78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 5. 2006
Re: vytavení parou

> nechám foukat. Vytavené svinstvo padá dolů do vaničky, pak to všechno
> přeženu klasickým vařákem (klidně později až je čas, zavíječ do toho
> nejde).

Podle mých zkušeností takové "vytavené svinstvo" napadají zavíječi velice
ochotně. Navíc je mokré, takže hned po vytavení se musí rozdrolit na malé
kousky a na několik dnů někde rozprostřít, aby uschlo. Pokud se to neudělá,
chytne masivní plíseń. Zavíječi napadají všechny zbytky, ve kterých je
trochu vosku a košilky z rámků, zbytky ze slunečního tavidla, zbytky z
zpracování voští v odšťavovacím hrnci a dokonce mi napadli pytel s zbytky z
vařáku, které jsem shromažďoval na půdě a plánoval ještě jednou vyvařit,
protože v nich nějaký vosk ještě byl. I když jim to evidentně už moc nejelo,
toho vosku tam bylo přece jenom málo. Paradoxsně pomáhá vyhánění čerta
ďáblem, pokud mají na zbytky přístup myši, larvy zavíječů žerou.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Ivan Cerny" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, May 09, 2006 9:59 PM
Subject: Re: vytavení parou


Taky to používám. Odstraňovač tapet (půjčení v Hornbachu na víkend za
stovku), jeho hadici strčím očkem do nástavku, vše přikryju igelitem a
nechám foukat. Vytavené svinstvo padá dolů do vaničky, pak to všechno
přeženu klasickým vařákem (klidně později až je čas, zavíječ do toho
nejde).

Výhody: vytavuji rovnou v nástavcích, které se tím zároveň taky zbaví
nosemy. Drátkování zůstane neporušené.

Nevýhody: energeticky naprosto šíleně neúsporné. Nejde to moc rychle (cca 30
min
na nástavek). Rámky jsou potom potažené vrstvičkou vosku/propolisu a
vypadají ohnuseně.

Závěr: do 10 úlů použitelné, zvlášť když nemám na vyvařování kotel

Ahoj Ivan


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 16358


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu