesi má mať prirodzenú hustotu, ani tvrdá ani mäkká. Pripravený peľ plníme do skleníc, čo je dôležité, len do 2/3, inak "prekypí z pohára. Peľ uzatvoríme viečkom a ponecháme asi 1-2 týždne v teplej miestnosti, kým sa kvasným procesom obal peľového zrna naruší.
Každý, kto začne používať peľ, musí si urobiť skúšku, či netrpí na peľ alergiou. Prvýkrát treba požiť len trošičku zmesi a čakať. Ak ste alergický začne vás bolieť žalúdok a spôsobí nepríjemné nadúvanie.
Lepšie ako používať takto pripravený peľ je pripraviť si koktailový nápoj, npr. mlieko, kakao a peľ,ak treba prisladiť a rozmixovať. Týchto možností je viac. použiť môžete aj ovocie a podobne. Pre chorých na prostatu je vhodný. Anton
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 19506
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Blinka Josef (e-mailem) --- 4. 12. 2006
Re: konzumácia pe3u
Mrkni do archivu na vlákno "pylochyt"
http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=89
Doporučuji knížku včelařky MUDr. Hajduškové: Včelí produkty očima lékaře. Kromě mnoha blahodárných účinků na lidské zdraví, dovolím si aspoň heslovitě ukázat na rizika: alergici, ledvináři, těhotné ženy a zvláště nedoporučuje paní doktorka užívání pylu lidmi, trpícími nádorovými onemocněními, ať již zhoubného nebo nezhoubného charakteru. A prostata - pyl pomáhá při léčbě zánětu nebo ke zmírnění jejího růstu.
Co se týká přípravy pylu pro lidský konzum, myslím si, že je třeba co nejvíc napodobit to, co s ním dělají samotné včely. To je udusat, mírně navlhčit řídkým nektarem, teplo, vlhko, sterilní prostředí. 30 gramů denně.
Josef
----- Original Message ----- From: "Leitner" <leitnerhoraren/=/mail.t-com.sk> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, December 03, 2006 8:36 PM Subject: konzumácia pe3u
> Vážení včelársky priatelia! > Z rôznej včelárskej literatúry je známy blahodárny účinok peľu na ľudské > zdravie.Skúšal som peľ upraviť podľa návodu z knihy MuDr.Dobrovodu > Ivana"Včelie produkty a zdravie".Výsledný produkt však nespĺňa moje > očakávanie.Má niekto skúsenosti z úpravou peľu na ľudský konzum ? > Neupravený peľ podľa informácie z tej istej knihy organizmus človeka nie je > schopný spracovať. >
---------------------------------------------------------------------------- ----
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 19511
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu