- Radim Polášek (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo
Jestli čistě fruktózový sirup, tak to nebude z řepného cukru - sacharózy, protože ta je složená půl na půl z fruktózy a glukózy. Fruktózový sirup tuším se vyrábí nějakým postupem z kukuřice. Je to tuším asi 15 let, co po uvolnění hranic byl dokonce tehdy nabízen jako alternativní krmivo pro včely. S tím protlačováním výroby těch sirupů se mně to zdá ještě "zajímavější" existují nejen kvóty pro výrobu cukru, ale taky pokud vím minimální nařízené ceny cukrové řepy a cukru neboli v porovnání se světem vyrábějí naše cukrovarnické spolky cukr snad dvakrát, třikrát dráž. No a různé tekuté sirupy se dovážejí v nádržích ještě snadněji než nějaké tuhé cukry. Takže nejspíš mají li podniky v EU používat i tady vyráběné cukrové sirupy, budou muset být i ty chráněny cly stejně jako bílý cukr. Jedinou naději ve snížení ceny vidím v tom, že tyto suroviny používané jako polotovary v potravinářském průmyslu nemusí být tak moc vyčištěny jako bílý cukr, do spousty výrobků bude možno použít sirup o čistotě na úrovni afinovaného cukru nebo dokonce na úrovni melasy jen za cenu toho, že dodá vedle sladkosti určitou dodatečnou příchuť. takže jejich použití může být skutečně levnější než použití bílého rafinovaného cukru.Taky štěpení sacharózy na glukózu a fruktózu je mnohem jednodušší a levnější operace než čištění sacharózy. Ta příchuť ale může být i docela příjemná, třeba kdysi když jsem krmil afinovaným cukrem, tak jeho chuť byla v podstatě úplně stejná jako chuť takzvaného přírodního cukru, který se dnes prodává zájemcům v obchodem s zdravou výživou čtvrt kila okolo 20 korun. S troškou fantazie tato chuť připomíná chuť karamel. Taky někdy v té době byly v obchodech levný švestkový kompot původem tuším z Albánie, tam byl taky na zavařování podle chuti použit nějaký afinovaný cukr nebo možná spíše dokonce i melasa. Ovšem v kombinaci se švestkami to chutnalo dobře. Taky do nějakého levného piva se asi nebude přidávat rafinovaný bílý cukr, ale nějaký afinovaný cukr nebo sirup typu melasy, což múže být spíše cukrovarnický odpad než produkt, ale v pivu může tato příchuť zřejmě dost dobře nahradit příchuť sladu.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Gustimilián Pazderka" <> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, September 30, 2006 9:25 PM Subject: Re: Medové pivo
dedula 164410:
> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na > etikety ruznych piv a precist si slozeni. ........
Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)
Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o "dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.
Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů, limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin, náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.
Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno limitovanou.
_gp_ http://vindex.ic.cz _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
_______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18838
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |