78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Olda Vancata (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni

> Mám medovicový med z roku 2004 podobných vlastností, tj. hustý,
> chutný, ale s vůní po otevření nádoby mírně po kvašení. Vyskytlo se to
> v jedné plechovce u cca 15 kg ze 150 kg. Dr. Přidala na semináři v
> Třešti vzorek zkoumal na obsah vody, nezjistil nic mimořádného.
> Doporučil nejlépe tento med použít k výrobě medoviny nebo na
> medocukrové těsto ( med nekvasí, lze i smíchat s větším množstvím
> normálního medu ( riziko ztráty zákazníků). Zatím jsem zkusil vrchní
> část cca 5 kg v nádobě odebrat, zda kvasnou vůni nezpůsobuje vrchní
> vrstva, která mohla při pravděpodobném nedokonalém uzavření nabrat
> vzdušnou vlhkost, nepomohlo. Příčinu tohoto jevu si zatím neumím
> vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.

Pricina se da najit v jedny knize vod Evy Craneove (uz si nepamatuju
v jaky), med muze zacit kvasit ze dvou (mezi sebou koresponujicich)
duvodu. Jednak pochopitelne vlhkost, ale to to taky ma vliv je pocet
kvasinek v medu (to je v ty knize). Priklad - paklize na podzim v
roce kdy je hodne svestek sbiraj vcely stavu ze svestek ktery lezej
na zemi a kvasej, tak prinesou do ulu spoustu kvasinek ktery skoncej
v medu. Takovej med ma velmi vysokou tendenci zacit kvasit i kdyz
obsah vody v medu neni priliz vysokej.

\vov






Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15457


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu