78433

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává. Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2. moderní výroba: varna - CKT - expedice.
Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám, podle svého jazyka(ku).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

dedula 164410 :
> Přiliš jsem to zkrátil, tedy: Napsal mi kdosi odpověď mi že kecám, že se
> pivo vaří ze sladu. V tom má pravdu. Ale stejně nekecám cukr se přidává.
> Jak kde, jak kdy. Podrobnosti vynechám. Jinak v současné době se výroba
> piva dělí velmi zhruba - prosím nechytat za slova - na dva základní
> způsoby. 1. Klasická výroba: varna - spilka - ležácký sklep - expedice. 2.
> moderní výroba: varna - CKT - expedice.
> Jestli se kde prodává poctivé či nepoctivé pivo si musí zjistit každý sám,
> podle svého jazyka(ku).
......

Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

***
Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?

*****
1.
CylindroKónickýTank. Svislá válcová nádoba obvykle z nerezi o poměrně velkém obsahu. V ní probíhá celá výroba piva po uvaření, t.j. kvašení a ležení. Pivo je celou dobu uzavřené v nádobě. Vaří se pivo jednotné stupňovitosti, např. 12 st. a na nižší stupňovitost se dořeďuje vodou. Jde o základní princip výroby v moderních velkých pivovarech.

Na rozdíl od původní zde ustálené výroby. Pivo se vaří - slad, sladina, chmelí - mladina. Následují dvoupatrové chlazené sklepy. Vyšší patro - spilka, široké otevřené kádě, mladina se tam samospádem spouští a kvasí při asi 5 st. C. Po vykvašení se spouští do spodního patra, ležácký sklep, jsou tam ležácké sudy - (tanky) ležácké - naležato. Ty se uzavřou a pod tlakem tam pivo leží, čím vyšší stupňovitost, tím déle při teplotě zhruba 2 st. C.
Tolik můžu o výrobě, nejsem kvasinkový odborník.


K otázce 2.
Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být dostupné zákazníkovi složení výrobku. Tedy zákazník VÍ co jí, nebo pije.
To, jak mu ta břečka (pivo, med) chutná je jeho čistě subjektivní pocit.

A ještě, i když to je odpověď na jinou otázku, jak je to s tím cukrem. Cukr se do piva přidává a sice proto, aby se dosáhlo vyšší stupňovitosti a ušetřil drahý slad. Také proto, že silné pivo jen ze sladu by nemělo dobrou chuť.
Podívejte se, opakuju, na etikety některých piv, a tam ten cukr najdete.

Tak, jdu si otevřít jednu dvanáctku a na zdraví!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

> Od: dedula 164410:
> ...
> K otázce 2.
> Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu
> Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
> Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě
> dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být
> dostupné zákazníkovi složení výrobku.
> ...
.......

No má znalost předpisů má hranice a ta je dána mou ochotou ty změny ještě přijímat jako informaci.

Já ještě doplním. Složení výrobku na etiketě a obalu s medem být nemusí. Kdo tam to složení dá(nechá natisknout), je to jaksi nad rámec sdělení .(toliko veterinární zákon, který složení nevyžaduje)

_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18845


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

Med je surovina získaná od včel Tvá sklenice medu je sice výrobek ale její složení je právě ta sklenice a med. výrobek z medu je medovina, perník a td.
Ale tady je krom této logiky logika úřednická a ta se neshoduje s jazykem, jak je všeobecně známo

pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Medové pivo
> Datum: 01.10.2006 19:19:53
> ----------------------------------------
> > Od: dedula 164410:
> > ...
> > K otázce 2.
> > Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu
> > Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
> > Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě
> > dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být
> > dostupné zákazníkovi složení výrobku.
> > ...
> .......
>
> No má znalost předpisů má hranice a ta je dána mou ochotou ty změny ještě
> přijímat jako informaci.
>
> Já ještě doplním. Složení výrobku na etiketě a obalu s medem být nemusí. Kdo tam
> to složení dá(nechá natisknout), je to jaksi nad rámec sdělení .(toliko
> veterinární zákon, který složení nevyžaduje)
>
> _gp_
> http://vindex.ic.cz
> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18848


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu