78433

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o "dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů, limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin, náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Karel (194.228.166.93) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru

........
Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to - medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
Nezná někdo cenové relace.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 30. 9. 2006
Re: Medové pivo

> Od: Karel:
> Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen podobu sypaného cukru
>
> .......
> Teď je to trošku mimo, protože cena cukru šla ve světě trochu nahoru. Dřív
> jsem trochu přemýšlel, jestli by se nedal onen Honey-suggar kterým se prý
> dá jen obtížně odlišit od medu dovážet jako krmení pro včely.
> Při současné nákazové situaci s morem by už jen to stálo za to -
> medocukrové těsto, pokud by se dal sehnat mimo cenovou regulaci a pod
> regulovanou cenou cukru, tak by to mohlo být zajímavé.
> Nezná někdo cenové relace.
........
Cenové relace cukru nejsou stabilní a to ze zcela pochopitelných důvodů. (a to už delší dobu)

Každopádně na serveru http://szif.cz se nachází zprávy otom, kolik jakýho cukru skladujeme, a kolik ho vyvezeme a nakoupíme jako ČR.

Jedná se ve správách i o smetky, které se dají z cukrovaru získat. (známá má známé a ty mají strýčka .... atp.) Smetky jsou vlastně po úklidu nebo jinak dnes řečeno "likvidací starých zásob". Lze na takový cukr narazit a ceny jsou nesmírně zajímavé. Kvalita (příměsy "ze země") - se ale různí. Od parádního cukru po cukr vzhledově našedlý "pepř a sůl" (drobky hlíny a písku)
_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo

Jestli čistě fruktózový sirup, tak to nebude z řepného cukru - sacharózy,
protože ta je složená půl na půl z fruktózy a glukózy. Fruktózový sirup
tuším se vyrábí nějakým postupem z kukuřice. Je to tuším asi 15 let, co po
uvolnění hranic byl dokonce tehdy nabízen jako alternativní krmivo pro
včely. S tím protlačováním výroby těch sirupů se mně to zdá ještě
"zajímavější" existují nejen kvóty pro výrobu cukru, ale taky pokud vím
minimální nařízené ceny cukrové řepy a cukru neboli v porovnání se světem
vyrábějí naše cukrovarnické spolky cukr snad dvakrát, třikrát dráž. No a
různé tekuté sirupy se dovážejí v nádržích ještě snadněji než nějaké tuhé
cukry. Takže nejspíš mají li podniky v EU používat i tady vyráběné cukrové
sirupy, budou muset být i ty chráněny cly stejně jako bílý cukr. Jedinou
naději ve snížení ceny vidím v tom, že tyto suroviny používané jako
polotovary v potravinářském průmyslu nemusí být tak moc vyčištěny jako bílý
cukr, do spousty výrobků bude možno použít sirup o čistotě na úrovni
afinovaného cukru nebo dokonce na úrovni melasy jen za cenu toho, že dodá
vedle sladkosti určitou dodatečnou příchuť. takže jejich použití může být
skutečně levnější než použití bílého rafinovaného cukru.Taky štěpení
sacharózy na glukózu a fruktózu je mnohem jednodušší a levnější operace než
čištění sacharózy. Ta příchuť ale může být i docela příjemná, třeba kdysi
když jsem krmil afinovaným cukrem, tak jeho chuť byla v podstatě úplně
stejná jako chuť takzvaného přírodního cukru, který se dnes prodává zájemcům
v obchodem s zdravou výživou čtvrt kila okolo 20 korun. S troškou fantazie
tato chuť připomíná chuť karamel. Taky někdy v té době byly v obchodech
levný švestkový kompot původem tuším z Albánie, tam byl taky na zavařování
podle chuti použit nějaký afinovaný cukr nebo možná spíše dokonce i melasa.
Ovšem v kombinaci se švestkami to chutnalo dobře. Taky do nějakého levného
piva se asi nebude přidávat rafinovaný bílý cukr, ale nějaký afinovaný cukr
nebo sirup typu melasy, což múže být spíše cukrovarnický odpad než produkt,
ale v pivu může tato příchuť zřejmě dost dobře nahradit příchuť sladu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, September 30, 2006 9:25 PM
Subject: Re: Medové pivo


dedula 164410:

> Neni dobre setrvavat ve svych omylech. Pro zacatek doporucuju podivat se
na
> etikety ruznych piv a precist si slozeni.
........

Já pivo nepiju. Co je zajímavého na pivní etiketě? ;-)

Co vím, tak to, že se všemožně cukrovarnické spolky snaží protlačit
přepracování sacharózy (klasického cukru) na štěpené sirupy pro konzervárny
a výrobce alkoholu, protože tím se efektivně obejdou výrobní kvóty na cukr a
zvýší se tím výroba. Prostě cukrovary dochází nato, že cukr budou štěpit a
nabízet sirupy, které nemají definici cukru. (podle EU) Resp. jde o
"dokonale biologický" fruktózový sirup - sorbitol.

Takže radujme se veselme. Cukr jak ho známe z regálů obchodu nemá jen
podobu sypaného cukru, ale čím dál více např. i piva, bonbónů, sirupů,
limonád,umělého medu (pozn. to je definice dle třídění EU!!), zmrzlin,
náplní oplatku, zákusků, výživ pro děti, atd,atd.

Opravdu výrobu sacharózy máme v Evropě do které jsme spadli dávno
limitovanou.


_gp_
http://vindex.ic.cz
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu